Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Türkiye ziyaretinin son gününde Tayyip Erdoğan’la ortak basın toplantısı yaptı. Erdoğan avunma sanayii anlaşmalarına ve “terörle mücadele” konusundaki işbirliğine vurgu yaparken Steinmeier, özellikle NATO ve G20’de iki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğuna ve ortak çıkarlara odaklanılması gerektiğine işaret etti
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Türkiye ziyaretinin son gününde Tayyip Erdoğan’la ortak basın toplantısı yaptı.
Erdoğan konuşmasında Almanya ile artık engelleri değil, ortak projeleri konuşmak istediklerini belirtirken savunma sanayii anlaşmalarına ve “terörle mücadele” konusundaki işbirliğine vurgu yaptı.
Erdoğan Filistin konusunda Netanyahu’nun siyasi ömrünü uzatmak adına bölgesel bir güvenlik tehdidi haline geldiğini ifade etse de Alman mevkidaşından bu yönde bir onay alamadı. Steinmeier, konu hakkında “Hamas’ın saldırısı olmasa bu savaş olmazdı” dedi.
Steinmeier, konuşmasında iki ülkenin ortak çıkarlarına odaklanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
Türkiye ve Almanya tek ortak değil. Biz iki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz. Birbirimize ihtiyacımız var. Özellikle NATO’da, G20’de, özellikle Ortadoğu’daki dramatik gelişmelerde. Ortak çıkarlarımızı ön plana çıkarmalıyız.
Açıklamaların ardından gazeteciler sorularını sordu. DW muhabiri Erdoğan’a İsrail’e karşı sesini yükseltmekle İsrail’le yoğun ticari ilişkileri ayakta tutmanın birbiriyle çelişip çelişmediğini sordu. Erdoğan soruya cevaben “Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı” dedi.
Habertürk muhabiri ise Steinmeir’e Nikaragua’nın Almanya hakkındaki Uluslararası Adalet Divanı’na “soykırıma destek olmak” suçlamasıyla yaptığı başvuruyu sordu. Steinmeir, Nikaragua’nın iddialarını kabul etmediklerini söylemekle yetindi.
Sendika.Org