30 Mart 1972 Kızıldere Katliamı’nın üzerinden 53 yıl geçti. THKP-C ve THKO militanlarınca Deniz Gezmiş’in idamını engellemek için Kızıldere’de düzenlenen eylemde katledilen Cihan Alptekin mezarı başında anıldı
Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için NATO üssünden kaçırdıkları rehinelerle birlikte Tokat Niksar’a bağlı Kızıldere köyüne geçen THKO ve THKP-C savaşçıları, bulundukları evde katledilişlerinin 53. yılında anılıyor. Kızıldere’de katledilen Cihan Alptekin, katledilişinin 53. yıldönümünde Rize’nin Ardeşen ilçesi Yeniyol (Oce) Köyü’ndeki mezarı başında anıldı.
Anma töreninde “Mahir Hüseyin Ulaş, kurtuluşa kadar savaş”, “Kızıldere son değil, savaş sürüyor” sloganları atıldı. Kızıldere’de ölen Devrimciler için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Cihan Alptekin’in anma törenine katılan sevenleri söz aldı.
SOL Parti MYK Üyesi Alper Taş, “Bugünden baktığımızda ne anlatıyor Kızıldere neyi ifade ediyor bunlar önemli noktalar. Birincisi Cihan Alptekin’ lerin Kızıldere’de ölenlerin ve o kuşağın yürüttüğü mücadelenin ne kadar anlamlı ve önemli değerli olduğunu bugün yaşanan gelişmelerle anbean yaşıyoruz. Ne kadar kıymetli bir mücadele geliştirmişler sürdürmüşler. O mücadelelerin o dönemdeki ana ekseni anti Emperyalizmdi. Yani kendilerinin doğduğu zamanda yürüttüğü mücadelelerde anti emperyalist gençlik hareketleriydi. Bugünkü politikaların acımasızlığında vahşiliğinde görüyoruz anbean yaşıyoruz o dönemler Emperyalizmin önünde secde ile eğilenlerin karşısında Emperyalizme karşı mücadelenin bayraktarlığını yaptılar ezildiler, idam, edildiler, öldürüldüler ama o ses o yürek ne kadar önemli imiş ki yaşanan bugünkü gelişmeler onların haklılığını bir kez daha açığa çıkardı” dedi.
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu yaptığı konuşmada, “53 yıl önce bu ülkenin tam bağımsızlığı için mücadele edenler emperyalizme karşı atalarımızın vermiş olduğu mücadeleyi daha ileriye taşımak isteyenleri egemen güçler baharı söndürerek yok edebileceklerini düşündüler ama 53 yıldır bu baharın sönmediğini yine emperyalizme karşı bu topraklarda bizim can abilerimizin daha eskilerin amcalarımız dediğimiz atalarımızın bize armağan ettiği o mücadele ruhunun yine var olduğunu gençlerimiz çok açıkça ispatladı yakın tarihte birkaç gün yani bir 10 gün evvel umudun tükendiğini düşündüğümüz anda İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin o polis barikatını tam da antiemperyalist bir ruhla kendi yaşam alanıma dokundurtmam diyerek yıkıp geçmeleri Saraçhane’’nın tarihini de değiştirdi ülkedeki o umutsuzluğu da yeniden canlandırdı .İşte Cihan Alptekin’ler Mahir Çayanlar, Deniz Gezmiş’ler tam da bu hiçbir zaman ölmeyecek antifaşist ve anti emperyalist çizgide cumhuriyeti demokratik cumhuriyeti inşa etmektir halkçılığı unuttuk halkçılığı tekrar inşa etmektir devletçilik kamu diye bir şey kalmamıştır kamu düzenini halkın olanı halka vermek diye bir borcumuz var, laiklik elden gitti artık bütün eğitim kurumlarından çıkarıldığı gibi laik olanlar veya daha özgür yaşamak isteyenler seküler diyerek ötekileştirilmeye çalışılırken laikliği sadece bir türbana hapsetmeye çalışanlara inat laikliğin bir yaşam modeli olduğunu bilerek tekrar bunu inşa etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Devrimcilik evet bu devrimci değerlerimizin yarınlara taşımamız gerekir” ifadelerini kullandı.
Törene katılanlar Cihan Alptekin’e yazdıkları şiirleri seslendirdi. Bir konuşmacı ise Ahmet Arif’in, Haberin Var Mı Taş Duvar isimli şiirini okudu.
Sendika.Org