Kirazlıyayla’da Meyra Madencilik, ikinci maden atık depolama tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden alanında depolama tesisini uygunsuz buldu, ÇED süreci firma için olumsuz, halk için olumlu sonuçlandı
Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü’nde faaliyet yürüten Meyra Madencilik, 2019 yılında başlattığı büyüme politikasını bölge halkının, çevre savunucularının ve akademik odaların tüm itirazlarına rağmen sürdürüyor. Firmanın ilk kurduğu maden atık depolama barajı heyelan tehlikesiyle yıkılma tehlikesi altındayken, ikincisi için ÇED süreci 2025 Şubat ayında başladı. Ancak bu kez firma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın engellemesine takıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ikinci maden atık depolama tesisinin ÇED sürecine ilişkin, ” …ikinci maden atık depolama tesisi, görünür rezerv alanı içerisinde kaldığından söz konusu projenin gerçekleştirilmesi uygun mütalaa edilmemektedir” şeklinde görüş bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın görüşü üzerine; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Yönetmeliğinin ilgili maddelerine dayanarak, planlanan kurşun, çinko, bakır maden atık depolama tesisi projesine ilişkin ÇED sürecinin sonlandırıldığını duyurdu.
Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Bu karar 5 yıldır süren mücadelemizin, bilim insanlarının, Kirazlıyayla halkının, bizim itirazlarımızın sonucunda alınmış değil. Bu karar madenin olduğu rezerv alanı korumak için verilmiş bir karar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı firmaya maden çıkarman gereken alana depolama tesisi kuramazsın, diyor. Halkın sağlığını, uyarılarını dikkate aldığı için bu olumsuz görüşü vermiyor. Bakanlık madeni korurken, halkın sağlığını göz ardı ediyor” dedi.
ÇED sürecinin olumsuz sonuçlanmasının şu an için sevindirici olduğunu belirten Demir, ancak halen Kirazlıyayla’da yasal sürecin devam ettiğini, DOĞADER ve Kirazlıyayla’da yaşamı savunanların bu süreci yakından takip etmeye devam edeceklerini söyledi.
Kaynak: Bursa Muhalif