Uluslararası Adalet Divanı, İsrail saldırısı altındaki Gazze’deki insani durumun daha da kötüleştiğini ve yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Mahkeme, İsrail’e Refah saldırısını durdurma emri verdi
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika’nın başvurusu üzerine İsrail’in Gazze’nin Refah kentindeki saldırılarını durdurması gerektiğine hükmetti. Mahkeme 26 Ocak’ta İsrail’in Gazze’de soykırım eylemleri yapılmasını önlemek için her şeyi yapması gerektiğine hükmetmiş ancak ateşkes kararı vermekten kaçınmıştı.
Ancak Güney Afrika geçen hafta UAD’ye yaptığı dördüncü başvuruda, İsrail’in Refah’ta aylar süren bombardımanın ardından gerçekleştirdiği son kara saldırısının sahadaki durumu değiştirdiğini ve mahkemeyi yeni acil durum kararları almaya zorlaması gerektiğini savundu. UAD Başkanı Nawaf Salam Gazze’deki insani durumun artık “felaket” olduğunu söyledi ve daha önce alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu belirtti.
“İsrail, Refah vilayetindeki askeri saldırılarını ve Gazze’deki Filistinli grubun fiziksel olarak tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına neden olabilecek diğer eylemlerini derhal durdurmalıdır” dedi ve mahkeme kararını okudu. İsrail’in Refah sınır kapısını yeniden açması ve “BM tarafından soykırım iddialarını araştırmakla görevlendirilen soruşturma komisyonlarının veya araştırma organlarının engelsiz erişimini sağlaması” gerektiğini de sözlerine ekledi.
İsrailli ağırı sağcı bakanlar karara öfkeyle tepki gösterdi ve Filistinlileri misilleme yapmakla tehdit etti. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, “Lahey’deki antisemit mahkemenin kararının tek bir cevabı olmalı: Refah’ın işgali, askeri baskının arttırılması ve savaşta tam zafer elde edilene kadar Hamas’ın yenilgiye uğratılması” dedi.
Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşını durdurmayı kabul etmeyeceğini, zira bunun “varlığının sona erdiğine karar vermekle” eşdeğer olacağını söyledi.
Kaynak: Middle East Eye