İşçi Filmleri Festivali, İzmir’de 15 Kasım Cuma günü Perçem Uğur’un sunumuyla, Mimarlık Merkezi’nde açılışını yapacak. Açılış filmi “Ulysses Çevirmek” olurken, festivalin afiş tasarımcısı Mahir Akkoyun ve Ulysses Çevirmek filminin ekibinden Raşel Meseri festival konukları arasında. 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İzmir’de 15-23 Kasım tarihleri arasında seyircisiyle buluşacak
19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 15-23 Kasım tarihleri arasında İzmir’de seyirci ile buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl “Filistin” temasıyla yola çıkan İşçi Filmleri Festivali, 16 ülkeden 74 filmi sponsorsuz, reklamsız, sansürsüz ve ücretsiz olarak seyirci ile buluşturmaya devam ediyor.
İzmir’de 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ni düzenleyenler; DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, İzmir Halkevleri, Konak Kent Konseyi, Konak Mülteci Derneği, Menderes Kültür ve Yaşam Derneği.
Festival; 15 Kasım Cuma günü Perçem Uğur’un sunumuyla, İzmir Mimarlık Merkezi’nde açılışını yapacak. Açılış filmi “Ulysses Çevirmek” olurken, festivalin afiş tasarımcısı Mahir Akkoyun ve Ulysses Çevirmek filminin ekibinden Raşel Meseri festival konukları arasında.
Açılış gecesinin ardından İşçi Filmleri Festivali; Bornova, Konak, Karabağlar, Karşıyaka ve Menderes ilçelerinde dokuz gün boyunca gösterim ve etkinliklerle devam edecek. Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki’nin proleterya üçlemesi olan Ariel, Kibritçi Kız ve Cennetteki Gölgeler filmleri ise festivalin kapanış gecesinde, arabalı vapurda seyircisiyle buluşacak.
Hüseyin Cevahir’i anlatan “Aşkla Sana”, Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’i konu alan “Komünist Osman”, “Rodakis’i Ararken”, Tufan Şimşekcan’dan “Ceylin”, Fırat Yücel ve Aylin Kuryel’in “Ulysses Çevirmek”, Hırvatistan’dan “Ne Yapmalı?” ve işçiler tarafından ele geçirilen fabrikanın hikayesini anlatan “İşçilerin Fabrikası” filmleri, Ethem Özgüven’den Hatay Akademi Orkestrası’nın öyküsünü beyaz perdeye aktaran “Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek” ve “Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar” festivalin İzmir ayağında gösterilecek filmler arasında yer alıyor.
“Tarihte Yaşanmamış Olaylar” (Ramazan Kılıç), “Kaç Gün Sürecek” (Abdullah Çeper), “Kaçanlar” (Deniz Cengiz), “Satışçının Bir Günü” (Erinç Durlanik), “Salça” (Burak Oğuz Saguner), “Soğuk” (Adar Baran Değer), “Kruvasan” (Aziz Alaca), “Sınırdaki Yıldız” (Berivan Saruhan), Kanada’dan “Ejder Meyvesi” ve İran’dan “Solak” filmleri de kısa metraj seçkileri arasında.
Film gösterimlerinin yanında festivalin İzmir programında söyleşiler de yer alıyor.
17 Kasım Pazar günü Bornova Marsyas Sahne’de kısa film seçkisinin ardından, seçkilerin yönetmenleriyle “Türkiye’de kısa film çekmek” üzerine söyleşi düzenlenecek.
18 Kasım Pazartesi günü bir dönem Dikili Belediye Başkanlığı yapmış ve uygulamalarından dolayı yargılanmış Osman Özgüven’i anlatan ‘’Komünist Osman’’ belgeseli İzmir Sanat’ta seyirci ile buluşacak. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni Gökmen Ulu ile film üzerine söyleşi olacak.
19 Kasım Salı günü Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “İnsanca bir yaşam için nasıl mücadele edilmeli?” başlığında, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Başkanı Eren Edebali, DİSK/Enerji-Sen Örgütlenme Uzmanı Osman Çokaman ve Tarım-Sen Başkanı Umut Kocagöz’ü konuk edeceğiz.
20 Kasım Çarşamba festivalde kadınların günü olacak. İzmir Sanat’ta kadın temalı kısa film seçkisinin ardından yönetmen Sevin Yaman ve Dr. Lülüfer Körükmez ile “Savaş, göç ve mülteci kadınlar” üzerine söyleşi yapılacak, hemen ardından ezgileriyle Grup Susika sahne alacak.
21 Kasım Perşembe günü Ceylin filminin gösteriminin ardından filmin yapımcısı Mehmet Sarıca ile söyleşi olacak.
22 Kasım Cuma günü Yurtoğlu Türkan Şoray Nikah Salonu’nda Tahtacı Köylülerini anlatan “Akdeniz’den Ege’ye Tahtacılar” belgeseli gösterimi olacak. Ardından Yapımcı Birol Soylu ve Tahtacı Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Yolcu Bilginç ile söyleşi düzenlenecek.
Festivalin kapanışını 23 Kasım Cumartesi günü Aki Kaurismaki’nin “Cennetteki Gölgeler”, “Ariel” ve “Kibritçi Kız” filmlerinden oluşan proleterya üçlemesiyle, Ahmet Priştina Arabalı Vapurunda yapılacak.
Sendika.Org