Kolombiya Anayasa Mahkemesi oy çokluğuyla hamileliğin 24. haftaya kadar gönüllü olarak sonlandırılmasını onayladı
teleSUR Englsih’te yer alan habere göre Kolombiya Anayasa Mahkemesi oy çokluğuyla hamileliğin 24. haftaya kadar gönüllü olarak sonlandırılmasını onayladı.
Kolombiya’da kürtajın suç olmaktan çıkarılması için bir araya gelmiş 100’den fazla örgüt ve aktivistten oluşan Causa Justa üyeleri, “Yıllarca süren mücadelenin sonucu olan bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
¡ES OFICIAL! ¡DESPENALIZADO EL ABORTO EN COLOMBIA HASTA LA SEMANA 24! ¡Felicitamos al movimiento @causajustaco por este fallo histórico en América Latina! #FALLOHISTÓRICO pic.twitter.com/kqBEa63f5d
— Volcánicas Periodismo Feminista (@VolcanicasRev) February 21, 2022
2006’dan bu yana Kolombiya, üç gerekçeyle kürtaja izin veriyordu: Tecavüz, anne karnında bebeğin engelli olduğunun tespitinin yapılması ve anne için sağlık riski. Ancak 2020’de 10 ila 14 yaşları arasındaki en az 4 bin 268 Kolombiyalı kız çocuğu tecavüz sonrası anne oldu.
Geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi yargıçları, Kolombiya ceza yasasının kürtajı suç sayan bölümünü konu eden iki talebi inceledi. İlk talepte, avukat Andres Sanchez, bu tür maddelerin, insan onuru, eşitlik ve özgürlük hakkı dahil olmak üzere Anayasa tarafından korunan hakları ihlal ettiğini savundu. Causa Justa koalisyonu tarafından sunulan ikinci talepte, Ceza Kanununun kürtajı olumsuz bir şekilde sunulduğu ve bu nedenle kadınların kürtaj için yasal hakları olsa bile kürtaja başvurmaktan imtina ettiği ifade edildi. Görüşmeler sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesinin 5’i kürtaj yasağının kaldırılması lehine oy kullanırken 4’ü alehte oy kullandı.
Kolombiyalı yargıçlar, kürtajı suç sayan yasaların anayasaya aykırılığına henüz karar vermemiş olsalar da, Causa Justa talebi lehinde verdikleri karar, ortadan kaldırılamayacak kadar sağlam bir içtihat oluşturuyor.
Anayasa Mahkemesi ayrıca Kongre ve Başkan Ivan Duque yönetimini cinsellik ve üreme hakları konusunda mümkün olan en kısa sürede kapsamlı bir yasal düzenleme hazırlamaya ve uygulamaya çağırdı. Mahkeme, “Bu strateji, hamilelik sırasında ve sonrasında kadınlara sunulan seçeneklerin açıklanmasını, hamilelik planlama ve önleme araçlarının varlığını ve istenmeyen hamileliklerden doğan çocukların haklarını garanti altına alacak önlemleri içermelidir” dedi.
Sendika.Org