Kod adı olan Başkan Gonzalo olarak da bilinen, Aydınlık Yol isimli gerilla hareketinin lideri Abimael Guzmán, 1992’den beri kaldığı cezaevinde dün (11 Eylül) hayatını kaybetti. 87 yaşındaki Guzmán’ın son dönemde sağlığı da bozulmuştu. Cilt kanseri olan Guzmán, kalp sorunlarıyla da boğuşuyordu
Kod adı olan Başkan Gonzalo olarak da bilinen, Aydınlık Yol isimli gerilla hareketinin lideri Abimael Guzmán, 1992’den beri kaldığı cezaevinde dün (11 Eylül) hayatını kaybetti. 87 yaşındaki Guzmán’ın son dönemde sağlığı da bozulmuştu. Cilt kanseri olan Guzmán, kalp sorunlarıyla da boğuşuyordu.
1992’de yakalandığında yüzleri kapalı hakimler tarafından yargılanarak müebbet hapse mahkum edilen Guzmán, o yargılamalar sırasındaki tutumu ve salonda Enternasyonal Marşı’nı okumasıyla hatırlanıyordu. Guzmán, Peru Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla 2003 yılında 1800 mahkumla birlikte “askeri mahkemenin adil olmadığı” gerekçesiyle yeniden yargılanmıştı. Mahkeme heyeti ders almış olacak ki bu sefer basın, ses geçirmez cam bölmeye konur. Guzmán, slogan attıkça da mikrofonu kapatılarak basına ulaşması engellenir. Yaptığı savunma yargılama sonrasında avukatları ve yoldaşları aracılığıyla basına ulaştırılabilecekti.
3 Aralık 1934 tarihinde Peru’nun güneyindeki Mollendo’da doğdu. Arequipa’daki San Ağustín Ulusal Üniversitesi’nde felsefe ve hukuk dersleri alırken Marksizm’le tanıştı. O yıllarda önce Peru Komünist Partisi’nin kurucusu José Carlos Mariáteğui’nden etkilendi. Ardından Mao Zedung düşüncesi ile tanıştı. Guzmán, sonradan da Ayacucho Üniversitesi’nde felsefe profesörü olarak işe başladı
1965 yılında Çin’e giderek aklındaki soru işaretlerini kaldıran Guzmán, döndükten sonra Başkan Gonzalo kod adını alarak liderliğini yaptığı Aydınlık Yol hareketiyle uzatmalı halk savaşını başlattığını ilan etti.
Uzun bir sürek avı sonunda 12 Eylül 1992’de CIA destekli Peru polisinin operasyonuyla yakalanan Guzmán, çıkarıldığı askeri mahkemede müebbet hapse mahkum edildi. Guzmán’ı yargılayan hakimler, yüzlerinin görünmemesi için kukuletalar takmıştı. Mahkeme salonunda hakimlerin kukuletası kadar akılda kalıcı olan şey ise Guzmán’ın kendinden emin şekilde yaptığı savunma ve salonda gür sesle Enternasyonal Marşı okuması oldu.
2003 yılında beş binden fazla kişinin müracaat etmesi sonucu Peru Anayasa Mahkemesi, askeri mahkemenin adil olmadığına kanaat geterirek 1800 kişinin yeniden yargılamasının yolunu açtı. Guzmán da bunlardan biriydi. 2003 yılındaki mahkemede de bir adım geri atmayan Guzmán, yeniden müebbet hapse mahkum edildi.
Son dönemde cilt kanseri ve kalp sorunları olan Guzmán, 29 yıldır kaldığı hapishanede yaşamını yitirdi.
Yazarımız Algül Umutlu, yakın zamanda yazdığı “Başkan Gonzalo’nun hayatına sahip çıkalım” başlıklı yazısında, Guzmán’ın yaşamına ve mücadele deneyimlerine ilişkin daha fazla detay bulabileceksiniz.
https://sendika.org/2021/08/baskan-gonzalonun-hayatina-sahip-cikalim-629728/
Sendika.Org