Atık Kağıt İşçileri Derneği, yaptıkları basın açıklamasıyla yeni çıkan atık yönetmeliği ile birlikte koşullarının iyice zorlaştığını belirterek özellikle büyükşehirlerde yurttaşların verecekleri atıkları kaynağında toplamaya talip olduklarını ifade etti
Atık kağıt işçilerine yönelik izin belgesi uygulaması çıkmış ve İstanbul Valiliği de Ümraniye, Bahçelievler, Sancaktepe ve Bakıköy ilçelerinde 200’e yakın atık deposunu basarak 145’i Afganistanlı göçmen olmak üzere 286 kağıt işçisine idari ceza işlemi uygulamıştı. Valiliğin depo baskınlarını gerçekleştirdiği dönemde geri dönüşüm şirketleri kuruldu ve Sıfır Atık Belgesi alan şirketler kendi atıklarını satmaya başladı.
Atık Kağıt İşçileri Derneği, yaptıkları basın açıklamasıyla yeni çıkan atık yönetmeliği ile birlikte koşullarının iyice zorlaştığını belirterek toplumsal dayanışma çağrısında bulundu.
Yapmış oldukları basın açıklamasında yeni yönetmelikle Sıfır Atık Belgesi alan çeşitli şirketlerin kendi atığını satmaya başladığını ifade eden Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nin açıklamasının tamamı şöyle:
Yeni çıkan Atık Yönetmeliği ile birlikte sokaklardan atık toplayarak hayata tutunan emekçilerin koşulları iyice zorlaşmıştır. Bakanlığın iddiasının aksine emekçiler, her geçen gün daha da yoksullaşmaktadır. Nedeni? Sıfır Atık Belgesi alan kurum ve kuruluşların, “kendi atıklarını satabilme” hakkından sonra, neredeyse her yer atığını satmakta ve dolaylı yoldan yüz binlerce emekçi, işsizliğe ve yeni bir derin yoksulluğa terk edilmektedir.
Senelerdir hiçbir devlet kurumuna yük olmadan, bir de üzerine sokaklardan atık toplayarak hayata tutunan emekçilere, bu yönetmelik ile sefalet koşulları içerisinde çalışmak dahi bırakılmamıştır.
Günlerdir arkadaşlarımız ile düşünüyor ve yeni yönetmelikle birlikte ne yapacağız sorusunu, kendimize soruyoruz? Aklımıza gelen şeylerden birinin de, “dayanışma ruhu ile atık toplama” olduğuna kanaat getirdik.
Özcesi; büyükşehirlerde (Ankara pilot bölge) vereceğiniz atıkları, kaynağında toplamaya talibiz. Bulunduğunuz ilçe ve mahallede, özellikle kurum ve kuruluşların vereceği atıkları toplumsal dayanışma duygusu içerisinde almak isteriz.
Böylelikle Türkiye’de bir ilki başarmış ve iyiliğin bulaşıcı olduğunu göstermiş olabiliriz. Sadece iyilik değil, ekolojik ve ekonomik olarak da doğrudan insan yaşamına katkısı olacağını belirtmek isteriz.
Bugüne kadar sokaklarınızda, konutlarınızda, sitelerinizde, işyerlerinizde, bulunduğunuz her yerde atıklarınızı, kimseye zarar vermeden ve yük olmadan toplamaya çalıştık ve toplamaya da devam etmek istiyoruz. Tek yapmanız gereken “destek” olmak!
Özellikle atık üreten şirketler, marketler, siteler, işyerleri bizlere destek olmak isterse, bu çağrımızı akıllarında bulundurmalarını hatırlatır ve bizimle özelden iletişim kurmalarını tüm samimiyetimizle rica ederiz.
Merhabalar…
Bizler için oldukça önemli olan duyurumuz olacaktı.1. Yeni çıkan Atık Yönetmeliği ile birlikte sokaklardan atık toplayarak hayata tutunan emekçilerin koşulları iyice zorlaşmıştır. Bakanlığın iddiasının aksine emekçiler, her geçen gün daha da yoksullaşmaktadır.
— Atık Kağıt İşçileri (@atikkagit) March 22, 2022
İlgili haberler:
Sendika.Org