Üniversite yönetimini ve kayyum rektör Verşan Kök’ü eleştiren, protesto eden öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açan maddeleri de içeren ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği hakkında Toplumsal Hukuk tarafından açılan davada Ankara 9. İdare Mahkemesi oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi
Üniversite yönetimini ve kayyum rektör Verşan Kök’ü eleştiren, protesto eden öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açan maddeleri de içeren ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği hakkında Toplumsal Hukuk tarafından açılan davada Ankara 9. İdare Mahkemesi oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmamasının ve bu durumun saptanmasına rağmen buna yönelik adım atılmamasının altını çizen mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:
Öte yandan, Resmi Gazete’de yayımlanma şartı yerine getirilmeyen dava konusu Yönetmelik’in hukuka aykırılığının saptanmasına rağmen icrailiğinin devam etmesi tüm işlem ve eylemlerinin hukuka uygun olduğu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacak, ilgililer nezdinde güven zedelenmesine yol açacak ve telafisi güç zarara neden olacaktır.
Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanun’un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere 06/04/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
ODTÜ YURTLAR YÖNETMELİĞİNİN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA KARAR VERİLDİ
ODTÜ Rektörlüğü, ekim ayında çok sayıda temel hak ve özgürlüğe müdahale niteliği taşıyan Yurtlar Yönetmeliğini üniversitenin İnternet sitesi üzerinden yayımlamıştı. + https://t.co/bemWA3GaOb
— toplumsal hukuk (@toplumsal_hukuk) April 18, 2023
Nisan ayında protestolara katılan öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açacak madde değişikliğiye gündeme gelen ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği, 21 Ekim’de iptal edildi. Yönetmelik iptalinin ODTÜ Yurtlarının özerkliğini ortadan kaldırma yönünde bir hamle olabileceğini düşünülüyordu. İptalinin ardından yeninden yayımlanan ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği kayyum rektör Verşan Kök’ü eleştiren, protesto eden öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açan maddeler başta olmak üzere muhalif öğrencileri baskılayan çok sayıda madde içeriyordu.
21 Ekim’de iptal edilen yönetmeliğin ardından yeniden yayımlanan yönetmelikteki değişiklikler şöyleydi:
“Sosyal medyadan Üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak” şeklinde tanımlanan ve Cumhurbaşkanına hakaret suçlamalarındaki belirsizliği andıran ‘suçun’ cezası yurttan kesin çıkarma olarak belirlendi.
Yapılan diğer değişiklikler şöyle:
Önceki yönetmelikte de var olan “Üniversite Yönetim Kurulu, Yurtlarda kalmasını sakıncalı gördüğü öğrencinin yurtla ilişiğini gerekçeli bir karara dayanarak kesebilir veya yurda alınmasını yasaklayabilir” maddesi aynı şekilde korunmuş. Öğrencilerin hangi durumlarda “sakıncalı görüneceğine” dair herhangi bir ifade bulunmuyor.
19. maddeye eklenen bir bende göre ise “toplu olarak işlenen suçlarda suçluların ayrı ayrı tespitinin mümkün olmadığı hallerde, topluluğu oluşturan öğrencilerin her birine yetkili amir veya kurulca uygun görülen cezalar verilir.”
İlgili haber:
Sendika.Org