Çaykur’un çayda kota uygulamasına karşı direnen çay üreticilerinin, kota ve kontenjanın kaldırılması için verdiği 24 saatlik sürenin sona ermesi ardından Hopa Meydanı’nı dolduran yurttaşlar Çaykur’a yürümek istemiş, polis saldırısı sonucu gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişilere açılan dava sonuçlanırken, birçok sanık hakkında hapis cezası kararı verildi. Hopa Halkevi kararın ardından “Üreticinin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Yargı sopası ile halkı susturamayacaksınız!” dedi
Çaykur’un çayda kota uygulamasına karşı direnen çay üreticilerinin, kota ve kontenjanın kaldırılması için verdiği 24 saatlik sürenin sona ermesi ardından Hopa Meydanı’nı dolduran yurttaşlar Çaykur’a yürümek istedi. Polis saldırısında sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Çay kotasına karşı çıkarken gözaltına alınanlara dava açıldı. Açılan dava sonuçlandı. Mahkeme verdiği kararda Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına rağmen birçok sanığa 2911 sayılı kanun doğrultusunda ceza verdi. Beş kişi hakkında 1 yıl 6 ay hapis cezası verilirken cezalar 1 yıl 3 aya düşürüldü, daha sonra da kimi için hükmün açıklanması geri bırakıldı kimi için de denetimli serbestlik kararı verildi.
İki kişi hakkında 6 ay hapis cezası verilirken cezalar “toplantı ve gösteri yürüyüşünü düzenleyen” olmaları gerekçe gösterilerek 9 aya çıkarıldı. İyi hal indirimiyle 7 aya indirildi ve para cezasına çevrildi. 9 kişi hakkında da 6 ay hapis cezası verilirken cezalar iyi hal indirimiyle 5 aya düşürüldü ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Hopa Halkevi kararın ardından X hesabından yaptığı paylaşımda “Üreticinin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Yargı sopası ile halkı susturamayacaksınız!” dedi.
Çay hasadı yapılırken Çaykur, üreticilere kota ve kontenjan sınırlaması getiriyor. Kota, üreticilerin ürettiği toplam çaydan Çaykur’un ne kadar alacağına dair bir sınırken kontenjan çay fabrikasının günlük yoğunluğuna göre günlük alım miktarına dair sınırlamayı ifade ediyor.
Üreticiler hasatlarının ancak bir bölümünü Çaykur’a satabiliyor. Hasat edilen çaylar bozulmadan muhafaza edilemediğinden üreticiler kalan çaylarını özel şirketlere veya tüccarlara satmaya mecbur kalıyor. Şirketler ve tüccarlar da Çaykur’un alım fiyatından daha düşük ücretler teklif ettiği için üreticiler maddi kayba uğruyor. Şirketlerin o sene üreticilere verdikleri ücretler ise iki sene öncesinin ücretleri kadar düşüktü. Üreticiler bu yüzden duruma karşı çok tepkililerdi.
Üreticiler bu kaybın olmaması için Çaykur’un kota ve kontenjan uygulamalarını kaldırmasını, üreticilerin tüm çayını satın almasını talep ediyordu.
Sendika.Org