Mimarlar Odası çalışanları, sendikaları Tez-Koop-İş öncülüğünde Mimarlar Odası Ankara Şubesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla sendikal haklarının tanınmasını talep ederken yönetimin toplu sözleşme sürecinde sendikayı bertaraf etme girişimine tepki gösterdi
Tez-Koop-İş sendikası Mimarlar Odası Ankara 1 Nolu Şube önünde basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası’nın sendikal haklarına yönelik tutumunu paylaşan Tez-Koop-İş , Mimarlar Odası 48. Dönem Merkez Yönetim Kurulu’nun, göreve geldiğinden bu yana çalışanların örgütlü olduğu Tez-Koop-İş Sendikasını taraf olarak kabul etmediğini, toplu sözleşme süreçlerinde sendikayı bertaraf etmeye çalıştığını belirtti.
Tez-Koop-İş Sendikası’nın toplu sözleşme masasına oturma yetkisi olduğunu hatırlatan sendika şunları ekledi:
Bu durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 16 Ekim 2023 tarihli olumlu yetki tespiti resmi belgesinden de anlaşılmaktadır. İşveren Mimarlar Odası Genel Merkezi en son geldiğimiz noktada yeni toplu iş sözleşmesi (TİS) zamanı yaklaşırken, bu resmi belgeye rağmen trajikomik bir şekilde Ankara 4. İş Mahkemesi’ne sendikanın yetkisi olmadığına dair yetki itirazında bulunmuştur. İlgili resmi belgeleri de basın açıklamamız sonrasında sizlere sunacağız.
Mimarlar Odası 48. Dönem Merkez Yönetim Kurulu’nun sendikal örgütlülüğe dair tutumunu aktarmaya devam eden Tez-Koop-İş , odanın sendikasız çalışanları da dayanışma aidatı ödetmeden sendikal haklardan faydalandırdığını ve böylece personeli sendikasızlaştırma politikası güdüldüğünü ifade etti. Temmuz 2023 tarihinde açıklanan yüzde 34 enflasyonla birlikte sendika tarafından gündeme getirilen ek protokol talebinin merkez yönetim kurulu tarafından dikkate alınmadığını belirten Tez-Koop-İş , sendikanın ve sendika üyelerinin iyi niyetinin suiistimal edildiğini söyledi.
Ekonomik tablonun çok ağır olduğu maaşlarımızın açlık sınırında kaldığı bu süreçte oyalama taktiği ile ek protokol yapılmamıştır. TMMOB’a bağlı birçok meslek odası Temmuz ayı itibari ile çalışanlarına yüzde 34 zam yaparken Mimarlar Odası, çalışanlarına Eylül 2023 ayından itibaren geçerli olmak üzere Ekim 2023 te sadaka verir gibi yüzde 10 zam yapmıştır. Hatta maaşı asgari ücretin altında kalan ve ücretleri zorunlu olarak asgari ücrete sabitlenen personele sanki kendileri zam yapmış gibi, daha da az yani yüzde 5-6-7 oranlarında zam yapmışlardır.
6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 41. Maddesine göre Mimarlar Odası’nın, Merkezi ve başka yerlerde şubeleri olduğu için bir işletme olduğu ve sendikanın yüzde 40 çoğunluklu üye sayısı ile bu işletmede TİS görüşmesi yapabildiği vurgulanırken Mimarlar Odası’nın bu duruma cevaben “biz işletme değiliz işyeriyiz yani aynı bir fabrika gibi tek bir yerdeyiz” dediği belirtildi. Bu ifadeyle birlikte sendikanın bir iş yerinde olması gereken yüzde 50+1 çoğunluğu sağlayamadığı üzerinden itiraz gerçekleştirdiğini aktarılırken şunlar eklendi:
Ama yukarıda da bahsedildiği üzere yetki belgesinde yer alan rakamlar ortadadır. Örgütlenme oranımız yüzde 50+1’ ide sağlamaktadır. Yetki itirazının ne kadar yersiz olduğu ortadadır. Anlaşılacağı üzere burada yapılmaya çalışılan şey yaklaşmakta olan TİS sürecini uzatmaya, etkisizleştirmeye yönelik girişimlerdir.
Sendikal sürecin engellenmeye çalışılmasına yönelik girişimlerin bunlarla sınırlı kalmadığını belirten Tez-Koop-İş , Mimarlar Odası, sendika seçme özgürlüğüne de müdahale etmeye çalıştığını belirtti.
Şimdiye kadar örgütlülüklerine yapılan her türlü saldırının karşında durduklarını ve bundan sonra da duracaklarını belirten sendika, sendikal mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.
Sendika.Org