TÜFE Endeksli Devlet Tahvili ihaleleri: Kamu kaynaklarıyla bankaların kârları nasıl yüzde 324 artırıldı?

Enflasyonun yüksek düzeyde belirsizliği bankaları TÜFE Endeksli Devlet Tahvili ihalelerine yönlendirdi. Bankaların kur korumalı mevduatla birlikte yükselen kârlarında kamu kaynaklarının aktarımı önemli bir rol alıyor

TÜFE Endeksli Devlet Tahvili ihaleleri: Kamu kaynaklarıyla bankaların kârları nasıl yüzde 324 artırıldı?

Kur Korumalı Mevduat sistemiyle birlikte bankaların bu yılın ilk iki aylık dönemindeki net kârı geçen yıla göre yüzde 322,8 oranında artarak 39 milyar lira oldu.

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre yüksek kâr oranlarıyla gündeme gelen bankaların Hazine’nin TÜFE endeksli tahvil ihalelerine rekor ilgisi sürüyor. Bankacılık sektörünün 2022 ilk çeyrekteki net kârının yaklaşık yarısının bu tahvillerden geldiği tahmin ediliyor. Hisseleri borsada işlem gören bankaların araştırma kurumlarının hazırladığı raporlara göre ilk çeyrekte net karlarında yüzde 200’leri aşan artışlar yaşanacak.

TÜFE endeksli tahvillerin reel bileşik faizi ise negatif yüzde 2,35 oldu.

TÜFE Endeksli Devlet Tahvili nedir? (Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı)

TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvilleri, reel getiri garantisi vermek suretiyle yatırımcılara farklı bir varlık seçeneği sunmaktadır. Söz konusu tahviller enflasyondaki değişmelere rağmen değişiklik göstermeyen öngörülebilir net getiri sağlaması bakımından yatırımcılar ısından tercih edilen yatırım araçlarıdır. Enflasyon belirsizliğinin getiri üzerindeki olası risklerini bertaraf eden TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvilleri yatırımcıların daha uzun vadeler için yatırım yapmasına da olanak sağlamaktadır.

Senetlerin anapara ödemeleri herhangi bir şekilde değer kaybına uğramamaktadır. Dolayısıyla yatırılan anaparanın satın alma gücü herhangi bir sabit getirili yatırım aracında enflasyon etkisiyle aşınırken, TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvillerinde anapara nominal olarak korunmakla kalmayıp satın alma gücü de korunmaktadır. Faizler de aynı şekilde korunmaktadır. TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvillerinin vadesine kadar gerçekleşecek dönemdeki enflasyon seviyesi ne olursa olsun ödenen reel getiri sabittir.

Nasıl kâr ediliyor?

Enflasyonun yüksek düzeyde belirsiz seyretmesiyle birlikte bankalar bu garantili araçlara yöneldi. Enflasyon yüzde 60’ın üzerinde ancak politika faizi bunun çok altında kaldı. Dolayısıyla bir bankanın TL mevduatı toplaması yüzde 40’lara varan negatif reel faizle mümkün oluyor. Ancak TÜFE destekli devlet tahvilleri, negatif yüzde 2,35 reel faiz imkanı sunuyor. Aradaki fark ise pozitif yüzde 40’lar düzeyinde faiz bankara kâr olarak yansıyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski Dekanı ve İktisat Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Yalçın Karatepe, ihalelere şu yorumu yaptı:

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur