Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, katıldığı BloombergHT yayınında asgari ücret artışının sorunlara çözüm olmayacağını ifade etti. Asmalı insanların iş beğenmediğini iddia ederek emek yoğun işlerde daha çok mültecilerin çalıştığını ifade etti
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, BloombergHT yayınına katılıp enflasyon ve asgari ücrette yıl ortasındaki artış talebine dair konuştu. Alım gücünün düşmesinden kaynaklı asgari ücrete yıl ortasında ikinci bir zam talebinin gündeme gelmesini yorumlayan Asmalı, “Ücret artışı çözüm değil” dedi.
“Türkiye’de çalışmak isteyen herkese iş var” diyen Asmalı, iş beğenmeme sorunu olduğunu iddia etti. Ağır işlerde insanların çalışmak istemediğini ifade eden Asmalı, Süleyman Soylu’nun mültecilere yönelik tartışmada ifade ettiği “Mülteciler giderse buna en çok iş insanları isyan eder” sözlerini doğrularcasına mültecilerin bu işlerde daha çok çalıştığını söyledi.
Asmalı’nın konuşmasında öne çıkana kısımlar şöyle:
Ücretlere yapılan zam, normal bir zam değildi. Enflasyonun üzerinde bir zam yapıldı. Biz de bunu destekleyen tarafta yer aldık.
Kısır döngüye de girmeyelim. Ücretleri artıralım, maliyet artsın. Maliyet artınca enflasyon artsın. Bu noktada uluslararası rekabetçiliğimiz de sıkıntıya girer. Bu noktada enflasyonu aşağı çekecek ve alım gücünü artıracak kalıcı önlemler almak gerek. Yoksa ücret artırmak, hem ihracatçıya hem de kamu maliyesine ciddi bir bütçe demektir.
İŞKUR 500 bin kişiye istihdam sağladığını açıkladı. Esasen Türkiye’de çalışmak isteyen herkese iş var. Bizim birçok üyemiz ve sanayicimiz vasıflı, vasıfsız eleman aradığını bizlere söylüyorlar. Biraz önce bahsettiğiniz gibi maalesef Türkiye’de iş beğenmeme gibi bir sorun var. Dolayısıyla insanlarımız artık emek yoğun işlerde çalışmak istemiyor.
Asgari ücret İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde özellikle kira fiyatlarında ve diğer maliyetlerden dolayı çok cazip olmayabilir ama Anadolu’nun birçok yerlerinde dolayısıyla hala asgari ücret noktasında çalışanların kira maliyetlerinin düşük kalacağını düşündüğümüzde burada da işlerin tercih edilmediğini görüyoruz. Türkiye’de sanayi çarklarımızın iyi işlediği, üretimin bu kadar arttığı bir ortamda işsizliğin gerilemesi biraz daha geri gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Nitelikli elemanlara da çok ihtiyaç var maalesef yurtdışında da bu nitelikli elemana da ihtiyaç olduğu için yurtdışına giden yetişmiş insan sayımız da son yıllarda arttı.
İnsanlarımız özellikle ağır işlerde emek yoğun işlerde çalışmak istemiyor çalışsalar bile çok verimli olmuyor. Dolayısıyla yabancı uyruklu işçiler bu tarz işlerde daha çok çalışıyor.
Mesleki Eğitim Merkezleri son günlerde gündeme geldi. Biz bunu da önemsiyor ve destekliyoruz. Nitelikli ara eleman yetiştirmeye çok daha önem vermeliyiz diye düşünüyorum.
Sendika.Org