Yaklaşık 80 hastane sahibi Azmi Ofluoğlu 25 yeni hastane daha yapıyormuş. Toplam yatırım 750 milyon dolara ulaşacakmış. İstanbul Çamlıca’da bu yıl sonu bitirilmesi planlanan Çamlıca Alman Hastanesi, Türkiye’nin en büyük özel hastanesi olma hedefindeymiş. Memorial Hastanesi’nin sahibi Turgut Aydın iş hayatına 15 yaşında Sultanhamam’da bronz işleri yaparak başlamış. Yaptığı perde halkalarını kapı kapı gezerek satmış. […]
Yaklaşık 80 hastane sahibi Azmi Ofluoğlu 25 yeni hastane daha yapıyormuş. Toplam yatırım 750 milyon dolara ulaşacakmış. İstanbul Çamlıca’da bu yıl sonu bitirilmesi planlanan Çamlıca Alman Hastanesi, Türkiye’nin en büyük özel hastanesi olma hedefindeymiş.
Memorial Hastanesi’nin sahibi Turgut Aydın iş hayatına 15 yaşında Sultanhamam’da bronz işleri yaparak başlamış. Yaptığı perde halkalarını kapı kapı gezerek satmış. Sonra perdeciliğe, oradan da hastaneciliğe geçmiş. 1996’da 9 milyon dolarla ortak olduğu 100 milyon dolarlık yatırım değerli Memorial Hastanesi’nin tamamını geçen aylarda satın almış.
Eray Kapıcıoğlu’nun ticaretteki ilk işi ise nalburlukmuş. İnşaat malzemeciliği, toptancılık, derken inşaatçılığa başlamış. 1991’de inşa ettiği bir binayı satamayınca hastaneciliğe geçmiş ama yürütemeyip tekrar eski işine dönmüş. Bir gün Süleyman Demirel’le Köşk’te oturuyorlarmış. “Sağlık işinden çıktım ama çok özlüyorum” demiş. “Beyefendi” de “Yeniden gireceksen branş hastanesi yap” diye tavsiye etmiş. 1996’da kurduğu Dünya Göz Hastanesi geçen yıl 57 milyon YTL ciro yapmış, bu yıl yüzde 50 arttırmayı hedefliyormuş.
“En kârlı patron” Mehmet Ali Aydınlar’ın 12 merkezli Acıbadem Grubu 2005 yılında 18 milyon 647 bin YTL kâr etmiş. 2006 ciro hedefi yaklaşık 250 milyon dolarmış. Üç yeni hastanesini 2008 yılı sonuna kadar faaliyete geçirecekmiş. İngiltere’de özelleştirilmek üzere olan üç hastanenin de ihalesine katılacakmış.
CEO’luğunu Murat Dayanıklı’nın yaptığı Anadolu Sağlık Merkezi bu yıl 70 milyon dolar ciro hedefliyormuş. Projeleri arasında fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, yaşlı ve kanserli hasta bakımevi, yüksek okul varmış.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Muharrem Usta, işe altı doktor arkadaşıyla birlikte kurdukları poliklinikle başlamış; peşinden yeni hastane ve klinikler gelmiş. Sonra Gaziosmanpaşa’daki Sultan ve Fatih’teki Medical Park hariç diğerlerini satmış. Bugünlerde Ethem Sancak’la girdiği ortaklığı öve öve bitiremiyormuş. “Önümüzdeki birkaç sene içinde belki de sektörün en büyüğü olacağız” diyormuş. (Kendisi aynı zamanda AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi’dir.)
Forbes’ta hem kapakta, hem de dosyada en büyük yer ayrılan sağlık patronu Ethem Sancak olmuş. (12 Eylül öncesinde Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin Güneydoğu ve Doğu Sorumluluğu ile Diyarbakır İl Başkanlığı’nı üstlenen, tam Merkez Komitesi’ne girecekken askere gitmesi sayesinde hapis yatmaktan kurtulan Sancak, şimdilerde ilaç dağıtım devi Hedef Alliance’ın sahibi.)
Sancak’ın hesabına göre Türkiye sağlığa yılda ortalama 30 milyar dolar harcıyormuş. “Sağlık pazarı” 2015 yılında 100 milyar dolara ulaşacakmış. Muharrem Usta’yla birlikte önümüzdeki on yıl içinde 300 milyon dolarlık yatırım yapıp, 81 ilde “halk hastaneleri” açacaklarmış.
***
Parantez içinde olanlar hariç bu bilgiler işadamlarının prestijli dergisi Türkiye Forbes’un Haziran sayısında yer aldı. O günden bu yana bir fırsatını bulup yazayım diye beklettiğim kapak konusunun başlığı çok hoş; “Sağlık patronları liberalleşen sağlık sektörünün geleceğini çiziyorlar.”
Dosya editörü Mehin Öner, AKP’nin sağlık politikalarını iki cümlede özetleyivermiş:
“Dünya Bankası finansörlüğündeki ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’yle sağlık sektöründe liberalleşme rüzgarları esmeye başladı. Özel sektörün rüzgarı arkasına alan isimleri, dönüşümün haritasını çıkarıyor.”
Helali hoş ve dahi Sağlıkta Dönüşüm Projesi size kurban olsun!
Not: Bu haftadan itibaren Medipolitik yazılarıma bir süre ara vermem gerekiyor. Tekrar görüşmek umuduyla…
e-posta: [email protected]