Ulusal İstihdam Stratejisi ve İŞKUR Gençlik Programı, Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katıldığı programla tanıtıldı. Programla özellikle gençlerin ve kadınların 12. Kalkınma Planı doğrultusunda “esneklik” adı altında güvencesiz çalışma biçimleriyle istihdama daha fazla katılabileceği “müjdelendi”
Ulusal İstihdam Stratejisi ve İŞKUR Gençlik Programı, Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katıldığı programla tanıtıldı. Programla özellikle gençlerin ve kadınların 12. Kalkınma Planı doğrultusunda “esneklik” adı altında güvencesiz çalışma biçimleriyle istihdama daha fazla katılabileceği “müjdelendi”.
12. Kalkınma Planı’nda uzaktan, belirli süreli, kısa dönemli çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması, bu yolla özellikle gençlerin ve kadınların istihdamının artırılması, sosyal güvenlik sisteminin bu çalışma biçimleriyle uyumlu hale getirilmesi hedefleri yer alıyordu.
Işıkhan programın genel çerçevesine dair yaptığı konuşmada programın işsizliği azaltmak ve “işgücü piyasası etkinliğini” artırmak amaçlarını taşıdığını ifade etti. Programın üzerine kurulduğu dört politika alanını ise şöyle sıraladı:
Işıkhan konuşmasında çok sayıda ülkenin yaşlanan nüfus, artan sağlık harcamaları ve ekonomik istikrarsızlık ile karşılaştığını ve sosyal güvenlik sistemlerini yaşadıkları sorunlara göre değiştirmeyi gündemlerine aldıklarını ifade etti. Devamında istihdam programları kapsamında sosyal güvenlik sistemlerinin de ele alınması gerektiğini ifade etti. Işıkhan, sosyal güvenlik sistemini daha “sürdürülebilir” ve kapsayıcı bir yapıya dönüştürme hedeflerinin olduğunu ifade etti.
Erdoğan’ın bir diğer “müjdesi” ise İŞKUR Gençlik Programı kapsamında bu yıl 200 bin, önümüzdeki dört yıl boyunca ise bir milyon üniversite öğrencisine eğitimleri sürerken çalışma imkanı sunulması oldu.
Aile gelirleri asgari ücretin üç katının altında kalan öğrencilerin faydalanabileceği program kapsamında öğrenciler haftada en fazla üç gün çalışacak. Günlük 1083 liralık ödeme ile programa ayda 5 gün katılacak öğrencilere 5 bin 415 TL, 14 gün katılacak öğrencilere ise 15 bin 162 TL tutarında ödeme yapılacak.
Burs ve kredileri ve ailelerinden aldıkları desteklere rağmen eğitimlerini sürdürmekte zorlanan ve bu yüzden çalışmak zorunda kalan üniversite öğrencilerinin sayısı giderek artmakta. Ancak sunulan “müjde”, eğitimlerine odaklanmalarını sağlayacak yeterli burs yerine “iş imkanı” oldu.
Sendika.Org