Maden tehdidi altındaki Malatya köylerinde ağaç dikme etkinlikleri: “Ormanıma, doğama dokunma!”
Çoğunluğu maden projeleri için olmak üzere 735 ÇED başvurusunun yapıldığı Malatya’da köylüler doğaya ve yaşama sahip çıkmak için fidan dikme etkinliklerinde bir araya geliyor

Bugünlerde Malatya’nın köylerinde ağaç dikme seferberliği var. Çoğunluğu maden projeleri için olmak üzere 735 ÇED başvurusunun yapıldığı Malatya’da köylüler doğaya ve yaşama sahip çıkmak için fidan dikme etkinliklerinde bir araya geliyor.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan, kayısının yanı sıra üzüm, ceviz, kiraz başta olmak üzere meyve tarımının gelişkin olduğu Malatya, 354’ü endemik olmak üzere toplam bin 890 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Hititlerden Selçuklulara binlerce yıllık tarihi bir mirasa da sahip olan kentin doğası ve tarihi varlıkları patlatmalı ve siyanürlü madencilik tehdidiyle karşı karşıya.
Hekimhan köylerinde ağaç dikme etkinlikleri
Geçtiğimiz hafta Hekimhan’ın Sarıkız köyünde ağaç diken köylüler, dün (8 Nisan) İğdir bugün de Girmana köylerinde bir araya geldiler. “Bir fidan da siz dikin” çağrısıyla düzenlenen buluşmalarda çam, meşe ve yöreye özgü yabani meyve ağaçları dikildi. Etkinlikleri Malatya Çevre Platformu Hekimhan Temsilciliği ile köy muhtarlıkları birlikte düzenliyor.
Uzun süredir işletilen demir madeni sahasının genişletildiği Hekimhan ilçesinde Dinçarslan Şirketi, Hekimhan ilçesinde 842 hektarlık bölgede açık alanda patlatmalı maden işletmeciliği için ruhsat almış, demirin yanı sıra siyanürlü altın ve gümüş madeni açma planları köylülerin tepkisini büyütmüştü.
Madenci altın peşinde, hukuk tanımıyor
Malatya Çevre Platformu’ndan Hüseyin Çıplak, Sendika.Org’a yaptığı açıklamada uluslararası madencilik şirketlerinin paravanı konumundaki yerli şirketlerin Hekimhan ve Arguvan arasında sondaj çalışmalarını sürdürdüğünü, asıl amaçlarının da altın rezervlerini tespit edebilmek olduğunu belirtti. Yaz ayları dışında nüfusun oldukça düşük ve yaşlılardan oluşmasını fırsat bilen madenciler gerekli prosedürleri ve köylülerin mülkiyet haklarını da hiçe sayarak hukuk tanımaz bir şekilde işlemlerine devam ediyor.
Çıplak, altın rezervlerini arayan madencilerin Arguvan Yoncalı’da birinci derece sit alanı ilan edilen Yoncalı Kaya Mezarı bölgesinde de maden arama çalışması yaptığını ve bu durumun resmî kurumlara iletildiğini belirtti.
Pandemi nedeniyle ertelemeler yaşansa da köylerde ağaç dikme etkinliklerinin sürecek.
İlgili haberler:
- Malatya Hekimhan’da köylüler altın, gümüş ve demir madenine karşı birleşti
- Köylüler hukuksuz sondaj çalışmasını durdurdu: “Malatya’da vahşi madencilik istemiyoruz!”
Sendika.Org