Erdoğan Aydın’ın “Yanlış İliklenen Düğme: Geçmişle Gelecek Arasında Cumhuriyet” başlıklı kitabı SRC Kitap’tan çıktı
Erdoğan Aydın’ın “Yanlış İliklenen Düğme: Geçmişle Gelecek Arasında Cumhuriyet” başlıklı kitabı SRC Kitap’tan çıktı.
Cumhuriyet’in 100. yılı, sadece bir kutlama değil, aynı zamanda bir muhasebe sürecine de işaret ediyor. Erdoğan Aydın, Yanlış İliklenen Düğme: Geçmişle Gelecek Arasında Cumhuriyet adlı yeni kitabında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecini, tarihsel kırılma noktalarını ve bugüne uzanan etkilerini derinlemesine ele alıyor.
Kitap, sadece Cumhuriyet’in demokratikleşme potansiyelini değil, bu potansiyelin neden baskılanıp tasfiye edildiğini de sorguluyor. Birinci Meclis’ten Lozan’a, hilafetin kaldırılmasından çok partili hayata geçişe kadar kritik olayları masaya yatırarak, Cumhuriyet’in kuruluşunda yapılan tercihlerin bugün hala yaşadığımız siyasal ve toplumsal sorunlara nasıl zemin hazırladığını ortaya koyuyor.
Neden Okunmalı?
- Gerçekçi ve cesur bir tarih okuması: Kitap, resmi tarih anlatılarının ötesine geçerek, Cumhuriyet’in ilanının demokrasiyle ne ölçüde örtüştüğünü inceliyor.
- Demokratikleşme imkânları ve engeller: 1920’lerden bugüne, Türkiye’nin neden tam anlamıyla demokratik bir rejime dönüşemediğini sorguluyor.
- Geçmişten bugüne ışık tutan analizler: Millî Mücadele’nin başında farklı toplumsal kesimlerin birlikteliği nasıl sağlandı? Daha sonra neden tasfiye edildi?
- İkinci yüzyıla bakış: Cumhuriyet’in gelecek perspektifi nasıl şekillendirilmeli?
Kitabın Fikret Başkaya tarafından kaleme alınan arka kapak yazısı:
Resmî tarih, hâkim sınıfların bilinmesini istediği tarihtir… Geçmişte yaşanmış olanın, iktidar sahiplerinin ihtiyacı doğrultusunda yeniden kurgulanmış versiyonudur. Bu amaçla toplum hafıza kaybına uğratılmak istenir… Resmî tarih, yalana, tahrifata, yok saymaya, adıyla çağırmamaya, sansüre ve otosansüre dayanır. Fakat resmî tarih bir başına amaç değildir, asıl amaç egemen ideoloji oluşturmaktır… Çünkü geçmişine hâkim olmadan bugüne ve geleceğe hâkim olmak mümkün değildir…
Yetkin bir tarihçi ve sosyal analist olan Erdoğan Aydın, elinizdeki bu kitapta, ‘Millî Mücadele’ dönemi ve akabinde yaratılan Türkiye’nin harika bir tahlilini yapıyor. Bu tahlili, Cumhuriyet’in ‘kimsesizlere’ karşı nasıl kurumlaştığının çarpıcı bilgisiyle tamamlıyor. Resmî tarihin tevatürlerini birer birer ifşa ediyor… Tek parti-tek adam iktidarına giden yolun taşlarının nasıl döşendiğini gösteriyor… Türkiye’nin yüz yıldır niçin demokratikleşemediği sorununu aydınlatıyor.
Esasen 1923 yılında ilan edilen cumhuriyet ‘gerçek cumhuriyet’ değildi… Zira Cumhuriyet, kimin yönettiğiyle değil, yönetimin nasıl olduğu, niteliğiyle ilgilidir… Bu kitabı büyük zevk alarak okudum ve doğrusu çok şey öğrendim. Tartışmasız bugüne kadar yazılmış en kapsayıcı resmî tarih eleştirisi demek de mümkün… Bize böyle değerli bir eser kazandıran Erdoğan Aydın’a ne kadar teşekkür etsek azdır…
Tarihimizle yüzleşmek bizi özgürleştirecektir…
Yazar hakkında:
Erdoğan Aydın, 1957 yılında Düzce’de doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğrenim gördü. Özgür Gündem, Cumhuriyet ve T24 gibi çeşitli yayın organlarında köşe yazarlığı yaptı. Ayrıca İMC TV, Hayat TV ve Artı TV gibi kanallarda programlar hazırlayıp sundu. Özgür Üniversite Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor. Tarih ve araştırma dünyasına 1992 yılında yayımlanan İslamiyet Gerçeği adlı eseriyle adım atan Aydın, bu çalışmasıyla Turan Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü’nü kazandı. Dört cilt halinde yayımlanan bu eserde, “Kur’an ve Din”, “İslamiyet ve
Bilim”, “İslamiyet Ahlak ve Kadın”, “İslamiyetin Ekonomi Politiği” başlıkları altında İslamiyet’in farklı yönlerini ele aldı.
Bu çalışmasını, 1994 yılında Nasıl Müslüman Olduk? adlı popüler araştırması takip etti. Ardından İstanbul’un fethini incelediği Fatih ve Fetih / Mitler ve Gerçekler (1997) ve Osmanlı İmparatorluğu’nu çözümleyen Osmanlı Gerçeği: “Nizam-ı Âlem”in Gayrı Resmi Tarihi (1999) kitapları yayımlandı.
2012’de, Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na girme sürecini ve nedenlerini incelediği, Osmanlı’nın Son Savaşı: Turan Hayalinden Sevr’e adlı çalışması yayımlandı.
Bunların yanı sıra Erdoğan Aydın’ın, sempozyum tebliğleri ve makalelerinden derlenmiş, Milliyetçilik: Türkiye’nin Çıkmazı (2002), İslamcılık ve Din Politikaları (2002), Demokrasinin Dayanılmaz Ağırlığı (2005), Kimlik Mücadelesinde Alevilik (2005), Öteki Tarih (2007) isimli beş kitabı daha bulunuyor.
Yanlış İliklenen Düğme: Geçmişle Gelecek Arasında Cumhuriyet, Erdoğan Aydın’ın son çalışmasıdır.
Sendika.Org