Üniversite dayanışmaları işgalci İsrail devletine karşı direnen Filistin halkına destek için Beyazıt'ta eylem yaptı. Üniversiteliler "68 ruhuyla Boğaziçi Direnişi'nden Filistin'e mücadele sürüyor" dedi
İşgalci İsrail devletine karşı direnen Filistin halkına destek vermek için Beyazıt Meydanı’nda toplanan, Yıldız Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İstanbul Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi dayanışmaları basın açıklaması yaptı.
Eylemde “68 ruhuyla Boğaziçi Direnişi’nden Filistin’e mücadele sürüyor” yazılı pankart taşınırken, “Nehirden denize özgür Filistin” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Filistin için İsrail’e boykot uygulanmasına çağrı yapıldı.
Basın açıklamasının okunmasından önce Kevser Turan, Filistinli sevgili başlıklı şiirin bir kısmını okudu.
Basın açıklamasını dayanışmalar adına Zelal Yıldız okudu.
Siyonist İsrail’in son saldırılarında 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Yıldız, “Bölgede şu an Filistin’in direnişinin sonucu olarak 20 Mayıs’ta imzalanan ateşkes durumu hakim. Bizler biliyoruz ki İsrail’in yıllar boyu süregelen işgalci ve saldırgan politikaları sona ermeyecek. Fakat bunun karşısında da yine yıllardır olduğu gibi Filistin halkının direnişi büyümeye devam edecektir. Biz öğrenci dayanışmaları olarak Filistin halkının direnişini selamlıyor bulunduğumuz her alanda onlarla beraber olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz” dedi.
“Gerçek dayanışmayı İsrail ile anlaşmalarına devam edenler gösteremez”
AKP’nin Filistin’e destek açıklamaları yaparken İsrail ile anlaşmalarına devam ettiğini belirten Yıldız, “Bugün öğrencilerin karşısında duranlar da Filistin halkına saldıranların işbirlikçilerinden başka kimse değildir. Biliyoruz ki, gerçek dayanışmayı İsrail ile anlaşmalarına devam edip boş hamasetlerle halkı kandırmaya çalışanlar gösteremez. Filistin halkına sahip çıkmanın yolu İsraille yapılan siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel tüm anlaşmaların iptal edilmesidir. Türkiye’nin İsrail ile kurmuş olduğu bu ilişkiler Filistin halkına dönük saldırıları desteklemektedir. Kurulan ilişkiler devam ettiği müddetçe devlet tarafından yapılan açıklamaların bir bütünü samimiyetsiz, gerçek dışı olmaktadır. Türkiye’nin İsraille olan akademik, ekonomik, askeri, siyasi kısacası her alandaki ilişkileri derhal kesilmelidir” dedi.
Yıldız açıklamanın devamında şunları söyledi:
Filistin halkının Siyonist İsrail’e karşı verdiği özgürlük mücadelesi, bizim mücadelemizdir. Filistin’e sahip çıkmak bugün kendi direnişimize sahip çıkmak demektir. Onlarca yıldır saldırıya uğrayan Filistin’le dayanışmak bizler için hem bir görev hem de miras olmuştur. Biz bu mirası 68’de Filistin halkıyla dayanışan, 6. Filoyu denize döken ve öğrencilerin iradesini okulları yönetmeye taşıyan Deniz’lerden devraldık. 68’ler bu meydandan geçerek gittiler Filistin halkıyla dayanışmaya. İşte şimdi biz de buradan aynı meydandan haykırıyoruz ‘Nehirden denize Filistin özgür olacak.
Biz, üniversite dayanışmaları olarak Filistin halkının direnişinin yanındayız. Filistinle dayanışanlar İsrail’in işbirlikçilerine karşı barikata yüklenenlerdir. Aklının engellerini aşıp kampüslerde, sokaklarda bilim ve sanat ile direnenler, bizleriz. Biz gücümüzü direnişten alıyoruz. Bugün direnişten aldığımız güçle üniversite üniversite dayanışmalarımızı büyütüyoruz. Özgür üniversiteleri yaratmanın da özgür bir dünyayı yaratmanın da yolu direnişten ve dayanışmadan geçiyor. Biz de Filistin halkının direnişini sahipleniyor ve herkesi Filistin halkıyla dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. İşgalci İsrail ve emperyalist işbirlikçileri yenilecek direnen Filistin halkı kazanacak.
1 üniversiteli gözaltına alındı
Eylem sırasında üzerinde “Katil İsrail işbirlikçi AKP” yazılı döviz taşıyan bir üniversiteli, eylemin ardından polislerce takip edilerek GBT bahanesiyle çevrilerek gözaltına alındı. Polis gözaltı işlemini görüntüleyen gazetecileri de engelleyerek oradan uzaklaştırmaya çalıştı.
Gözaltına alınan üniversitelinin arkadaşları Devrimci Gençlik Dernekleri’nden bir üniversitelinin eylemde taşıdığı döviz nedeniyle gözaltına alındığını söyledi.
Arkadaşları, gözaltına alınan üniversitelinin elindeki dövizde "AKP" geçtiği için polis tarafından takip edilerek gözaltına alındığını belirttihttps://t.co/uotszmjOSs pic.twitter.com/6GHqGV4Sl8
— sendika.org (@sendika_org) May 27, 2021
Sendika.Org