Meclis lokantasında çalışan stajyer öğrencilere yönelik istismar davasının dördüncü duruşması Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu dört sanığın tahliyesine karar verildi

Meclis lokantasında çalışan stajyer öğrencilere yönelik istismar davasının dördüncü duruşması Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kararın çıkmasının beklendiği duruşmanın başında hakim bu duruşmada kararın verilmeyeceğini ifade etti.
Biri tutuksuz beş sanığın yargılandığı davada sanıklar attıkları çocuklara cinsel içerikli mesajları kabul ederken “Akşam otururken mesaj atmış oldum” gibi ifadelerle durumu normalleştirmeye çalışarak beraatlerini talep etti. Bir sanık ise eşinin kendisinden boşanmak istediğini ifade ederek davanın kendisini “mağdur” ettiğini öne sürdü.
Davaya katılan mağdur çocukların aileleri ise şikayetlerinin devam ettiğini vurgulayarak “Çocuğum numara vermiş olsa bile bu mesajlar mı atılmalı?” diyerek duruma tepki gösterdi.
Mağdur çocukların avukatları ise hakimin bu duruşmada karar vermemesine tepki gösterdi. Avukatlar “Dosya tekemmul etmişken, Tüm deliller toplanmışken bugün karar verilmeyecek olması başta mağdurlar olmak üzere herkes için olumsuz sonuçlar yaratır. Uzun yargılamaların, hele ki bu süreçte tahliye verilmesi olasılığının yaralayıcı olduğunu beyan etmek isteriz. Duruşma devam ederken hakimin bugün karar vermeyeceğim demesi hangi maddede yazıyor? Meclis’te istismara uğrayan çocuklar için adalet talep ediyoruz” dedi.
Avukatlar sanıkların cezalandırılması taleplerini yineledi.
Mahkeme heyeti beyanların ardından tutuklu dört sanığın da tahliyesine karar vererek duruşmayı 2 Temmuz’a erteledi.
Duruşma sonrası açıklama yapan dava avukatı “Hakim duruşmaya sanıkları salıvermek için gelmiş. Karar vermeyecekse bizim beyanımızı niye alıyor? Tiyatro olduğunu düşünüyoruz. Gerekli itirazları yapacağız” dedi. Ankara Kadın Platformu adına yapılan açıklamada ise istismar suçunun çocuklarla birlikte toplumsal yaşamın bütününü hedef aldığı ifade edilirken aynı kadına yönelik şiddet suçlarındaki gibi faillerin cezasızlık zırhıyla korunduğu ifade edildi. Kadınlar “Erkek adalete karşı gerçek adalet için mücadele etmeye, çocukların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Duruşma sonrası dava avukatından açıklama
“Hakim duruşmaya sanıkları salıvermek için gelmiş. Karar vermeyecekse bizim beyanımızı niye alıyor? Tiyatro olduğunu düşünüyoruz. Gerekli itirazları yapacağız”
[📹: @mezopotamyatrk2]https://t.co/Nw5vg4EGXS pic.twitter.com/bynzlNQngk
— sendika.org (@sendika_org) June 5, 2026
TBMM lokantasında stajyer olarak çalışan lise çağındaki kız çocuklarının, TBMM personeli tarafından istismara uğradığı ortaya çıktı. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran istismarın ardından adı geçen üç personel Meclis’ten ihraç edildi. Olay hakkında da soruşturma başlatıldı, dört kişi tutuklandı.
Konuya ilişkin açılan soruşturmanın ardından iddianame hazırlandı ve mahkemenin kabulüyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması 16 Ocak’ta görüldü. Duruşmada ifadelerini veren iki sanık “Arabaya bindi, mesajları attım, pişmanım” diyerek suçlamayı dolaylı olarak kabul etti. Hakim, mağdur çocuklardan birini avukatsız dinlemek istedi. Mağdur çocukların vekillerinin itirazları sonucunda bu hukuksuz dinleme engellendi.
Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezi’nin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği de mahkemeye müdahil olmak için başvursa da mahkeme heyeti bütün katılım taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti yalnızca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın katılma talebini kabul etti.
9 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada ise mahkeme heyeti tutuklu dört sanık hakkında da tahliye kararı verdi. Ancak tepkilerin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise tahliye kararlarına itiraz ederek, dosyanın yeniden değerlendirilmesini istedi. Bunun üzerine bir üst mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını kabul etti ve dört sanığın yeniden tutuklanmasına hükmetti.
Savcı, esas hakkındaki mütalaasında sanıkların, TBMM mutfağında stajyer olarak bulunan 15-18 yaş aralığındaki mağdurlara yönelik eylemlerini “kamu görevi ve hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle zincirleme şekilde çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar” kapsamında değerlendirerek cezalarda artırım talep etti. Sanıklar hakkında en az dört buçuk yıldan 16 yıl altı aya kadar hapis cezası istedi.
Sendika.Org