Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Türk Tabipler Birliği (TTB), 4 Mart HPV farkındalık gününde açıklama yayımladı. TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu rahim ağzı kanserine karşı HPV Aşısının ücretsiz olmasının ve aşı takvimine eklenmesinin gerektiğini söylerken hali hazırda 150’den fazla ülkede bu uygulamanın hayata geçirildiğini söyledi
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Türk Tabipler Birliği (TTB), 4 Mart HPV farkındalık gününde açıklama yayımladı.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), “HPV Farkındalık Günü bildirisi” yayımladı. HASUDER’in bildirisine göre;
İnsan Papilloma Virüsü (HPV), 150’den fazla türü olan ve cinsel yolla bulaşan yaygın bir virüstür. HPV’nin bazı türleri siğil ve iyi huylu tümörlere neden olurken, bazıları da başta rahim ağzı kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere yol açabilir. Cinsel olarak aktif bireylerin yüzde 75-80’i hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olabilir.
HPV aşısı, HPV ile ilişkili kanserlerin büyük bir kısmını önleyebilir ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 9-11 yaş arasında, en geç 15 yaşına kadar iki doz aşılama yapılmasını önermektedir. 15-26 yaş arasında aşılamaya başlandığında üç doz uygulanması gerekmektedir.
HPV aşısının ulusal bağışıklama programlarına dahil edilmesi önemlidir. Ülkemizde HPV aşısının 15 yaş altı kız ve erkek çocuklarına ücretsiz olarak sunulması için Genişletilmiş Ulusal Bağışıklama Programı’na eklenmesi gerekmektedir. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde 30-65 yaş aralığındaki cinsel aktif kadınlara rahim ağzı kanseri taraması ücretsiz olarak uygulanmaya devam edilmelidir.
Sağlık çalışanları, toplumun bilinçlendirilmesinde ve aşılama oranlarının artırılmasında kritik bir rol oynamaktadır. Okullarda cinsel sağlık ve HPV hakkında farkındalık eğitimlerinin verilmesi, gençlerin ilerleyen yaşlarda kanser riskinden korunmasında önemli bir rol oynayacaktır.
HASUDER’in bildirisinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Türk Tabipler Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ise sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada rahim ağzı kanserine karşı HPV Aşısının ücretsiz olmasının ve aşı takvimine eklenmesinin gerektiğini söyledi.
4 Mart HPV Farkındalık Günü’nde önlenebilir bir kadın sağlığı sorunu olarak rahim ağzı kanserine karşı HPV Aşısının ücretsiz olmasını ve aşı takvimine eklenerek yaygınlaştırılmasını istiyoruz. 150’den fazla ülkede yapılan bu uygulama ülkemizde de hayata geçirilmelidir! pic.twitter.com/OjWz32P1hX
— TTB Kadın (@TTBKadin) March 4, 2025
Sendika.Org