Radikal feminizmin en önemli bilimsel metinlerinden biri olarak kabul edilen Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu (SCUM Manifesto), Ayşe Düzkan çevirisi ve önsözüyle Güldünya Yayınları’ndan çıktı
Türkiye’nin tek feminist yayınevi olan Güldünya Yayınları, radikal feminizmin en önemli sanatsal metinlerinden biri olarak kabul edilen SCUM Manifesto’yu (Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu) okurlarıyla buluşturdu. “Delilikle dâhilik arasında salınan” Valerie Solanas’ın mizahi bir metin olarak kaleme aldığı bu eser, Ayşe Düzkan’ın çevirisi ve önsözüyle yayımlandı.
Society for Cutting Up Men’in başharflerinden oluşan ve herhangi bir sıvının üstündeki kirli köpük, pislik anlamına gelen SCUM, aynı zamanda aşağılık, değersiz insanlar için kullanılan olumsuz bir ifade. Solanas’ın erkek egemen toplum düzenine ve kapitalizme karşı sert eleştirilerde bulunduğu, kadınların kendi kendine yeten bir toplum kurması gerektiğini savunduğu manifestonun ilk baskısı 1967 yılında yapıldı. O dönemde bu eseri bazı kesimler bir hiciv olarak değerlendirirken, bazıları aşırı radikal bir metin olarak gördü. “Derin bir kırılganlığın okuyanı güçlendirecek şekilde belgelendiği” bu kitap, bugün zamanın çok ötesinde bir feminist analiz olarak kabul ediliyor.
SCUM Manifesto – Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu / Yazar: Valerie Solanas / Çeviri: Ayşe Düzkan / Yayına Hazırlayan: Beyhan Demir / Dizgi: Bahar Gök / Kapak ve Mizanpaj: Minife Yıldızhan / Güldünya Yayınları – Kadın Kültür ve İletişim Vakfı İktisadi İşletmesi / 1. Basım: 2024, İstanbul / Baskı: Berdan Matbaacılık.
Sendika.Org