“Vicdanın sesi bütün kanunların üstündedir!” Mahatma Gandhi Birçoğumuzun haberi yok ama yakınlarını kaybeden aileler “Vicdan ve Adalet Nöbeti” kapsamında her Pazar Galatasaray lisesi önünde eylem yapıyor. Ailelerin tek bir isteği var: “Bütün sorumluların cezalandırılması.” Eylemde hangi davalar var hatırlayalım. 1) Davutpaşa Patlaması: 31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da bir maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 21 işçi hayatını […]
“Vicdanın sesi bütün kanunların üstündedir!” Mahatma Gandhi
Birçoğumuzun haberi yok ama yakınlarını kaybeden aileler “Vicdan ve Adalet Nöbeti” kapsamında her Pazar Galatasaray lisesi önünde eylem yapıyor. Ailelerin tek bir isteği var: “Bütün sorumluların cezalandırılması.” Eylemde hangi davalar var hatırlayalım.
1) Davutpaşa Patlaması: 31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da bir maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 21 işçi hayatını kaybetti, 115 işçi yaralandı. Dava kararı 14 Temmuz 2014’te açıklandı. İki belediye görevlisine 7,5 yıl hapis cezası verilirken, binanın sahibi iki kardeş de 5 yıl hapis cezası aldı. Aralarında Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın da bulunduğu 3 kişi beraat etti.
2) Esenyurt AVM: 11 Mart 2012’de Esenyurt’taki Marmara Park AVM şantiyesinde çalışan işçilerin yatakhane olarak barındırıldığı 3 çadırda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti. İnsanlık dışı barınma ve çalışma koşulları dahilinde günde 15 saate varan çalışma koşulunun karşılığı asgari ücretti. Esenyurt Marmara Park AVM Çadır Yangını Davası’nın 12. duruşması 6 Haziran günü görüldü. 2 Ekim’e ertelenen davada 13 kişi sanık olarak yargılanıyor.
3) Ankara Ostim-İvedik: 3 Şubat 2011’de OSTİM OSB’deki Özkanlar Hidrolik İmalat’ta meydana gelen patlamada 9 işçi göçük altında can verdi. Aynı gün 1.5 kilometre uzaklıkta İvedik OSB’deki Metsan’da patlama ve yangın meydana geldi. 11 işçi yaşamını yitirdi. Bilirkişi raporuna göre kusurlu bulunan dört bakanlığın yetkilileri ve görevlileri hakkında soruşturma izni verilmediği ortaya çıktı. Çeşitli kurum ve kuruluşlar arasında sadece Çalışma Bakanlığı’nın, o da en son 2007’de denetim yaptığı ortaya çıktı.
4) Muğla/Güllük Akfen Terfi İstasyonu: 17 Haziran 2013′te, Güllük Belediyesi’ne ait, AKFEN şirketi tarafından işletilen atıksu terfi istasyonunda, yapılmayan gaz ölçümleri ve esirgenen 50 liralık gaz maskeleri nedeniyle atık su dolu 7 metre derinliğindeki depoya bakım yapmaya giren 7 işçi zehirlenerek hayatını kaybetti.30 Mayıs 2014′te Milas-Güllük Akfen Terfi İstasyonu ceza davasının ilk duruşması görüldü. İkinci duruşma 19 Eylül 2014′te görülecek. Bu projeye imza koyan eski belediye başkanı ve inşaat mühendisi hakkında soruşturma izni verildi.
5) Zonguldak Kozlu: 7 Ocak 2013’te TTK’ya bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde metan gazı patlaması sonucu 8 madenci hayatını kaybetti. Maden ocağında 2010 ve 2011 yıllarında 7 kez denetim yapıldığı ve madendeki 45 eksik için firmaya 3 bin 500 TL para cezası verildiği ortaya çıktı. TTK’nın 2011 yılı raporunda da metan gazını önceden gösteren sondajların yapılmadığı belirtildi. Ancak olayın üzerinden 1 yılı aşkın süre geçmesine rağmen savcılık, hala dava açmadı. Soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporlarında TTK ve taşeron şirket yetkililerinin kusurlu oldukları belirtildi.
6) İstanbul Gaziosmanpaşa BEDAŞ: BEDAŞ’ta taşeron işçi olarak çalışan Erkan Keleş, 11 Eylül 2010’da eğitimsiz, eldivensiz ve kontrol kalemsiz olmasına rağmen onarım için gerilim hattına çıktığında, sorumlu teknisyen yanlış trafoyu kapattığı için feci şekilde can verdi. BEDAŞ işçisi Erkan Keleş’in ölümüne dair 3 yıl sonra açılabilen ceza davasının 3. duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.Zorla getirilme kararına rağmen sanıklar duruşmaya gelmedi. Bu durum üzerine mahkeme, ilgili tanıkların zorla getirilmesine karar verdi. Duruşmayı 25 Aralık 2014’e erteledi.
7) İstanbul Esenyurt Özel Doğa Hastanesi: 31 Ekim 2013’te TDS Reklam firmasında çalışan Eren Eroğlu yüksek gerilim hattının geçtiği noktada bulunan Özel Doğa Hastanesi’ne tabela montajı yaparken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Elektrik akımı dolayısıyla iki hastane personeli de yaralandı. Çocuk işçi olarak yitirdiklerimizden biriydi.
8) Van Bayram Oteli: 9 Kasım 2011’de meydana gelen artçı depremde yıkılan Bayram Otel’de 24 kişi hayatını kaybetti.Bayram Otel’in sahibi Tevfik Bayram 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bayram Otel davası Danıştay’a taşındı ve aileler dönemin Van valisi hakkında soruşturma izni istedi.
9) İstanbul Arka Sıradakiler dizi seti: 1 Mayıs 2012’de “Arka Sıradakiler” dizisinin Kağıthane’deki çekimleri sırasında ekibin sanat asistanı Selin Erdem freni boşaldığı iddia edilen minibüsün altında kalarak yaşamını yitirdi. İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi heyeti, şoför İdris Fırat’a ‘taksirle öldürmek’ten dört yıl ceza verdi. Karar Çalışma Bakanlığı’nın konuyla ilgili raporu gelmeden çıktı. Rapora göre: İşveren işçilere dinlenme aralarında sigara odası benzeri bir mekân tahsis etmedi.
10) Ve yakın zamanda olan Soma faciası..
10 davanın ele alındığı “Vicdan ve Adalet Nöbeti”ne ilgi ne yazık ki çok az. Bu durum bilinmediğinden midir yoksa toplumun ilgisini mi çekmiyor ayrı konu. Her eylemde olduğu gibi hep tanıdık simalar. Unutmayalım işçi sağlığı ve iş güvenliği denetiminin ve sendikalaşmanın çok az olduğu ülkede bu davalar her an başımıza gelebilir. O yüzden yaşayarak deneyim kazanarak duyarlı olmak yerine, önceden yakınını kaybeden aileleri anlayarak bir sonuç elde edebiliriz. Emek mücadelesinde omuz omuza vermedikçe ne kimliğin önemi vardır, ne de insanlık onurunun. Emek mücadelesi olmadıkça gömlek değişecek terzi aynı kalacak ezilen hep emekçi olacak. Mağdur olmadan mağduriyeti anlamak hepimiz adına umut olacak. Ancak bu şekilde “güzel günler göreceğiz,güneşli günler” Vicdanın kanundan üstün olduğunu göstermek için daha ne duruyoruz?
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.