HDP’li Toğrul, Antep Geri Gönderme Merkezi’ndeki intihar iddialarını Meclis’e taşıdı

HDP'li Mahmut Toğrul, Antep Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan bir Afgan mültecinin intihar ettiği iddialarını Meclis gündemine taşıyarak "Geri Gönderme Merkezi yönetiminin intihar vakasının üzerini kapatmaya çalıştığı iddiası doğru mudur" diye sordu

HDP’li Toğrul, Antep Geri Gönderme Merkezi’ndeki intihar iddialarını Meclis’e taşıdı

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Antep’in Oğuzeli ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan Afgan mülteci H. S’nin 4 Şubat’ta intihar ettiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Antep Barosu’nun yaptığı inceleme başvurusu üzerine 4 Nisan’da GGM’ye giden İnsan Hakları İhlallerini Araştırma, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun hazırladığı rapora atıf yapan HDP’li Toğrul, merkezde 378 Afgan, 111 Suriyeli, 68 Iraklı ve 91 Pakistanlı olmak üzere toplam 648 kişinin idari gözetim altında tutulduğu bilgisini paylaştı.

HDP’li Toğrul’un, söz konusu rapordan aktardıkları şöyle:

3 yıl önce açılan kurumda zaman zaman intihar girişimleri yaşanmış ancak ilk defa ölümle sonuçlanmıştır. Bu intihara teşebbüslerin şampuan içilerek yapıldığı, bazı kişilerin konuşmamak ya da serbest bırakılmak için elektrik kablolarının içindeki telleri sökerek tel ile dudaklarını ve ağızlarını diktikleri bizzat komisyonumuzca yapılan incelemede tespit edilmiştir.

“Deliller karartılmaya çalışıldı”

Raporda, Afgan mültecinin yatak çarşafını pencere korkuluğuna bağlayarak intihar ettiği tespitinin yer aldığını ve intihar eden mülteciyle aynı koğuşta kalan Afgan mültecilerin de sınır dışı edildiğinin öne sürüldüğünü belirten HDP’li Toğrul, devamında şu bilgileri aktardı:

İntihar olayına ilişkin kurum görevlilerinin sorumluluğunun ortaya çıkarılmasını imkânsız kılacak şekilde bilgi ve görgü sahibi tanıklar sınır dışı edilerek vakaya ilişkin deliller karartılmaya çalışılmıştır.

HDP’li Toğrul’un, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

1- Bakanlığınızca Gaziantep’in Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi’nde yaşanan intihar olayından haberdar mısınız? Söz konusu şahsın intihar gerekçesi nedir? Geri gönderme merkezi bu intihar vakasının yaşanmaması için herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?

2- Söz konusu intihar vakasına ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmışsa soruşturma hangi aşamadadır?

3- Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nde insan hakları ihlallerinin yaşadığı iddialarından haberdar mısınız?

4- İdari personelin gözetim altındaki kişilere temel insan hakları ve mülteci haklarına aykırı davranıldığı iddia edilmektedir. Söz konusu kişiler hakkında bir hukuki soruşturma başlatılmış mıdır?

5- Geri gönderme merkezlerinde göçmenlere işkence, ayrımcılık ve kötü muamele yapıldığına ilişkin iddiaları incelediniz mi? Bu merkezlerle ilgili kaç soruşturma açılmış, kaç kişi ceza almıştır?

6- Gaziantep Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi’nde kaç intihar vakası yaşanmıştır?  Kaç mülteci intihar teşebbüsünde bulunmuştur? Söz konusu şahısların intihar gerekçesi nedir?

7- Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi yaşanan intihar teşebbüslerini önlemek için herhangi bir çalışması var mıdır?  Eğer varsa bu çalışmalar nelerdir?

8- Bakanlığınızca, Gaziantep Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi’nde yerinde inceleme yapmak suretiyle yaşanan olayın açığa kavuşturulması ve kurumun şartlarının araştırılması için herhangi bir çalışmayı yürütmeyi düşünüyor musunuz?

9- Bugüne kadar Gaziantep’te kaç göçmen sınır dışı edilmiştir?

10- Gaziantep Barosu’nun intihar eden Afgan mülteciyle ilgili Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yazdığı yazıya neden cevap verilmiyor?

11- GGM’ye inceleme için giden Antep Valiliği İnsan Hakları İhlallerini Araştırma, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu GGM’nin durumunu raporlaştırırken neden orada kalan hiçbir mülteciyle görüşme yapmamıştır?

12- GGM yönetiminin intihar vakasının üzerini kapatmaya çalıştığı iddiası doğru mudur?

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur