Çizgi ve mizah dünyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Ters Dergi’nin 2. sayısı okurla buluştu. Ters Dergi’nin bu sayısında dikkat çekici işler arasında Neyzen Tevfik, Sait Faik, Deniz Gezmiş, Tuncel Kurtiz ve Fikri Sönmez gibi isimlerin çizgi öyküleri ön plana çıkıyor
Çizgi ve mizah dünyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Ters Dergi’nin 2. sayısı okurla buluştu. Ters Dergi’nin bu sayısında dikkat çekici işler arasında Neyzen Tevfik, Sait Faik, Deniz Gezmiş, Tuncel Kurtiz ve Fikri Sönmez gibi isimlerin çizgi öyküleri ön plana çıkıyor.
Derginin özel röportajında ise konuk Cem Yılmaz.
Dinçer Aslan tarafından yazılan ve Devrim Demiral’ın çizgileriyle yayınlanan öyküde Sönmez’in Fatsa halkıyla birlikte gerçekleştirdiği yerel yönetim süreci anlatılıyor.
Beton duvarlara, demir parmaklıklara mecbur edildiğim için hiç ama hiç üzüntü duymuyorum. Vatansever olduğumu bugün söylediğim gibi, yirmibeş seneden bu yana her yerde söyledim. Bunun için kavgalara girdim. işkence gördüm, zindanlara atıldım. Eğer bir ülkede vatan, İsviçre bankalarında gizli hesap defterleri ve Amerikan doları olarak görülüyor ve bu insanlar da yönetimi ellerinde bulunduruyorlarsa vatan için darağaçlarını omuzlayanları elbette “vatan haini” ilan edeceklerdir.
1979 yılındaki Fatsa belediye seçimlerini eski bir terzi çırağı olan bağımsız aday Fikri Sönmez kazandı. Fatsa onun döneminde halkın doğrudan yönetime katılımına dayalı bir yerel yönetim deneyi yaşadı. Bu öyle bir özlemdi ki tüm ülkenin belleğinde yer etti. Bu küçük ilçede yeşeren kollektif yönetim anlayışı 12 Eylül’e giden kanlı yolda düzenin boy hedefi haline geldi. ”Terzi Fikri‘nin” zindanda sona eren yaşamı ve mücadelesi 40 yıl sonra bile toplumun belleğinde yaşamaya devam ediyor.
Ters Dergi’ye ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
Sendika.Org