Pülümür’de yapılması planlanan baraj ve HES’ten sonra Pülümür Havzası ve ekosistemi için yıkım oluşturacak 2 Pülümür Regülatörü ve 1 HES projesinin ÇED raporu süreci sonlandırıldı
Pülümür’de yapılması planlanan baraj ve HES’ten sonra Pülümür Havzası ve ekosistemi için yıkım oluşturacak 2 Pülümür Regülatörü ve 1 HES projesinin ÇED raporu süreci sonlandırıldı
Pülümür’de yapılması planlanan baraj ve HES’ten sonra Pülümür Havzası ve ekosistemi için yıkım oluşturacak 2 Pülümür Regülatörü ve 1 HES projesinin ÇED raporu süreci sonlandırıldı. Projenin hayata geçemeyeceği anlamına gelen karar, dün (12 Nisan) Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından, Tasniye, Pırdesur, Markasor, Zağge ve Yöre köylüleri ile birlikte Markasor Deresi’nin Pülümür Çayı ile kesiştiği noktada basın açıklamasıyla duyuruldu.
ÇED sürecinin sonlandırıldığını ifade eden Yıldırım, “Bu süreç (ÇED) sonlandırıldı. Bunu Dersim halkıyla bir müjde olarak paylaşıyoruz. ÇED sürecinin sonlandırılması, projenin hayata geçirilemeyeceği anlamına geliyor” dedi.
Avukat Yıldırım, açıklamasında, doğanın korunmasının önemine dikkat çekti. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında mart ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurduğunu ve Pülümür Regülatörü ve HES Projesi ile ilgili bilgi talep ettiğini söyleyen Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Müdürlüğünden gelen yazıda, “Söz konusu projeye ait ÇED raporunun firmaya iade edilerek ÇED süreci sonlandırılmıştır” ifadelerinin yer aldığını bildirdi.
Yıldırım’ın okuduğu açıklamadan:
Dokuzkaya Deresi’nin Pülümür Çayı ile birleştiği noktadan Pülümür’e doğru 6,5 kilometre yukarıdan alınan Su, yaklaşık 12,5 kilometre boyunca enerji tüneli vasıtasıyla enerji santraline verilecekti. Bu gerçekleşmiş olsaydı 12,5 kilometre boyunca Su akmayacaktı. Suyun yüzde 10’u bırakılacaktı. Buradaki vadi ekosistemi tamamen yok olacaktı. Yine Dokuzkaya Deresi’nin Pülümür Çayı ile birleştiği noktada regülatör inşa edilecekti. Bu da Dokuzkaya Vadisi’nin ekosistemini yok edecekti. Bu projelerin hayata geçirilmesi, endemik fauna ve florayı yok olma tehlikesiyle yüz yüze bırakacaktı.”
Sendika.Org / Dersim