Çevre Mühendisleri Odası 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir açıklama yaparak savaşın yıkım, yok oluş ve insanlık ayıbı olmasının yanında aynı zamanda bir çevre felaketi olduğunu dile getirdi. Oda tarafından yapılan açıklamada 1 Eylül Dünya Barış gününün bu yıl savaşın gölgesinde anıldığı belirtilirken İsrail’in Lübnan’da yürüttüğü savaşın yol açtığı çevre sorunlarına değinildi. Lübnan’ın İsrail […]
Çevre Mühendisleri Odası 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir açıklama yaparak savaşın yıkım, yok oluş ve insanlık ayıbı olmasının yanında aynı zamanda bir çevre felaketi olduğunu dile getirdi.
Oda tarafından yapılan açıklamada 1 Eylül Dünya Barış gününün bu yıl savaşın gölgesinde anıldığı belirtilirken İsrail’in Lübnan’da yürüttüğü savaşın yol açtığı çevre sorunlarına değinildi.
Lübnan’ın İsrail bombardımanları yüzünden tahrip olan alt yapısı nedeniyle içme suyu, kanalizasyon ve çöp sorunundan kaynaklı salgın hastalıkların Lübnan halkı için İsrail saldırıları kadar ciddi tehdit oluşturduğu ifade edilirken “ekosistemin kimyasal atıklarla kirlenmesi Lübnan’ın olduğu kadar tüm dünyanın bir sorunu olarak algılanmak zorunda…”dır denildi.
Açıklamada İsrail tarafından bombalanan Jiyyeh elektrik santralinden denize karışan atıklar, petrol ve kimyasal maddelerle Akdenizin kirlendiği dile getirilirken Akdeniz’de kıyısı bulunan ülkelerin, 1976 yılında, Barcelona’da imzaladıkları “Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Protokolü”nün devre dışı bırakıldığı belirtildi.
Akdeniz’e karıştığı açıklanan 10-15 bin ton yakıt nedeniyle Türkiye’de dahil Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerin tehlike altında olduğu belirtilen açıklamada Doğu Akdeniz ekosisteminin de ciddi risk altında olduğu ifade edildi.
Açıklamada Denizcilik Müsteşarlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı görevlerini yerine getirmeye çağrıldı ve “bu çevresel sorun karşısında, uluslararası işbirliği ve dayanışma bir zorunluluktur” denildi.
Çevre Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada Lübnan’a asker gönderilmesine de karşı olduklarını belirtti.
Sendika.Org