Çalışmak zorunda olduğu işyerinden gece evine dönerken metrobüste taciz edilen üniversiteli kadın, faili zorla aşağı indirip tutanak tutturdu. Açılan davada mahkeme, faile iki yıl hapis cezası verdi
Çalışmak zorunda olduğu işyerinden 22 Kasım 2024’te gece evine dönen bir üniversiteli kadın, metrobüste tacize uğrayınca faili de zorla indirerek güvenliğin yanına götürdü ve polis çağırdı. Polis eşliğinde tutanak tutulmasının ardından karakola ifade vermeye gitti.
Açılan davada mahkeme, faile TCK 102/1 maddesi yani cinsel davranışlarla vücut dokunulmazlığını ihlal suçundan iki yıl hapis cezası verdi. Takdir indirimiyle ceza 1 yıl 8 aya düşürüldü.
Kararı Sendika.Org’a değerlendiren kadın, şunları söyledi:
Üniversiteliler hem okuyup hem çalışmak zorunda kalıyor. Çalıştığımız yerdeki güvencesiz koşullar dışarı çıktığımız anda da devam ediyor. Devletin politikaları kentin herhangi bir yerinde ve saatinde üniversiteliler için tehlike yaratıyor.
Metrobüste kadınlara yönelik taciz çok sık yaşanan bir durum. Ancak kadınlar, sistematik hale gelen cezasızlık politikası nedeniyle bu tacizler konusunda adım atmak ve konuyu yargıya taşımak konusunda o kadar istekli olmuyor. Bu elbette kadınların suçu değil. Devletin cezasızlık sistemi erkekleri güçlendirirken kadınları yalnızlaştırıyor. Ama yalnız değiliz. Failin ceza alması da birbirinin elini bırakmayan kadınların kazanımı olduğunu düşünüyorum.
Sendika.Org