Kuyu tipi hapishanelerin kapatılması talebiyle 266 gün açlık grevi yapan ve sonrasında hastaneye kaldırılıp zorla müdahale edilmesiyle 3 aydır yoğun bakımda olan siyasi tutsak Gürkan Türkoğlu’nu hayatını kaybetti

Halkın Hukuk Bürosu, müvekkilleri Gürkan Türkoğlu’nu kaybettiklerini duyurdu.
Kuyu tipi hapishanelerin kapatılması talebiyle açlık grevi yapan Türkoğlu ve beraberinde açlık grevinde olan tutsaklar, 13 Nisan’da Antalya Şehir Hastanesine götürülmüştü. Gürkan Türkoğlu ise yoğun bakıma kaldırılmıştı.
Kuyu tipi olmayan hapishaneye sevk talebiyle 266 gün boyunca açlık grevinde olan Türkoğlu, talebinin kabul edilmesinin ardından 21 Nisan’da açlık grevine son vermişti.
Geçtiğimiz günlerde tutuklanan Deniz Göktaş da Kuyu Tipi hapishane gönderilmişti.
Kamuoyunda “Kuyu Tipi” olarak adlandırılan Yüksek Güvenlikli (YGC) ve S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, genellikle tek veya üç kişilik hücrelerden oluşuyor. Hücrelerin pencereleri doğrudan dışarıya değil, havalandırma boşluğuna (kuyu benzeri derin koridorlara) açıldığı için bu ismi taşıyor. Mahkumların gökyüzünü görme açısı oldukça kısıtlı.
Mahkumların diğer adli veya siyasi tutuklularla sosyal teması, ortak alan kullanımı ve atölye faaliyetleri minimum düzeyde. Günün büyük kısmı tamamen izole bir şekilde geçer.
DÜNYA HALKLARININ BAŞI SAĞOLSUN.
GÜRKAN TÜRKOĞLU ONURUMUZDUR. pic.twitter.com/eC8wiJ9WW2— TAYAD (@6tayadliaileler) July 5, 2026
Sendika.Org