Narin cinayetinde ikinci dava: 6’sı tutuklu 15 sanık hakim karşısındaydı. Davada ara karar verildi. Hakim, tutuklu tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sonraki duruşma 25 Nisan’da görülecek
Tutuklu 6 sanık, davanın ilk duruşması için güvenlik önlemleri altında sabah saatlerinde adliyeye getirildi. Haklarında 6 aydan 5’er yıla kadar hapis cezası istenen 15 sanığın yargılanmasına 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı.
Mahkeme başkanı, sanıklar ile avukatları ve sanık yakınları dışında salona kimseyi almadı. Barolar ve bazı sivil toplum kuruluşları da duruşmayı takip etmek için adliyeye gelirken, davaya katılma talepleri reddedildi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Narin cinayeti davasının görüldüğü sırada yaptığı açıklamada, “Narin’le ilgili ilk günden bu güne kadar olayın takipçisi oldum. Kayıp olayını kamuoyuna duyurmaya çalıştım. Kaybolduğu andan itibaren de bulunması noktasından bir yurttaş ve milletvekili olarak peşinde durdum. Yargılamaların tümünü takip ettim. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir hüküm kuruldu. Şimdi de Asliye Ceza Mahkemesi suçluyu kayırma iddiasıyla tutuklu yakınlarını yargılıyor. İçeride duruşma devam ediyor. Avukat arkadaşlarımız reddi hakim talebinde bulundu. Şunu ifade edeyim ilk hükümde faili tarif eden maddi olayı ortaya çıkaracak bir hüküm maalesef kurulmadı” dedi. Tanrıkulu, şunları kaydetti:
Bir avukat olarak da beni tatmin eden bir gerekçeli karar yazılmadı. Halen Narin’in katilinin kim olduğu ve niçin öldürüldüğü noktası aydınlanamadı. Umarım bu yargılamada, suçluyu kayırma iddiasıyla yargılanan şüpheliler gerçek faili ve olayın nedenini tarif eden bir beyanda bulunurlar ve kamuoyu tatmin olur. İlk hüküm şu anda istinafta, birçok haber, yeni belge çıkıyor ama mesele yurttaşlarımızın ve kamuoyunun tatmin olması ve vicdanları tatmin edebilecek bir kararın çıkması. Bunun için ben yargıyı gerçek anlamda adil biçimde hüküm kurmaya ve yargılama yapmaya davet ediyorum. Benim de kamuoyuna karşı bir vicdan borcum var. O vicdan borcu da şudur; olayın gerçek faili kimdir ve Narin neden öldürüldü? Bu soruların cevabı ilk hükümde yazılmadı. Umarım bu yargılama gerçek faili ve olayı tarif eden bir biçimde gelişir.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili ve Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Beritan Güneş ise Narin davasının tüm toplumu ilgilendiğini belirterek, “Bugün Narin Güran davası için görülen ve hazırlanan 2’nci iddianamenin ilk duruşmasındayız. Davayla birlikte artan sanıkların davanın hakikatle sonuçlanması, gerçek faillerin ortaya çıkmasına vesile olur. Narin Güran davasının sadece Narin Güran’ı ilgilendirmediğini bütün toplumu ilgilendirdiğini ifade ediyoruz. Bizler davayı takip edeceğiz ve kamuoyuna aktarmaya çalışacağız” diye konuştu.
Narin cinayetine ilişkin 6’sı tutuklu, 15 sanığın ‘Suçluyu kayırma’ suçundan 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin (UCİM) avukatları davaya katılma talebinde bulundu. Sanık avukatları, katılma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi. Talebi değerlendiren hakim, katılma taleplerinin kabulüne karar verdi. Hakim, sanık avukatlarının reddihakim talebini ise reddetti.
Sanık avukatlarından Mustafa Demir, duruşma arasında konuya ilişkin, “Mahkeme yetkisiz kişileri duruşma başında katılan olarak kabul etti. Bunlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve UCİM’dir. Biz de bunun hukuka uygun olmadığını, suçtan zarar gören kavramının kanunda çok net olarak açıklanmış olduğunu ifade ettik. Bu genişletilemez, geniş yorumlanamaz. Burada temel amaç çocukların korunmasıdır. Üstün yararı olan çocukların korunmasında yargılamaya yetkisiz kişilerin alınmasıyla gizlilik ihlal edilecektir ve daha önceki yargılamada yetkisiz kişilerin kabulünün nelere sebep olduğunu bildiğimiz için buna itiraz ettik. Hakim talebimizi kabul etmedi. Biz de bunun üzerine reddihakim talebinde bulunduk. Reddihakim talebimiz dilekçeyle yazılı olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Biz de hemen hem yazılı başvuruda bulunduk hem de CMK’nın ilgili hükmünü açtık. CMK hükmü der ki; zabıt katibine tutanağı geçirmek suretiyle. Yani bunun yazılı olması gerekmiyor. Tekrardan yazılı talebimizi ilettik. Hukuka aykırı olarak yargılama yürüyor diye itirazlarımızı yeniledik. Hakim bu kez duruşma sırasında geldiği gerekçesiyle, duruşma arasında bakılacağını bahane etti. Bakalım ne olacak göreceğiz” dedi.
30 dakika ara verilen duruşma tekrar başladı. Tutuklu sanık Birsen Güran ile tutuksuz sanık Barış Güran’ın sorgusu sona erdi. M.G. (15), İ.K. (16) ve R.A.’nın (15) sorgusuna başlandı.
UCİM avukatlarından Mine Kahramanoğlu, duruşmada, “Öncelikle katılma talebimizin kabulüne ilişkin sanık tarafı yoğun bir itirazda bulundu. Türkiye’nin her yerinde çocuk davalarında çocuğun üstün yararı için katılıyoruz, kamu vicdanını temsil ediyoruz. Narin için tüm celseler boyunca duruşmalarda yer aldık. O kararı da istinaf ettik. Dosyada suçluyu kayırma ve suç delillerini gizleme suçundan yargılanan yetişkin sanıkların çelişkili beyanlarını kabul etmiyoruz” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının konuşmasının ardından savcı, tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti. Ardından sanık avukatlarının savunmasına geçildi.
Davada ara karar verildi. Hakim, tutuklu tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sonraki duruşma 25 Nisan’da görülecek.
Sendika.Org