İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İSPER’de toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı. DİSK/Enerji-Sen, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 68 gündür sürdüğünü, son görüşmede kendi taleplerinin çok altında ücret teklif edildiğini ve bunun kabul edilemeyeceğini açıkladı. İSPER işçileri, görüşmelerde sonuç alamadıkları için Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde eyleme geçeceklerini duyurdu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İSPER’de toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı. DİSK/Enerji-Sen, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 68 gündür sürdüğünü, son görüşmede kendi taleplerinin çok altında ücret teklif edildiğini ve bunun kabul edilemeyeceğini açıkladı. İSPER işçileri, görüşmelerde sonuç alamadıkları için Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde eyleme geçeceklerini duyurdu.
sonuç alamadıklarını ve Saraçhane’de eyleme başlayacaklarını duyurdu.
DİSK/Enerji-Sen sosyal medya hesabından paylaşılan eylem çağrısında konuşan DİSK/Enerji-Sen İstanbul 1 Nolu Şubesi Başkanı Olcay Karabulut şunları söyledi:
🛑 Birleşen İşçiler Yenilmezler!
“68 gündür Toplu İş Sözleşmesi masasında anlatmamıza rağmen haklı taleplerimizi duymazdan gelen yetkililere sesimiz duyurmak için yarın itibariyle Saraçhanedeyiz!”
Tüm kamuoyunu ve emek dostlarını enerji işçilerinin haklı kavgasıyla dayanışmak… pic.twitter.com/8rO4jZRmBW
— DİSK/Enerji-Sen İstanbul Şubesi (@istenerjisen) March 18, 2025
24 Aralık 2017’de çıkarılan 696 sayılı KHK ile taşeron firmalarda çalışan işçiler “kadrolu” hale getirilerek çalıştıkları kurumun bünyesinde istihdam edilmeye başladılar.
Daha önce taşeron şirketler bünyesinde çalıştırılan İSKİ ve İGDAŞ işçileri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İSPER adlı şirkette çalıştırılmaya başladı. Aslında İSPER belediyenin kurduğu büyük bir taşeron şirketten başka bir şey değil. Tek görevi belediyenin ilgili kurumlarına personel sağlamak. Yani taşeron firmalar KHK yoluyla devre dışı kaldı ancak taşeron çalıştırma biçimi belediye içinde İSPER denilen şirketle kurumsallaştırıldı.
Çıkarılan KHK işçiye “kadro” verirken diğer tüm konularda işçinin elini kolunu bağladı. İşçiler sendikaya üye olsa da 2,5 yıl boyunca yani 2020’nin Haziran ayına kadar toplu iş sözleşmesi yapamadı. İşveren desteğiyle üye yapıldıkları Türk İş’e bağlı TES-İŞ sendikası ise işçilerin hiçbir sorununu çözmeye yanaşmadı. TES-İŞ’in aldığı yetkiyle yaptığı toplu sözleşmeyle İBB’de çalışan enerji işçileri sefalet ücretlerine mahkum edildi.
İSPER işçileri 2022’de de DİSK/Enerji-Sen de örgütlenmeye başladıysa da çoğunluğu elde edememişti.
Bu sene DİSK/Enerji-Sen yetkili olarak işçiler adına masaya oturdu. Ancak ücrete ve sosyal haklara dair maddelerin görüşüldüğü aşamada işveren heyeti işçilerin taleplerinin çok altında tekliflerle gelince işçiler İstanbul’un dört bir yanında eylemlerle İBB yönetimini uyarmıştı.
İBB heyeti son görüşmeye ise bir önceki görüşmedeki “gerginliği” gerekçe olarak ileri sürerek görüşmeye katılmayacağını açıkladı.
Sendika.Org