İsrail parlamentosu, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) İsrail topraklarında ve İsrail’in kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet göstermesini yasaklayan iki tartışmalı yasa tasarısını onayladı
İsrail parlamentosu, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) İsrail topraklarında ve İsrail’in kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet göstermesini yasaklayan iki tartışmalı yasa tasarısını onayladı. Dün (28 Ekim) kabul edilen yasa, Gazze’deki insani krizin kötüleştiği ve İsrail’in yardım malzemelerine izin verme konusunda artan baskı altında olduğu bir dönemde zaten kırılgan olan yardım dağıtım sürecini çökertme riski taşıyor.
Yasak 90 gün içinde yürürlüğe girecek ve UNRWA’nın işgal altındaki Filistin topraklarında ve Gazze’deki tesislerinin kapatılmasına yol açacak. Ajansın 1949 yılından beri olan faaliyetleri de sonlanmış olacak.
UNRWA başkanı yasağın “tehlikeli bir emsal” oluşturduğunu ve “Filistinlilerin acılarını daha da derinleştireceğini” söyledi.
ABD tasarıdan “derin endişe” duyduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrail hükümetine bu durumdan derin endişe duyduğumuzu açıkça ifade ettik” dedi ve ajansın Gazze Şeridi’nde insani yardım dağıtımında oynadığı “kritik” rolü yineledi.
Avrupa Birliği’nin dış politika şefi Josep Borrell, yasağın “UNRWA’nın Gazze’deki hayati operasyonlarını fiilen imkansız hale getireceğini ve Batı Şeria’daki hizmet sunumunu ciddi şekilde engelleyeceğini” söyledi.
Yanı sıra Slovenya, İrlanda, Norveç ve İspanya da İsrail’i karardan ötürü kınadı.
Kaynak: El Cezire