Van’da 18 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent, yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında tanıkların aleyhte ifadeleri işkence altında verdiklerini söylemelerine rağmen tahliye edilmedi
Sokağa çıkma yasağı döneminde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaptığı haberler nedeniyle gözaltına alınarak tutuklanan, kapatılan DİHA’nın muhabiri Nedim Türfent’in duruşması bugün (1 Kasım) görüldü.
Adliyeye götürülmeyen Türfent, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Sabah 09.40’da başlaması gereken duruşma, “SEGBİS yoğunluğu” nedeniyle öğleden sonra başladı.
Bugünkü duruşmada dört tanık da, SEGBİS ile ifade verdi.
Duruşmada, “gizli tanığın” ifadesi de okundu. Gizli tanık ifadesinin ardından söz alan gazeteci Türfent, “Gizli tanık temelsiz ithamlarda bulunmuştur. Sözleri iftiradır, yalandır” dedi.
7 yıl çalıştığı DİHA’nın yasal bir ajans olduğunu hatırlatan Türfent, Kürtçe savunmasında gazetecilik yaptığının altını çizdi.
Türfent, “Bu iddianame tamamen uydurmadır. İddianame bu gizli tanık beyanına dayandırılmaktadır. Daha önceki açık tanıklar işkence altında ifade verdiklerini söylediler, tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvurdular” ifadelerini kullandı.
Tanık: İşkence altında ifade verdim
Duruşmaya Patnos Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan tanık, “Nedim Türfent’i tanımıyorum, hiçbir faaliyetine şahit olmadım” dedi. Tanık, kendisine işkence altında ve tecavüz tehdidiyle kağıt imzalatıldığını belirtti.
Van T Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan üç tanık da, gazeteci Türfent’i tanımadıklarını, gözaltında baskı altında ifade imzalamak zorunda kaldıklarını anlattı.
Tanık beyanlarının ardından söz alan Türfent, “Bu beyanlardan anlaşıldı ki, ifadeler ‘kopyala-yapıştır’ şeklinde hazırlanmış” dedi.
“Hendek haberi yapmam beni örgüt üyesi yapmaz”
“Türk’ün gücünü göreceksin” başlıklı haberinin ardından 2015 yılında hakkında dosya hazırlandığını hatırlatan Türfent, şunları söyledi: “Benim hakkımda sosyal medyada JİTEM isimli hesaptan çeşitli paylaşımlar yapıldı. Bana ‘Seni öldüreceğiz’ tehdidinde bulunuldu. Gazeteci her konuda haber yapabilir. Gazeteci bir örgüt üyesiyle de bir başbakan ile de röportaj yapabilir. Bu suç değildir. Amaç gerçeği ortaya çıkarmaktır. Ben hendeklerle ilgili Şırnak’ta haber yaptığım için şu an buradayım. Hendek haberi yapmam beni örgüt üyesi yapmaz, bu bir gazetecilik faaliyetidir.”
Duruşmada savcı, Türfent’in kaçma şüphesi bulunduğu ve dinlenmeyen tanıklar olduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme ayrıca, duruşmayı 17 Kasım’a erteledi.
Sendika.Org, ETHA