İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 670. F Oturması eylemlerinde hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ve bu hak ihlallerinin duyulmaması için uygulanan sansüre değindi. Eylemde hasta mahpus Besra Yalçın’ın durumu paylaşılırken, Yalçın ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması talep edildi
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 22 Ocak Çarşamba günü açıkladıkları Ekim, Kasım, Aralık aylarına dair Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporunun, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinde azalma olmadığı gibi, hak ihlallerinin dışarıya duyurulmasını engellemek için sansür uygulamasının arttığını gösterdiğini belirtti. Komisyon, yapılan 48 başvuruda 8 ana başlıkta toplam 1236 ihlal tespit edildiğini belirtirken basından tespit edilen hak ihlalleri ile birlikte toplam ihlal sayısının 1572’ye ulaştığını vurguladı.
Marmara dışındaki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine de değinen İHD, mahpusların sağlık ve yaşamlarının pervasızca tehdit edildiğini belirtti.
İHD, bu haftaki eylemlerinde halen Marmara (Silivri) Kampüs Hapishanesi’nde tutulan hasta mahpus Besra Yalçın’ın sağlık durumunu paylaştı:
2022 Mayıs ayından bu yana hapiste tutulan hasta mahpus Besra Yalçın; Konjenital Adrenal Hiperplazi hastası olup, gerekli tedavi ve kontrollerinin tutuklanması sonrasında devam ettirilmemesi nedeniyle, hastalığı sağlık ve yaşamına tehdit haline gelmiştir.
Böbreküstü bezlerinden salgılanan, vücudun sıkıntı durumlarında artırdığı ve vücudun hastalık, yaralanma veya ameliyat stresi de dahil olmak üzere strese yanıt vermesine yardımcı olan, ayrıca kan basıncını, kalp fonksiyonunu, bağışıklık sistemini ve kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı , yaşam için oldukça gerekli önemli bir hormon olarak öne çıkan kortizol denilen hormonun oluşumu için gereken beş enzimden herhangi bir tanesinin gerektiği gibi çalışamaması durumu, olarak tanımlanan Konjenital Adrenal Hiperplazi hastalığı, ilaçla kontrol altında tutulabilmekte, ancak tedavi edilmediğinde krize yol açarak ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
Besra Yalçın komisyonumuza ulaşan başvurusunda; “…çeşitli sağlık sorunlarım nedeniyle 2021 yılında Yeditepe Üniversitesi Hastanesinde yapılan birçok testin sonucunda, doktorum Konjenital Adrenal Hiperplazi tanısı koydu. Deltacortril isimli ilacı yazdı ve tekrar test yapmak için 3 ay sonraya kontrol muayenesi verdi. Fakat bu 3 ay dolmadan tutuklandım ve hapishaneye konuldum. Hapishanede ilk doktora gittiğimde hastalığımı , Deltacortril kullandığımı ve doktorumun testlerin 3 ay sonra tekrarlanması gerektiğini söyleyerek konrtol randevusu verdiğini belirttim. Ancak beni tekrar bir endokrin doktoruyla götürdüklerinde ilacı içmeye başlayalı tam 8 ay olmuştu. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Endokronoloji bölümüne götürdüler. Oradaki doktora sürecimi anlattım ama bana Deltacortril değil, doğum kontrol hapı yazacağını söyledi. Ben doğum kontrol hapını daha önce çok uzun yıllar kullandığımı ve bir sonuç alamadığımı söyledim, ancak o ‘ben hapı yazacağım, ister kullan ister kullanma’ dedi. Kendisine 8 aydır Deltacortril kullandığımı, en azından bir test ile ilacın etkisine ya da hormonlarımın ne düzeyde olduğuna bakmalarını istediğimi söylediğimde sesini yükselterek ‘Her şey ortada. Daha ne testi yapayım sana, devletin testine yazık’ diyerek beni odadan çıkarttı. Teşhisimi ilk koyan doktorum “Vücudunda üretilmeyen maddeler var ve bunun gittikçe azalması hayati risk oluşturuyor, dışarıdan bunu almazsan 40’lı yaşlarını göremeyebilirsin” demişti. Bu nedenle endişeliyim. Tedavimin ve kontrollerimin düzenli olarak yapılması için destek istiyorum” demiştir.
Besra Yalçın’ın tedavi ve bakım imkanlarından yoksun bir şekilde hapiste tutulması sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmakta olup, mahpusların sağlık ve yaşamlarının korunmasına dair önlem almak devletin yasal sorumluluğudur.
Sendika.Org