NATO Zirvesi'nin ardından Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin üçüncü bir ülkeye satışının gündeme gelmesinin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada "süper hassas bir konu" dedi, Türkiyenin yükümlülüklerini hatırlattı

Ankara'da gerçekleşen NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarının kaldırılabileceği yönündeki mesajının ardından S-400'lerin üçüncü bir ülkeye satışı iddiaları gündeme geldi. Yaptırımlar Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini almasının ardından uygulanmıştı. Yaptımların kalkması için Türkiye'nin elindeki bu Rus hava savunma sistemini bir başka ülkeye göndermesi gerekiyor.
Sputnik'te yer alana habere göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, S-400 ava savunma sisteminin olası yeniden satışı konusunda görüşmeler yaptığını açıkladı. Peskov, satış olasılığını 'süper hassas bir konu' olarak nitelendirdi.
Konuyla ilgili diplomatik kanalların açık olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü, Türkiye ile bu görüşmelerin gelecekte de devam edeceğini vurguladı. Rusya, S-400 sistemlerinin satışında 'teknik verilerin gizliliği' ve 'teknoloji güvenliği' konularına büyük önem veriyor. Sputnik'teki haberde Rusya ile Türkiye arasında yürütülen askeri-teknik işbirliğinin, hassas bilgilerin üçüncü taraflarla paylaşılmamasını öngören yasal yükümlülükler de hatırlatıldı.
Türkiye 2017 yılında Rusya'dan iki adet S-400 hava savunma sistemi almasının ardından ABD'nin CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarına tabi tutulmuş ve F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye her ne kadar F-35 uçakları için ödeme yapsa da uçakları alamamıştı.
Trump NATO Liderler Zirvesi'nde hem CAATSA yaptırımları hem de F-35 uçakları konusunda olumlu mesaj verince S-400'lerin üçüncü bir ülkeye satışı gündeme gelmişti.
Sendika.Org