Ömürlerini hak mücadelelerine, insan hakları mücadelesine, devrimci mücadeleye adayan ve 6 Şubat depreminde yaşamlarını yitiren Hatice Can ve Mithat Can’ın hayatı kitaplaştırıldı. Mahir Mansuroğlu ve Nuri Günay’ın yazdığı “Hatice & Mithat Can: Aynı denizde buluşan ırmaklar” adlı kitap, NotaBene yayınlarından çıktı
Ömürlerini hak mücadelelerine, insan hakları mücadelesine, devrimci mücadeleye adayan ve 6 Şubat depreminde yaşamlarını yitiren Hatice Can ve Mithat Can’ın hayatı kitaplaştırıldı. Mahir Mansuroğlu ve Nuri Günay’ın yazdığı “Hatice & Mithat Can: Aynı denizde buluşan ırmaklar” adlı kitap, NotaBene yayınlarından çıktı.
Hatice ve Mithat Can’ın hayatlarının izinden 1950’lilerin Antakya’sına, Samandağ’ına, Tarsus’una, yaşanan toplumsal dönüşüme onların gözünden bir bakış sunulurken, yörenin tarihine ve kültürüne dair pek çok şey detay da kitapta yerini aldı.
68 kuşağının devrimci atılımına, dönemin Ankara’sına, 12 Mart sonrasında toplumsal muhalefetin yükselişine, mücadelenin Adana ve Hatay ayaklarına dair dair Hatice ve Mithat Can’ın tanıklıkları aktarılıyor. Devamında 12 Eylül faşist darbesi, darbe sonrası mücadelenin yeniden başlatılma girişimleri, 90’lı ve 2000’li yıllardaki insan hakları mücadeleleri ve hak mücadeleleri yer alıyor.
Kitabın ikinci bölümünde ise dostlarının onları anlatan yazıları yer alıyor. Sezai Sarıoğlu, Hamide Rencüs, Haydar Ergülen, Akın Birdal, Gülsüm Elvan, Gül Erdost, Abdullah Aydın, Çiğdem Mater, İsmail Saymaz, Ender İmrek, İrfan Değirmenci, Selin Nakıpoğlu, Ali Çerkezoğlu, Emsal Atakan, Oya Ersoy, Mehmet Karasu ve oğulları Eren Can, tanıdıkları Hatice ve Mithat Can’ı anlatıyor.
Kitabı edinmek için tıklayınız.
Halkevleri GYK üyeliği de yapan Av. Hatice Can, Gezi’de yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in ve Ahmet Atakan’ın davalarının avukatıydı. Can aynı zamanda Reyhanlı Katliamı ve 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin ailelerinin de avukatlığını üstlendi. Can, İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi’nde başkanlık görevi de yürüttü.
Mithat Can da 68’den beri mücadelenin içinde. 12 Mart darbesinin ardından bir süre hapis yattı. 12 Eylül sonrasında Hatay Halkevi’nin kuruluşunda yer aldı ve ilk başkanlığını üstlendi. Mithat Can da İHD Hatay Şubesi’nin başkanlığını üstlendi. İHD Hatay Şube Başkanlığı’nı üstlendiği dönemde, 2018’de “Afrin savaşına hayır” dedikleri için 73 yaşında gözaltına alındıktan sonra “Mücadeleden emekli olunmaz… Son nefesime kadar doğruları söyleyeceğim” demişti.
Hatice Can ve Mithat Can 6 Şubat depreminde Hatay’da yaşamlarını yitirdi.
Sendika.Org