Faşist rektör Hasan Tan’ın işçi olarak kampüse soktuğu faşistlerin 2 Aralık 1977’de katlettiği İbrahim Baloğlu nezdinde faşizme karşı mücadelede yaşamını yitiren ODTÜ’lüler, 46. yılında 2 Aralık Anıtı önünde anıldı
Faşist rektör Hasan Tan’ın işçi olarak kampüse soktuğu faşistlerin 2 Aralık 1977’de katlettiği İbrahim Baloğlu nezdinde faşizme karşı mücadelede yaşamını yitiren ODTÜ’lüler, 46. yılında 2 Aralık Anıtı önünde anıldı. Yaşamını yitiren ODTÜ’lülerin fotoğrafları anıtın karşısında sergilendi.
Yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından ODTÜ mezunlar Derneği Başkanı Baki Aslan konuştu. Her yıl olduğu gibi bu yılda 2 Aralık Anıtı önünde anma talebini haftalar öncesinden ODTÜ Rektörlüğü’ne bildirdiklerini söyleyen Aslan, 14 Kasım’da gelen yanıtta şunlar yer aldı
2023 yılında diploma töreninde yaşanan olaylar nedeniyle bir disiplin soruşturması açılmıştır. Soruşturma kapsamında yönetim kurulu üyelerinizin kampüse girişleri uygun görülmemektedir. Bu kişiler dışındaki yirmi kişi 2 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirmek istediğiniz törene katılabilecek olup isim listenizi tarafımıza iletmeniz durumunda araştırma sonucunda gerekli destek tarafınıza sağlanacaktır.
Bu keyfi uygulamaları kabul etmediklerini söyleyen Aslan, bu tutuma karşı mücadele edeceklerini ve atanmışların aldığı bu kararı kınadıklarını belirtti.
ODTÜ öğrencilerinin artan barınma sorununa, yaşanılan yemekhane problemlerine, işçilerin haklarına dönük saldırılarına, akademisyenler üzerinde artan baskılara ve mezunların keyfi uygulamalarla kampüse alınmamasına değinilerek birlikte mücadele zeminine daha fazla ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
ODTÜ’de, 2 Aralık katliamına varan saldırılar, 1977 yılında Milliyetçi Cephe hükümetinin göreve gelmesiyle başlamıştı. Mütevelli Heyeti Hasan Tan’ı ODTÜ’ye rektör olarak atayınca, öğrencilerin tepkisinin yanı sıra akademisyenler de Hasan Tan görevden alınana kadar öğretime ara verilmesini savunuyor ya da istifa ediyorlardı. “Hasan Tan ODTÜ’ye rektör olamaz!” sloganıyla başlayan ders boykotunun ardından Hasan Tan direnişi kırmak için okulu kapadı, yurtları boşalttı. Bu sıralarda 400 kadar faşist, işçi olarak ODTÜ’ye alınmıştı. Bu faşistler ODTÜ’lü muhalif akademisyenlerin evlerine bombalı saldırılar düzenleniyordu.
ODTÜ’nün 9 aylık boykotunda kaybedilen ilk isim, bugünlerde “A1 Kapısı” olarak bilinen ancak geçmişte uzun süre “Karakaya Kapısı” olarak anılan giriş kapısında jandarma tarafından katledilen ÖTK Sözcüsü Ertuğrul Karakaya’ydı. Bunun üzerine Hasan Tan istifa etti ancak ODTÜ’ye işçi olarak alınan faşistler hala okulda duruyordu.
2 Aralık 1977’de, rektörlük binasından gelen patlama sesleri üzerine öğrenciler binanın etrafında toplandı. Bu sırada faşist işçiler rektörlüğün 5. katından öğrencilerin üzerine ateş açtı ve 52 öğrenci yaralandı. Yaralanan İbrahim Baloğlu ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
ODTÜ öğrencilerinin, akademisyenlerinin ve çalışanlarının omuz omuza yaptığı 9 ay süren boykot ve ardından yaşanan olaylardan sonra boykotun anısına öğrencilerin saldırıya uğradıkları yere 9 direkten oluşan bir anıt dikildi. Her yıl ODTÜ Mezunlar Derneği’nin öncülüğünde üniversitenin tüm bileşenleriyle yaşamını yitirenler burada anılmaktadır.
Sendika.Org