8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlar birçok ilde, birçok noktada gerçekleşen eylemlerde erkek egemen sisteme, ayrımcılığa, yoksullaştırmaya, şiddete karşı sokağa çıktı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlar, Türkiye’nin dört bir yanında yanında sokakları doldurdu. Kadınlar yaptıkları eylemlerde; aile politikaları adı altında kadınların sosyal hayattan, çalışma hayatından ve kamusal alanlardan dışlanmasına, erkek şiddetine, emek sömürüsüne, mobbinge, LGBTİ+ düşmanlığına, yoksulluğa karşı mücadele vurgusu yaptı.
2025 yılını “Aile Yılı” ilan eden iktidarın nüfus politikaları ile kadınların kaç çocuk doğuracağından nasıl doğuracağına müdahale etmesine karşı, LGBTİ+’lara yönelik nefret politikalarının tırmandırılmasına karşı kadınlar, ülkenin dört bir yanında sokakları feminist isyanla doldurdu.
Ortadoğu’da süren savaş ve çatışmalar da kadınların gündemindeydi. Kadınlar savaşın en çok kendilerini etkilediğini vurgularken barış taleplerini alanlara yansıttı.
Büyük Kadın Buluşması’na binler akın etti: “Kadınlar evlere hapsedilemez, sokaklar bizlere kapatılamaz”
8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla Büyük Kadın Buluşması İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlendi. Kadınlar aile politikalarına, erkek şiddetine, nefrete, emeklerinin sömürülmesine, yoksulluğa ve savaşa karşı mücadele çağrısı yaptı. İktidarın 2025’i “Aile Yılı” ilan etmesine karşı kendileri de 2025’i kadınların mücadele yılı ilan ettiğini açıkladı.
Habere erişmek için tıklanıyız
Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kolej Metro önünde bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde Kızılay’a yürüdü. Aile politikaları adı altında kadınların ve LGBTİ+’ların hayatın her alanından dışlanmasına, LGBTİ+’lara yönelik nefret politikalarına, yoksulluğa ve savaşa karşı mücadele çağrısı yapan kadınlar polisin eylemi engelleme girişimlerine Kızılay’ın sokaklarını eylem alanına çevirerek cevap verdi.
Habere erişmek için tıklayınız
İzmir Kadın Platformu çağrısıyla Eski Sümerbank önünde bir araya gelen kadınlar Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe başlayan DIGEL Tekstil işçileri, Barış Anneleri, üniversiteli kadınlar ve trans kadınlar söz alıp mücadelelerini anlattı. Alanda tutsak kadınların, yerine kayyum atanan Van ve Batman Belediyesi Eş Başkanlarının mektupları okundu. Açıklamaların ardından Moleni ve erbane grupları sahne aldı.
Kadınlar ve LGBTİ+’lar 8. Feminist Gece Yürüyüşü için Alsancak Eski Leman Kültür önünde bir araya geldi. Polisin engelleme girişimlerine rağmen gökkuşağı ve trans bayraklarını açanlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. Coşkulu ve kitlesel yürüyüşün ardından yapılan açıklamada aile politikalarına, cezasızlık politikalarıyla kadına yönelik şiddetin adeta teşvik edilmesine, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesine değinildi. Kadınlar ve LGBTİ+’lar dayanışma ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Eylem yine Moleni’nin ezgileriyle son buldu.
Antakya Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Necmi Asfuroğlu Lisesi önünde toplanan kadınlar, Saray Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüşte Rana Apartmanı önünde durularak, 6 Şubat Depremlerinde yitirilen Av. Hatice Can anıldı. Kadınlar Hatice Can’ı eşitlik ve özgürlük mücadelesinde yaşatmaya devam edecekleri dile getirildi. Yoksullaştırma politikalarına, erkek şiddetine, yıkıma karşı ses çıkaran kadınlar, Suriye’de Alevilere yönelik süren saldırılara karşı “Suriyeli kadınlar yalnız değildir” diyerek dayanışma mesajlarını iletti.
Edirne Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar, savaşla, yoksullukla ve baskıyla kadınları kuşatmaya çalışan erkek egemen sistemin getirdiği eşitsizliğe, baskıya, hak gasplarına karşı Eski Camii önünde bir araya geldi. Kadınlar buradan Saraçlar Caddesi’nde bulunan PTT önüne slogan ve ıslıklarla yürüyerek basın açıklaması yaptı. Eylem basın açıklaması okunduktan sonra sona erdi.
Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Aydın Kanza Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kadınlar yürüyüş boyunca aile politikalarına, yoksullaştırma politikalarına, erkek şiddetine, LGBTİ+’lara yönelik nefrete karşı ıslıklarıyla, alkışlarıyla ses çıkardı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında Diyanet’in Aile ve Rehberlik Büroları, evlilik öncesi eğitim programları, aile ve boşanma konusunda verdiği gerici fetvalar ile aile politikalarına dahil olduğu, kadınların toplumda birey olma talebinin gerici bir kuşatma altında olduğu vurgulandı. Aile politikalarıyla kadının ev içindeki emeğinin görünmez kılındığını ve sömürünün katmerlendiğini ifade eden kadınlar, bu politikaların bir ayağının da LGBTİ+’ları hedef alan nefret politikaları olduğunu ifade etti.
Antalya Feminist Kolektif’in çağrısıyla kadınlar ve LGBTİ+’lar, Üç Kapılar’da bir araya geldi.
Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla eski Vergi Dairesi önünde bir araya gelen kadınlar, “Şiddete, yoksulluğa karşı isyanda; özgürlük için sokaktayız” pankartıyla Akbank Çiftlik Şubesi’nin önüne yürüdü.
Hopalı Kadınlar, belediye binası önünde bir araya gelerek eşitlik talepleriyle bisiklet turu yaptı. Bisiklet turunun ardından Hopa Parkı’nda buluşan kadınlar Hopa Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda ve açıklamada aile politikaları adına getirilen uygulamalarla kadınların bağımsız bir hayat sürmesini kolaylaştıran haklarının elinden alındığı vurgulandı. Yine aynı politikalarla LGBTİ+’ların hedefe oturtulduğunu ifade eden Hopalı kadınlar, aile düzeni dışında kalan herkesi gayrımeşru ilan eden bu düzenlemelere karşı mücadele edeceklerini dile getirdi. Kadınlar savaşı körükleyen politikalara karşı barış, gerici uygulamalara karşı laiklik, erkek şiddetini teşvik eden cezasızlık politikalarına karşı adalet, ev içi emek sömürüsüne karşı nitelikli ve parasız kreşler, yaşlı bakımevleri taleplerini yineledi.
Kemalpaşalı Kadınların yaptığı çağrıyla “Şiddet, yoksulluk, kadın düşmanlığı değil yaşamak istiyoruz” pankartı taşıyan kadınlar, Atatürk Caddesi’nden meydana yürüdü.
Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Maraş Caddesi’nden Meydan Park’a yürüdü. Yürüyüşün ardından Meydan Park’ta basın açıklaması yapıldı. Eylem halay ve horonlarla sonlandırıldı. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda ve açıklamada erkek şiddetine, yoksulluğa ve eşitsizliğe karşı mücadele çağrısı yapıldı.
Zonguldak Kadın Platformu’nun “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var! ” çağrısıyla bugün saat 13.00’te Madenci Anıtı’nda toplanan kadınlar; müziklerle, danslarla, halaylarla eyleme başladı. Madenci Anıtı’ndan Zonguldak Valiliği’ne yürüyen kadınlar; aile yılına karşı mücadele, erkek şiddetine karşı dayanışmanın sesi yükseltti. Eylem valilik önünde yapılan basın açıklamasından sonra son buldu.
Mersin’de kadınlar ve LGBTİ+’lar, 11. Feminist Gece Yürüyüşü için Kushimato sokağında bir araya geldi. Polisler, MUAMMA LGBTİ+ derneğinin gökkuşağı bayrağı ile dernek binasından çıkmasını engellendi. Kadınlar ve LGBTİ’ların her yıl Kushimato sokağından başlayarak Özgecan Aslan meydanında yaptığı gece yürüyüşü bu yıl abluka ile engellenmeye çalışıldı. Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler “Arama yapılacak” gerekçesiyle yürüyüşe izin vermezken, kadınlar ve LGBTİ’lar gerekçesiz bir biçimde arama yapılmasına izin vermedi. Tepkilerin ardından MUAMMA LGBTİ+ üyelerinin alana girişine izin verilirken pankart ve dövizleri çöpe atıldı. gökkuşağı bayrağına ise izin verilmedi.
Bunun üzerine gökkuşağı bayrağını başörtü şeklinde takan trans bir kadın alana bu şekilde girebilirken, alanda polis tarafından hedef alındı. Polisin saldırdığı LGBTİ+ birey gözaltına alındı.Trans kadının gözaltına alınmasına tepki gösteren kadınlar ve LGBTİ+’lar “Cemre’yi almadan gitmiyoruz” diyerek yürüyüşü durdurdu. Polis, trans kadını tepkiler üzerine emniyete götürmeden serbest bıraktı. Trans kadının serbest bırakılmasının ardından 11. Feminist Gece Yürüyüşü “Yaşasın kadın dayanışmamız”, “Yaşasın Kuir dayanışması”, “Tayip kaç kaç kaç Lubunlar geliyor” sloganlarıyla devam etti. Sloganlar, ıslıklar ve zılgıtlarla devam eden yürüyüş, Özgecan Aslan Meydanı’nda yapılan açıklamayla son buldu.
Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar, “Yoksulluğa, savaşa, şiddete karşı susmuyoruz” diyerek Halk Eğitim Merkezi önünden postaneye yürüdü. Yürüyüşün ardından Yarenlik Alanı’nda basın açıklaması yapıldı. Eylem Mor Ritim Kadın Grubu’nun dinletisinden sonra son buldu.
Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 14.00’te Kasım Gülek Köprüsü’nde bir araya gelen kadınlar, Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Yürüşün ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda miting yapıldı. Polis miting alanının girişinde gökkuşağı renklerinde fular takan bir kadına saldırarak, fulara el koymaya çalıştı. Polisin saldırısı kadınlar tarafından boşa düşürüldü.
📍Adana
Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar, Kasım Gülek Köprüsü’nden Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyerek miting düzenledi
Polis alanda gökkuşağı renklerinde fular takan bir kadına saldırdı. Kadınlar saldırıyı boşa çıkardı #8M2025https://t.co/8I4L4wLDz2 pic.twitter.com/z51tgBYnPz
— sendika.org (@sendika_org) March 8, 2025
Adana Feminist Gece Yürüyüşü Koordinasyonu’nun yaptığı çağrıyla “Aile değil kadınız, feminist isyandayız” pankartıyla Gazipaşa Çocuk Parkında toplanan kadınlar ve LGBTİ+’lar, Gül Bahçe’sine yürüdü.
İzmir’in Dikili ilçesinde Dikili Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Kriz, savaş, şiddet, erkek egemenliği, pandemi, deprem; bir aradayız, yaşamı savunuyoruz” pankartıyla Ecevit Meydanı’ndan Atatürk Meydanı’na yürüdü.
Sinop Gerze’de Gerze Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar belediye dükkanları önünde bir araya geldi. Kadınlar iktidarın 2025’i “Aile Yılı” ilan etmesine ve aile politikaları adı altında kadınları hayatın her alanından dışlayan uygulamalara tepki gösterdi. Cezasızlıkla birlikte tırmanan erkek şiddetine de tepki gösteren kadınlar, Gerze yakınlarındaki Yaykıl köyünde yaşanan şüpheli kadın ölümüne de değindi. Kadınlar gerçeğin ortaya çıkarılması için mücadele edeceklerini vurguladı.
Güncelleniyor…
Sendika.org