Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni projesi ve Nurol Holding’in Lapseki Altın Madeni projesisinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararlarının iptali için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açtığı ve Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nin tarafından reddedildiği için temyiz edilen iptal davalarını Danıştay’da reddetti
Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni projesi ve Nurol Holding’in Lapseki Altın Madeni projesisinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararlarının iptali için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açtığı ve Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nin tarafından reddedildiği için temyiz edilen iptal davalarını Danıştay da reddetti.
Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni projesinin ÇED olumlu kararının iptali için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açtığı davayı Çanakkale 1. İdare Mahkemesi ikiye bir oy çokluğuyla reddettiği için Danıştay’a temyiz ettiği dosya Danıştay 4. Daire tarafından da ikiye üç oy çokluğu ile reddedildi.
Aynı şekilde Nurol Holding tarafından yapılmak istenen Lapseki Altın Madeni projesinin ÇED olumlu kararına karşı Çanakkale 1. İdare Mahkemesinde açılan iptal davasına idare mahkemesi tarafından reddedildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin temyize taşıdığı Lapseki Altın Madeni projesinin ÇED olumlu kararıda Danıştay tarafıdan da reddedildi.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını duyururken, kararla ilgili şöyle açıklama yaptı:
Siyasi iktidarın vahşi, sömürgeci enerji ve madencilik politikaları, taraflı hukuk sistemi ile korununca, sermaye dikensiz gül bahçesinde kârına kâr katmaya, özgürce at oynatmaya devam ediyor. Ülkemizin her yanı enerji ve madencilik projeleri ile doldu. Bu ekoyıkım projelerine karşı ses çıkarmayanlar da tarih önünde bu yıkımlardan sorumlu olacaklar.
Halkın, köylünün, yaşam savunucuların sesini, isyanını görmezden gelenler, su kaynaklarını, tarlaları, meraları gasp edenler, ormanları, yaban hayatı yok edenler, ekokırıma yol açanlar mutlaka bir gün, herkese adil davranan gerçek bir hukuk sistemi karşısında hesap verecek!
Sendika.Org