KESK, DİSK, TTB ve TMMOB Hacettepe Üniversitesi’nde yaşanan faşist provokasyona karşı yaptığı açıklamada öğrencilere hem kampüs içinde hem de hastanede yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu ifade ederken faillerin tespit edilip cezalandırılmasını talep etti

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB Hacettepe Üniversitesi’nde yaşanan faşist provokasyona karşı açıklama yaptı. Dörtlü yaptığı açıklamada öğrencilere hem kampüs içinde hem de hastanede yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu ifade ederken faillerin tespit edilip cezalandırılmasını talep etti.
Açıklamanın tamamı şöyle
Dün Hacettepe Üniversitesi kampüsünde pahalı olan yemek ücretlerini ve kötü barınma koşullarını protesto eden öğrencilere, güvenlik güçlerinin gözü önünde, okul dışından oldukları anlaşılan/öne sürülen, yüzlerini kar maskesi takarak gizlemiş bir grup saldırgan pala ve satır gibi kesici aletlerle saldırmış ve bazı öğrencileri ciddi şekilde yaralamıştır. Güvenlik güçleri saldırganların peşine düşmek yerine Bilkent Hastanesi acil servisine götürülen yaralı öğrenciler ve durumları hakkında bilgi almak için kapıda bekleyen arkadaşlarını gözaltına almıştır. Üniversite öğrencilerine yapılan bu saldırıyı kınıyor, güvenlik güçlerinin olay sırasındaki ve sonrasındaki tavrını kabul edilemez buluyoruz. Yaralı öğrencilere acil şifalar diliyor, bir an önce derslerinin başına dönebilmelerini umuyoruz.
Ülkemizin siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle gergin olan atmosferinde savunmasız üniversite öğrencilerine yapılan bu planlı saldırının toplumsal barışı da hedef aldığı açıktır. Bu nedenle emniyet güçlerini yeni saldırılar yaşanmadan, daha vahim sonuçlar doğmadan, olayı arkasındaki güçlerle birlikte aydınlatmaya, failleri bir an önce bularak adalete teslim etmeye çağırıyoruz. Gençlerin eğitim hakkına, yaşamlarına, geleceklerine kasteden saldırganlar toplum vicdanında zaten mahkumdurlar. Ancak adalet karşısında hak ettikleri cezayı almadıkları takdirde bu ülkede hiçbir üniversite öğrencisi, hiçbir vatandaş güvende olamayacaktır.
Bizler demokratik meslek-emek örgütleri olarak, geleceğimiz olan gençlerimize sahip çıktığımızı, benzerlerinin yaşanmaması için sürecin takipçisi olacağımızı, yetkililerin sorumluluklarını bir an önce yerine getirmelerini beklediğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz.
Hacettepe Üniversitesi’ndeki faşist provokasyonun püskürtülmesinin ardından polis kampüslerini koruyan üniversitelilere karşı saldırıya geçerken, kampüsün farklı yerlerinde pusu kuran faşistler de bu saldırıya palalarla dahil oldu. Bir öğrenci başından yaralanırken çok sayıda öğrenci de gözaltına alındı. Faşistlerin saldırıp yaraladığı öğrenciler tedavi gördükleri Bilkent Şehir Hastanesi’nden polislerce zorla ifadeye götürüldü. Bu duruma itiraz eden 23 kişi de hastanede polis saldırısıyla gözaltına alındı.
Faşistlerin palayla saldırısında başından yaralanan üniversitelinin tedavisi bitmeden hastaneden çıkarılmaması için adeta bir seferberlik hali oluştu. Avukatlar, milletvekilleri, üniversitelinin sıra arkadaşları yaralı üniversiteliyi tedavisi bitmeden polise teslim etmedi.
Gözaltına alınan üniversitelilerin tamamı serbest bırakıldı.
Sendika.Org