8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlar birçok ilde, birçok noktada gerçekleşen eylemlerde erkek egemenliğine, emperyalist işgallere ve “Aile Yılından”, “Aile ve Nüfus 10 Yılı’na” dönüşen kadın ve LGBTİ+ karşıtı politikaları karşı sokakları dolduruyor

Türkiye’nin birçok kentinde kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla alanlarda. Kadın örgütleri, artan kadın cinayetleri, dünya genelinde artan emperyalist işgaller, 6284’ün uygulanmaması, geçen seneki kadın ve LGBTİ+ karşıtı “Aile Yılı” politikalarının 10 seneye yayılması kapsamında genişletilen politikalara ve devlet eliyle artırılan nefret söylemine karşı eylemler düzenliyor.
Kadınlara ve LGBTİ+’lara, yönelik nefret politikalarının tırmandırılmasına karşı kadınlar, ülkenin dört bir yanında sokakları erkek egemenliğine karşı dolduruyor.
Ortadoğu’da süren savaş ve çatışmaları da gündemine alan kadınlar, bölgeye yönelik barış taleplerinde bulunuyor.

İstanbul’da kadınlar 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen Büyük Kadın Buluşması için Boğa heykelinden Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar eylemlerinde İran’a yönelik emperyalist saldırganlığa, kadına yönelik erkek şiddetine, cezasızlık politikalarına dikkat çekti.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar, 8 Mart eylemi için Yüksel Caddesi’nde toplanıp Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Kadınlar ve LGBTİ+’lar iktidarın önümüzdeki 10 yılı “Aile yılı” ilan etmesine karşı “Aile yılı değil direniş yılı!” dedi. Kadınlar ve LGBTİ+’lar 19.30’da yapılacak Feminist Gece Yürüyüşü’nde yeniden bir araya gelmek üzere eylemlerini sonlandırdı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍İzmir
İzmir’de kadınlar Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nden Penguen Kitabevi’ne yürüdü
[📹: @Ozgur_Gelecek7]#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/VhwjThS1PU
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
İzmir Kadın Platformu’nun öncülüğünde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir araya gelen kadınlar Penguen Kitabevi’ne yürüdü.
Yürüyüşte “Savaşa, yoksulluğa, şiddete karşı mücadeleyiz” pankartı açan kadınlar sık sık “Ucuz işçi olmayacağız”, “Jin, jiyan, azadî”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz”, “Koruma, aklama, yargıla”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı.
Penguen Kitabevi’nin önünde yapılan basın açıklamasında, yaşamın tüm alanında kadınlara karşı yapılan saldırılara karşın kadınların direnişlerini büyüttüğü belirtilen açıklamada, hayat pahalılığı ve yoksulluğun altı çizildi.
2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle başlayan sürecin “Aile ve Nüfus 10 Yılı”na dönüşmesine ve “doğum teşviki” adı altında meşrulaştırılan emek sömürüsüne dikkat çekildi.
Kürtaj hakkının fiilen engellenmesi, sezaryene kısıtlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılması, aile söylemi bağlamında LGBTİ+’ların hedefe konması gibi politikaların kadına yönelik şiddeti artırdığı belirtildi.
2026 yılında 45 kadının öldürüldüğü, 43 kadının şüpheli bir şekilde öldüğünün belirtildiği açıklamanın bitişinde, şüpheli ölümler aydınlatılana, failler yargılanana, kadın cinayetleri son bulana kadar susmayacaklarını, 6284’ü uygulatacaklarını, kadına yönelik şiddeti sürekli yeniden üreten bu düzene karşı eşit, özgür insanca bir yaşamı hep birlikte kuracaklarını belirterek basın toplantısını sona erdirdiler.
Toplantının sonunda kadınlar, saat 19.00’da Eski Leman Kültür’de yapılacak feminist gece yürüyüşüne çağırdı.
İzmir Feminist Gece Yürüyüşü
Binlerce kadın ve LGBTİ+ Penguen Kitabevi önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü
Polisin gökkuşağı bayraklarına müdahalesini feministler engelledi#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/8Y1FT1j5pU pic.twitter.com/E2I9AN9lS7
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Aydın Kanza Parkı’nda toplanmaya başlayan kadınların yürüyüşe başlaması öncesinde, DEM Parti’nin hazırladığı pankart, ‘8’ rakamının saç örgüsü biçiminde tasarlanması öne sürülerek alana alınmadı. Pankartın alana alınmamasına tepki gösterildi. Ardından polis, dövizler toplayarak kimliklerden GBT sorgusu yaptı.
SDG-HTŞ çatışması sürecinde Rami Deheş isimli HTŞ militanının bir SDG savaşçısının saç örgüsünü kestiğini iddia ettiği videonun sosyal medyada dolaşıma girmesi sonrasında kadınlar “saçlarımız onur, hafıza ve direnişin sembolüdür” mesajı vermişti. Kadınlar saçlarını ördükleri videoları sosyal medyadan paylaşmaya başlamışlardı.
Polisin keyfi tutumu ve kadınları bekletmesinin ardından yürüyüşe başlayan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’na geldiklerinde basın açıklaması yaptı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Antalya
Pankartta ‘8’ rakamının saç örgüsü biçiminde tasarlanması öne sürülerek kadınlar polis tarafından engellenmek istenmişti
Bekleyişin ardından yürüyüş başladı
[📹: @dokuz8haber/@hocho1]#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/etzixwKGbD
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
Gece ise feministlerin çağrısıyla kadınlar ve LGBTİ+’lar Üç Kapılar’da bir araya geldi. Kadınlar ve LGBTİ+’lar yaptıkları konuşmalarda aile politikaları adı altında kadınları ve LGBTİ+’ları toplumsal yaşamdan dışlayan politikalara, gerici saldırılara, yoksullaştırma politikalarına ve kadın emeğinin değersizleştirilmesine karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Antalya
Kadınlar ve LGBTİ+’lar feministlerin çağrısıyla Üç Kapılar’da bir araya geldi
📢”Hayatımız, haklarımız, bedenimiz, kimliğimiz, emeğimiz, arzularımız, barış için feminist isyan”#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/8Y1FT1j5pU pic.twitter.com/9sP9pG2eDw
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Halk Eğitim Merkezi önünde bir araya gelerek Yarenlik Alan’da yürüdü. Kadınlar yaptıkları eylemde kadın cinayetlerine, aile politikaları adı altında kadınların ve LGBTİ+’ların hayatın her alanından dışlanmasına ve okullardaki başta olmak üzere gerici uygulamalara dikkat çekildi.
Tarikattaki istismarın ardından ölüme sürüklenen Fatmanur Çelik ve kızı Hifa Nur’u da anan kadınlar “Öfkeliyiz, isyandayız. Hayatlarımızı kuşatan, hayatlarımızı yok eden dinci gericilik karşısında laiklik bayrağını yükselteceğiz” dedi.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Mersin/Tarsus
Kadınlar Halk Eğitim Merkezi önünde bir araya gelip Yarenlik Alan’da yürüdü
Kadınlar erkek şiddetine, çocuk istismarına, gerici uygulamalara dikkat çekti
📢”Kadın, yaşam özgürlük”#8MartDünyaKadınlarGünühttps://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/1R9wmZdODo
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Adana Kadın Platformu’nun öncülüğünde saat 12.30’da Kasım Gürlek Köprüsü Sular tarafında, “yoksulluğa, şiddete ve savaşa karşı direnişimizi büyütüyoruz” diyerek toplanan kadınlar Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü
Habere Güven’de yer alan habere göre Sevil Aracı tarafından okunan basın açıklamasında kadınlar, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin tarihsel bir geçmişe sahip olduğunu, kadınların kimliğine, bedenine ve emeğine sahip çıkmak için alanlarda olduğuna dikkat çekildi.
Ekonomik krizlerin yükünün kadınların üzerine bırakıldığı, yarı zamanlı ve güvencesiz çalışma modellerinin kadınların haklarını gerilettiği dile getirildi. Kadınlar, işyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanmasını talep etti.
Açıklamada Türkiye’de kadın işsizliğinin çok yüksek seviyelere ulaştığına dikkat çekilirken, yoksulluk nedeniyle eğitimden koparılan kız çocuklarının sayısının arttığı da vurgulandı.
Basın açıklamasının sonunda, Gazipaşa Çocuk Parkı’na saat 19.00’da yapılacak feminist gece yürüyüşü için çağrı yapıldı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Adana
Kadınlar Kasım Gürlek Köprüsü üzerinden Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü
📢”Yoksulluğa, savaşa, şiddete karşı mücadelemizi büyütüyoruz”
[📹: @HabereGuven] #8MartDünyaKadınlarGünühttps://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/2BLWwa61D3
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Antakya Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Necmi Asfuroğlu Lisesi önünde bir araya gelen Antakyalı kadınlar, yıkıntıların atasından Saray Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüş boyunca “Yaşamı yeniden kuracağız”, “Şiddetinizle barışmayacağız”, “İtaat yok isyan var”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.
Saray Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında kadınlar derinleşen kadın yoksulluğuna, artan çocuk istismarına, erkek şiddetine ve sistematik hale gelen cezasızlık politikalarına değindi. Suriye’deki iç savaş ortamında kadına yönelik şiddete değinen kadınlar açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
Suriye’de Lazkiye Valiliği’nin kamuda çalışan kadınlara makyaj yasağı, Şam kırsalındaki El-Tel Belediye Meclisi’nin kadın giyim mağazalarında erkeklerin çalışmasını yasaklaması, Alevi kadın ve çocuklara dönük saldırılar, kaçırmalar ve katliamlar, Rojava’da çetelerin kadın bedenine ve kazanımlarına dönük saldırıları kadın soykırımının birer parçası olarak devam ediyor.
Etkinlik kadınların halaylarıyla sonlandı.


Kocaeli Kadın Platformu’nun çağrısıyla İzmit Yürüyüş Yolu başında bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar, 8 Mart kapsamında gerçekleştirdikleri eylemi alkışlar ve ıslıklarla başlattı. Polisle yapılan müzakere sırasında kadınların taşıdığı ve Anayasa’nın 34. maddesini hatırlatan pankartın açılmasına rağmen polis amiri, LGBTİ+ bayrağı açılması durumunda gözaltı yapılacağını ifade etti. Buna rağmen yürüyüşe sırasında gökkuşağı bayrağı açılmasının ardından polis saldırdı. Bayrağı açan kişi darp edilerek gözaltına alındı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Kocaeli
Kocaeli’de gökkuşağı bayrağı açılınca polis saldırdı. Polis saldırısında bir LGBTİ+ gözaltına alındı
Kadınlar ve LGBTİ+’lar polisin keyfi tutumuna ve saldırısına tepki gösterdi#8MartDünyaKadınlarGünühttps://t.co/RAI8YDPL01 pic.twitter.com/sV1cb45Go7
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
Yaşanan saldırının ardından kadınlar ve LGBTİ+’lar yürüyüşünü sürdürerek İnsan Hakları Parkı’na ulaştı. Açıklamada kadınların ve LGBTİ+’ların eşitlik, özgürlük ve yaşam hakları için mücadele vurgusu yapıldı.
Basın açıklamasının ardından Dilovası davasına dikkat çekilerek dayanışma çağrısı yapıldı. Daha sonra kitle, gözaltına alınan LGBTİ+ için İzmit Saraybahçe Karakolu’na yürüdü. İfadeden sonra Kocaeli Devlet Hastanesi’nden serbest bırakıldı. Gözaltına alınan LGBTİ+’yı kitle alkışlarla karşıladı.,
Kocaeli’de 8 Mart
Kadınlar İzmit Yürüyüş Yolu’ndan İnsan Hakları Parkı’na yürüdü
🔸Gökkuşağı bayrağını öne süren polis eyleme saldırdı, bir kişi gözaltına alındı
🔸Açıklamada Dilovası katliamına da dikkat çekti #8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/6E3Rw82ffJ— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
Bandırma’da Bandırma Emekçi Kadın Platformu öncülüğünde, kadınlar İDO iskelesi önünden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Meydan’da Çav Bella söyleyen kadınlar, katledilen kadınların fotoğraflarını da meydanda sergileyerek andı. Kadınlar meydan basın açıklaması yapmalarının ardından eylemlerini sonlandırdı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Balıkesir/Bandırma
Bandırma Emekçi Kadın Platformu öncülüğünde, kadınlar İDO iskelesi önünden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü
Çav Bella söyleyen kadınlar, katledilen kadınları fotoğraflarıyla andı#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/VaR9hvKLZW
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
Ayvalık’ta ise Ayvalık 8 Mart Kadın Kadın Platformu öncülüğünde, “Eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütüyoruz” diyerek, Ayvalık Öğretmenevi önünde toplanan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Edremit Kadın Platformu öncülüğünde toplanan kadınlar, “eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam için birlikte alanlardayız!” şiarıyla Altınoluk Otogar’ın yanında El Sanatları Sokak’ta toplandı.
Toplanmanın ardından Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüş sonrasında “Kadınlar savaş değil, barış istiyor” yazılı pankart Atatürk büstünün önüne bırakıldı ve basın açıklaması yapıldı.
Edremit Kadın Platformu bileşenleri adına yapılan açıklamada, 8 Mart’ın kadınların sömürü ve eşitsizliğe karşı mücadelesinin simgesi olduğu vurgulanırken, kadın cinayetlerindeki artışa, güvencesiz çalışmaya, yoksulluğa ve savaş politikalarına dikkat çekildi.
Oldukça kitlesel geçen eylemde basın açıklamasının ardından müzik dinletileri yapıldı, halaylar çekildi.
Balıkesir Edremit’te kitlesel 8 Mart
Edremit Kadın Platformu öncülüğünde kadınlar El Sanatları Sokak’tan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü
Basın açıklamasının ardından müzik dinletileri yapıldı, halaylar çekildi#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/pWPgHJDapB
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
8 Mart’taki yürüyüşün öncesinde de 7 Mart’ta feminist gece yürüyüşü gerçekleştirildi.
Edremit Akçay’da bir araya gelen kadınlar, saat 20.00’de başlattıkları gece yürüyüşünü, Akçay Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla noktaladı ve 8 Mart’a çağrı yaptılar.
Körfez’de bir ilk olan gece yürüyüşünde sadece 2026 Şubat ayında 23 kadının öldürüldüğü ve 29 şüpheli kadın ölümünün yaşandığı hatırlatıldı. Basın açıklamasında, İstanbul sözleşmesinin feshedilmesi ve 6284’ün sürekli tartışmaya açılması doğrultusundaki söylem ve politikalarla, nafaka hakkının hedef gösterilmesi ve iyi hal indirimlerinin kadına yönelik şiddeti arttırdığına dikkat çekildi.

Dünya genelinde kadınların yaşam hakkı ve özgürlüklerinin tehlikede olduğu belirtilen açıklamada laikliğin hedef alınması ve eşit, laik, nitelikli ve parasız eğitim hakkını elinden alınan ve tarikat yurtlarında hayatını kaybeden çocuklara dikkat çekildi.
Yeni anayasa çağrıları ile beraber gündeme gelen “müftü nikahı”, çok eşlilik ve çocuk yaşta evliliğin önünün açılmaya çalışıldığının belirtildiği açıklamada, “Medeni Kanun’u sil baştan değiştireceğiz” söylemi ile gasp edilen haklara, çocukların ve kadınların içinde bulunduğu istismar ve adaletsizliğe dikkat çekildi.

Marmaris Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar Ketenci Otel önünden yürüdü. Kadınlar yürüyüş boyunca yaptıkları konuşmalarda iktidarın baskıyla kadınları sindirmeye çalıştığını ama bu kadın düşmanı politikalar karşısında susmayacaklarını dile getirdi.
Yapılan basın açıklamasında ise kadın cinayetlerine, çocuk istismarına, gerici saldırılara değinilerek eşitlik, özgürlük ve laiklik mücadelesini yükseltme çağrısı yapıldı. Kadınlar açıklamalarını şu sözlerle noktaladı:
Bazen öyle bir noktaya gelinir ki artık geri çekilecek yer kalmaz. Artık bekleyecek sabır kalmaz. Artık susacak söz kalmaz. İşte tam oradayız. Çünkü bugün bu ülkede hayatlarımıza yönelen şiddet, adaletsizlik, yoksulluk ve karanlık bir sınırı geçti. Çünkü artık bıçak kemikte.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Muğla/Marmaris
Marmaris Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar Ketenci Otel önünden yürüdü
📢”Bizi susturmak, korkutmak isteyenlere sesleniyoruz: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/8Y1FT1j5pU pic.twitter.com/FjvpOHFQ9N
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
Kilimlili kadınlar, saat 15.00’te Kilimli Halkevi önünde toplanıp “Özgür, eşit ve güvenli yaşamak için isyandayız” diyerek yürüdü. Kadınlar, “Yaşasın 8 Mart, kadın mücadelemiz”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Zonguldak/Kilimli
Kadınlar Kilimli Halkevi önünden yürüdü #8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/2oDTUWsTQh
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Artvin’de Hopalı ve Kemalpaşalı kadınlar Hopa’da Orta Hopa Mahallesi’nde Yasemin Eczanesi önünden Hopa Meydanı’na yürüdü. Kadınlar Hopa Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında Ortadoğu’da emperyalist saldırılara karşı ses çıkarırken “Filistin’den İran’a, Afganistan’dan Rojova’ya, Türkiye’den Suriye’ye emperyalizmin, siyonizmin, gerici rejimlerin saldırıları karşısında saç örgülerimiz gibi dayanışmayı örüyoruz” dedi. Aile politikaları adı altında kadınların ve LGBTİ+’ların toplumsal yaşamdan dışlanmasına tepki gösteren kadınlar “Kadınlar için özgürlük, eşitlik ve laik bir yaşam istiyoruz” dedi.
Son dönemde gündeme gelen gerici uygulamalar da kadınların gündemindeydi. Tarikattaki istismarla ölüme sürüklenen Fatmanur Çelik ve kızı Hifa Nur’u anan kadınlar “Hayatlarımızı kuşatan, hayatlarımızı yok eden dinci gericilik karşısında laiklik bayrağını yükselteceğiz” dedi.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Artvin/Hopa
Hopalı ve Kemalpaşalı kadınlar Orta Hopa Mahallesi’nden Hopa Meydanı’na yürüdü
📢”Eşitlik, özgürlük ve laiklik için isyandayız”#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/8Y1FT1j5pU pic.twitter.com/juXjd7iThn
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Koton önünde bir araya gelerek Maraş Caddesi üzerinden Meydan Park’a yürüdü. Kadınlar yürüyüş sırasında söyledikleri atma türküler ve sergiledikleri skeçlerle eşitlik ve özgürlük mücadelelerini eyleme yansıttı.
Meydan Park’a gelindiğinde kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamada derinleşen kadın yoksulluğuna, güvencesizliğe, çocukları ve kadınları hedef alan gerici politikalara dikkat çekildi. Gerici saldırılara karşı laiklik mücadelesini yükseltme çağrısı yapan kadınlar “Tüm kadınları; ayrışmadan, ötekileştirmeden, yan yana durarak emeğin, eşitliğin ve dayanışmanın safında birleşmeye çağırıyoruz” dedi.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Trabzon
Kadınlar Maraş Caddesi Koton önünden Meydan Park’a yürüdü
Yürüyüş sırasında kadınlar atma türküler söyledi#8MartDünyaKadınlarGünühttps://t.co/8Y1FT1j5pU pic.twitter.com/zbVnl2yw3W
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar eski vergi dairesi önünden Çiftlik Akbank önüne yürüdü. Kadınlar kadın cinayetlerinin münferit değil, erkek şiddetinin ve cezasızlık politikalarının bir sonucu olduğunun altını çizdi. Katledilen kadınların isimlerini anan kadınlar, “Burada” dedi.
Eylemde açılan gökkuşağı bayrağına polis saldırmaya çalışsa da kadınların ve LGBTİ+’lar saldırıyı püskürttü.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Samsun
Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar eski vergi dairesi önünden Çiftlik Akbank önüne yürüdü
Kadınlar katledilen kadınları isimleriyle anarak “Burada” dedi#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/8Y1FT1j5pU pic.twitter.com/c3RPPq6V1E
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu’nun öncülüğünde saat 13.30’da Eski Salı Pazarı’nda toplanan kadınlar “Sömürüye, şiddete, gericiliğe, savaşa karşı eşitlik, özgürlük ve barış istiyorsunuz” diyerek iskeleye yürüdü. Yürüyüşte kadınlar, “Eşit işe eşit ücret”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi” sloganlarını attı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Çanakkale
Çanakkale Kadın Platformu’nun öncülüğünde Eski Salı Pazarı’nda toplanan kadınlar iskeleye yürüdü#8MartDünyaKadınlarGünü
[📹: Tekin Uğurlu]https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/jH8gYyOUHq
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026

Tokat Kadın Platformu, Taş Meydan karşısında 8 Mart için toplandı. Ekmek ve Gül’de yer alan habere göre savaş politikaları, açlık, yoksulluk ve kadın cinayetlerinin görmezden gelinmeye çalışıldığına dikkat çeken kadınlar, tüm kadınları barış mücadelesini yükseltmeye çağırdı.
Şık Makas işçisi Buse Kara da açıklamada söz aldı. Kara, işçi kadınların yüzyılı aşkın bir süredir sürdürdükleri mücadelenin bugün de dünyanın dört bir yanında sürmeye devam ettiğini vurguladı.
8 Mart’ın kadın işçilerin sömürüye, güvencesizliğe ve baskıya karşı ayağı kalktığı bir mücadele günü olduğunu belirten Kara, “Bizler Şık Makas’ta haksız yere işten çıkarılan kadın işçiler olarak beş aydır haklarımız için direniyoruz. Emeğimiz için, onurumuz için mücadele ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki hak verilmez alınır” dedi. Kadın işçilerin yalnızca iş yerlerinde sömürüye uğramadığı aynı zamanda şiddetin, tacizin ve kadın cinayetlerinin hedefi olduğu belirten Kara, “Kadınların yaşam hakkını korumayan bu düzen aynı zamanda kadın emeğini de değersizleştiriyor. Bu yüzden kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet münferit olaylar değil, kadınları korumayan ve eşitsizliği büyüten politikaların doğrudan sonucudur” dedi.

Bolu Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, İzzet Baysal Anıtı’ndan Valilik Meydanı’na yürüyerek basın açıklaması yaptı.
Bolu Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasında, 8 Mart’ın tarihsel önemine vurgu yapıldı. Coğrafyanın farklı olsa dahi kadınların problemlerinin ortak olduğunun belirtildiği açıklamada “Afganistan’da kız çocuklarının eğitim hakkının elinden alınması da İran’da kadınların özgürlük taleplerinin bastırılması da bizim sorunumuzdur. Savaş bölgelerinde evini, hayatını ve evlatlarını kaybeden kadınların acısı da hepimizin acısıdır” dendi.
Dünyanın her yerinde kadınlar özgür olmadıkça, hiçbir yerdeki kadının özgür olmayacağının belirtildiği açıklamanın ardından sloganlar ve şarkılar eşliğinde eylem sonlandırıldı.
İl il 8 Mart eylemleri
📍Bolu
Kadınlar İzzet Baysal Anıtı’ndan Valilik Meydanı’na yürüdü
“Gericiliğe, şiddete, savaşa, yoksulluğa karşı haklarımız için bir aradayız”#8MartDünyaKadınlarGünü https://t.co/RAI8YDPdat pic.twitter.com/zuiAhXiD4q
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2026
Sendika.Org