TİP milletvekili Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen iade kararı TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından Genel Kurul’da okundu. TBMM’nin sitesinde yer alan tutanakta ise kararın okunduğu bölüm yer almadı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir bu kararın okutulmasıyla Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesi işleminin yok hükmünde olduğunu ifade etti. Bazı AKP’li milletvekilleri kararın okunduğu sırada Genel Kurul’u terk etti
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği hak ihlali kararı, 16 Nisan 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda resmen okundu. Kararı, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca okudu. Kararın okunması ardından Genel Kurul kapandı.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kararla ilgili yaptığı açıklamada, AYM kararının okutulmasının ardından Atalay’ın vekilliğini düşürme işleminin yok hükmünde olduğunu söyledi ve “Can Atalay’ın vekilliği hukuken düşmemiştir, düşürülememiştir” dedi.
Tutanak sansürlendi:
TBMM’de okunan karar sansürlendi. TBMM’nin sitesinde yer alan tutanakta, kararın okunduğu bölüm yer almadı.
Konuya ilişkin açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Karaca’nın AYM’nin iade kararını TBMM’de okutmasına tepki gösterdi. CHP’li Karaca’nın “görevini kötüye kullandığını, korsan eylem yaptığını ve tarafsızlığını yitirdiğini” savunan Usta, “Artık hiçbir oturumda görev almaması, Meclis Başkanvekilliği görevinin sonlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Usta, şunları söyledi:
Başkanvekilleri, birleşimleri TBMM Başkanı adına vekaleten yönetirler, hangi oturumların yönetileceğine başkan karar verilir. Meclis Başkanı tarafından gündeme alınmayan herhangi bir husus Genel Kurul’a sunulamaz. Başkanvekillerinin takdir yetkisi bulunmaz. Sayın Karaca, Başkan adına görev yaptığını biliyor. Başkan’ın onayı olmadan gündeme ekleme yapamayacağını biliyor. İç tüzüğü ihlal etmiştir. Meclis Başkanvekilliği görevini kötüye kullanmış ve korsan bir eylem yapmıştır. Görünen o ki, CHP hazırlıklı gelmiştir. Divan katip üyemizin kalkmasının ardından, kendisinin uyarılmasına rağmen ara vermemiştir. Yasama uzmanlarının kendisini ikaz etmesine rağmen, ‘ara vermeniz gerekir’ denilmesine rağmen ara vermemiştir. Tamamıyla iradesiz, iç tüzüğe aykırı bir eylem içine girmişlerdir, millet iradesine aykırıdır. Biz Önder’e geçmiş olsun dileklerimizi bildirmek için bir aradaydık. Böyle bir günde böyle korsan bir eylemi yapacak kadar aciz duruma düşmelerini milletin takdirine bırakıyoruz. Artık Meclis Başkanvekili olarak görev yapması, oturum yönetmesi mümkün değildir. Bu konudan diğer siyasi partilerin haberi yoktu. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit ile konuştum, onların da haberi olmadığını, üzüldüklerini, böyle bir günde böyle bir davranışın sergilenmesinden üzgün olduklarını bildirdiler. Bilerek ve kasten iç tüzük ihlalidir… Meclis Başkanı’nın kendisine verdiği yetkiyi kötüye kullanmıştır. Taraflı olarak başkanlık yapmaya devam etmiştir. İç tüzüğe aykırıdır; hiçbir oturumda görev almaması, Meclis Başkanvekilliği görevinin sonlandırılmasını talep ediyoruz.
Gezi Davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay, TİP listesinden Hatay’dan milletvekili seçilmiş ancak Yargıtay tarafından kesin hüküm verilmemesine rağmen tahliye edilmemişti. Yargıtay daha sonra verilen cezayı onasa da Anayasa Mahkemesi, Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi. AYM, ihlal kararını 25 Ekim’de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Tahliye kararı vermeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Ekim’de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.
Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM kararına uyulmamasına hükmederken kararı veren AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu. Kararın bir örneğini de Meclis’e göndererek Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesini istedi.
İktidar içinde MHP kanadı kararı desteklerken AKP içinden bazı itiraz sesleri çıktı. Önce Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum, “milli yargı” diyerek Yargıtay’ın kararına sahip çıktı. Ardından da Erdoğan, AYM kararını esas alarak Yargıtay’ı eleştiren partilileri hedef aldı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu 21 Aralık tarihinde görüştü. Can Atalay’ın avukatları tarafından ikinci kez yapılan başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi ikinci kez hak ihlali kararı verdi.
Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir.
Sendika.Org