13 Ocak’ta Kaymakam Zeyit Şener’in kayyum olarak yönetmeye başladığı Akdeniz Belediyesi’nde belediye meclisi feshedilirken, Şener 27 bin 477 metrekare araziyi satışa çıkarttı. Arazilerin bir kısmı belediye DEM Parti yönetimindeyken de satışa çıkarılmış ancak Şener’in itirazı ve İçişleri Bakanlığı kararıyla iptal edilmişti
Mersin’de 10 Ocak’ta DEM Parti Eş Başkanlarının gözaltına alınmasından sonra kayyum yönetimine geçen Akdeniz Belediyesi’nde belediye meclisi ise feshedilmişti. Akdeniz Belediyesi kayyumu Zeyit Şenel, belediye meclisinin işlevsiz hale getirildiği bu süreçte, belediyeye ait 5 farklı taşınmazı satışa çıkardı. 27 bin 477 metrekare yüzölçümlü taşınmazlar için 16 Nisan’da Akdeniz Belediyesi Encümen Salonu ihale yapılacak.
Belediyenin birikmiş borçlarını ödeyebilmek adına satışa çıktıklarını duruyan Şenel, 680 milyon liralık arsa ve bina satışı ihalesine çıktı.
9 dönümlük arazi, belediye DEM Parti yönetimindeyken de satışa çıkarılmış, ancak dönemin kaymakamı Zeyit Şenel’in itirazı ve İçişleri Bakanlığı’nın söz konusu taşınmazı “belediye hizmet alanı” olarak değerlendirmesi sonucunda iptal edilmişti. Kayyum Şener tarafından 375 milyon liraya ihaleye çıkan 9 dönümlük taşınmazın DEM Parti döneminde ise 700 milyon liraya satışa çıkarılması planlanıyordu. Şenel’in satılığa çıkardığı bir diğer bina olan eski TEDAŞ binası ise 170 milyon liraya satılığa çıkarıldı. DEM Partili belediye meclisi üyeleri söz konusu taşınmazın değerinin ise 300-500 milyon lira arası olduğuna dikkat çekiyor.
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, söz konusu satışları meclis gündemine taşıdı. Bozan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle yönelttiği soru önergesinde, 2019-2024 yılları arasında AKP yönetiminde olan Akdeniz Belediyesi’nde aynı taşınmazların satılmaya çalışıldığını anımsatarak şu sözlere yer verdi:
AKP’li Mustafa Gültak döneminde belediye meclisine şaibe karıştırılarak satılmaya çalışılan Akdeniz halkına ait olan taşınmazlar, şimdi de kayyım eliyle belediye meclisi feshedilerek peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Kayyım da Akdeniz’in taşınmazlarını hiçbir denetim ve gözetim olmadan satılığa çıkardı.
Bozan’ın Yerlikaya’ya taşınmazların bir kısmının Belediye DEM Parti yönetimindeyken engellendiğini belirterek şunları sordu:
- 2022 yılında belediyeye ait taşınmazın satışı için HDP’li meclis üyelerinin gözaltına alınması ile aynı gün satış yetkisi alınması arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığı araştırılmış mıdır?
- Aynı taşınmazın 2025 yılında kayyım tarafından tekrar satışa çıkarılması, önceki yargı kararları göz önünde bulundurularak hangi gerekçeye dayandırılmıştır?
- İçişleri Bakanlığı, daha önce “belediye hizmet alanı” olduğu için satılamayacağına dair yargı kararları verilen taşınmazların, şimdi kayyım eliyle satışını nasıl açıklamaktadır?
- Kaymakam Zeyit Şener’in aynı taşınmazlar için hem davacı (satılamaz) hem de kayyım sıfatıyla davalı (satış yetkisi talep eden) olması hukuken nasıl değerlendirilmektedir?
- Atanmış memurlardan oluşan bir yapıdan alınan satış yetkisi, halk iradesinin temsilcisi olan belediye meclisinin yerine geçebilir mi?
- Kayyım yönetimi tarafından alınan satış kararları ile daha önce alınmış olan DEM Partili meclisin kararları arasında içeriksel bir fark var mıdır?
- Satışı planlanan 5 taşınmazın toplam yüzölçümü ve kamu hizmeti açısından önemi nedir?
- Eski TEDAŞ binasının kamu yararına kullanım ihtimali değerlendirilmiş midir?
- Bu taşınmazların satışı için kamuoyuna açık bir fizibilite raporu veya ekspertiz değerlendirmesi yapılmış mıdır?
- Kayyım yönetiminin aldığı bu kararların denetimi ve hukuki geçerliliği hakkında Bakanlığınızca yürütülen bir denetim süreci var mıdır?
Sendika.Org (Mersin/Yüsra Batıhan)