İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), “Genç İşçiler İş Cinayetleri Raporu” yayımlandı. Raporda son 13 yılda en az 2728 genç işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği kaydedildi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), “Genç İşçiler İş Cinayetleri Raporu” yayımlandı. Raporda son 13 yılda en az 2728 genç işçinin, iş cinayetlerinde katledildiği kaydedilirken “genç işçi” kavramını 18-25 yaş aralığı için kullandıkları belirtildi.
Raporda, inşaat, yol işkolunda 718 genç; tarım, orman işkolunda 135’i çiftçi 320’si işçi olmak üzere 455 genç; konaklama, eğlence işkolunda 241 genç; taşımacılık işkolunda 180 genç; metal işkolunda 164 genç; madencilik işkolunda 152 genç; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 125 genç; belediye, genel işler işkolunda 95 genç; enerji işkolunda 88 genç; gıda, şeker işkolunda 72 genç; tekstil, deri işkolunda 60 genç; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 59 genç; savunma, güvenlik işkolunda 56 genç; petro-kimya, lastik işkolunda 53 genç; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 46 genç; ağaç, kağıt işkolunda 29 genç; çimento, toprak, cam işkolunda 29 genç; basın, gazetecilik işkolunda 16 genç; iletişim işkolunda 4 genç; banka, finans, sigorta işkolunda 1 genç’in hayatını kaybettiği belirtilirken genç işçilerin 87’si (yüzde 3,18) sendikalı işçi, 2641’i ise (yüzde 96,82) sendikasız olduğuna dikkat çekildi.
Raporda şunlar kaydedildi:
- Her ay ortalama 18-19 genç işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor.
- Genç işçi ölümlerinin yüzde 93’ünü ücretliler oluşturuyor. Bu durum geçmiş yıllara göre bugün gençlerin ücret dışında bir gelir sahibi olamadığını ve yaşamak için çalışmak, İSİG tabiriyle “çalışmak için yaşamak”, zorunda olduklarını gösteriyor.
- Genç işçi ölümlerinin yüzde 34’ünü sanayi, yüzde 27’sini inşaat, yüzde 22’sini hizmetler ve yüzde 17’sini tarım oluşturuyor. Genç işçi ölümlerinin başta metal, maden, taşımacılık, enerji ve gıda olmak üzere sanayide yoğunlaşıyor, inşaatlarda ve hizmetlerde genç işçi ölümleri giderek artıyor.
- Tarım ve taşımacılıkta trafik ve servis kazası, inşaatta yüksekten düşme ve sanayide ezilme öne çıkıyor. Ancak elektrik çarpması gibi çok ucuza önlemler ile engellenebilecek ölümlerin oransal olarak bu kadar fazla olması keza benzer şekilde zehirlenme ve boğulmaların çokluğu, genç işçilerin çalışma koşullarına dair; aşırı-yoğun-fazla çalışma, önlem ve denetimsizlik zemini ortaya koyuyor.
- Staj yaparken ölen üniversiteli gençler… Okumak için akşamları/haftasonları moto kurye ve inşaat başta olmak üzere sanayide, kafelerde, otellerde çalışırken ölen üniversiteli gençler… Yoksulluktan dolayı okumayı bırakıp çalışırken ölen üniversiteli gençler… Ataması yapılmadığı için yaşamına son veren başta öğretmenler olmak üzere üniversite mezunu gençler… Bildiğimiz onlarca üniversiteli genç çalışırken hayatını kaybetti ve bilmediğimiz onlarcası var. (Yine bu yaş grubunda ölen 12 lise öğrencisinin de olduğunu belirtelim)
- Genç kadın işçiler yoğunlukla mevsimlik tarımda, gıda-kimya-tekstil gibi sanayi işkollarında, market-büro-lokanta gibi hizmetlerde, sağlık alanında ve genel işler işkollarında çalışıyordu.
- Genç işçilerde göçmenlerin ölüm oranı yüzde 10 ile genel iş cinayetlerinin iki katıdır. Ayrıca çocuk işçilerdeki Suriyelilerin dışında başta Afganistan olmak üzere birçok ülkeden gelen göçmen işçi ölümleri vardır. Bu durum Türkiye işçi sınıfının bugün ve geleceğine dair örgütlenmesinde önemli bir duruma işaret etmektedir… Göçmen genç işçi ölümleri mevsimlik tarım, gıda-tekstil-metal gibi sanayi işkolları, inşaat, konaklama ve genel işler işkollarında yoğunlaşıyor.
- Genç işçi ölümlerindeki sendikalılık oranı genel iş cinayetlerinde ölen sendikalıların oranının yarım katı. Bu durum sendikal örgütlenmenin yeni işçileri daha az koruyabildiği tartışmasını da beraberinde getirmektedir. Tabi bir değerlendirme yaparken 27 genç işçinin Soma madeninde hayatını kaybettiğini de hatırlatalım.
Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.
Sendika.Org