Geçtiğimiz günlerde on binlerce insan Avrupa’nın önemli başkentlerinde sokaklarını işgal etti. Bu bahar yeni bir mücadele döngüsünün başlangıcını işaret ediyor olabilir mi?
Geçtiğimiz günlerde on binlerce insan Avrupa’nın önemli başkentlerinde sokaklarını işgal etti. Bu bahar yeni bir mücadele döngüsünün başlangıcını işaret ediyor olabilir mi?
Çok sıcak bir bahar ortaya çıkıyor olabilir, Avrupa’nın önemli başkentlerinde on binlerce insan hükümetlerini protesto etmek, siyasal liderlerine istifa çağrısında bulunmak ve hayatlarının kontrolünü geri almak için sokaklara döküldü.
İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te, hızla genişleyen #PanamaBelgeleri (#PanamaPapers) skandalının ardından kitlesel protestolar daha şimdiden Başbakan’ı düşürdü ve Londra’da Cumartesi günü, geçtiğimiz hafta sızıntılarda belirtildiği üzere, babasının offshore fonundan kişisel olarak kâr ettiğini bu hafta kabul etmeye zorlanan David Cameron’ın istifasını talep eden benzer gösteriler gerçekleşti.
Fransa’da yeni iş yasası, olağanüstü hal ve sosyalist hükümetin halkın kaygılarına yönelik artan tepkisizliğine karşı filizlenen “Öfkeliler” (Indignados) tarzı bir hareket meydanlarda inşa edilirken, Yunanistan’da, mülteciler sınırların açılmasını ve sığınma ile ilgili insan haklarına saygı gösterilmesini talep etmek için yürüyüş düzenliyordu.
Bu, kıta genelinde yeni bir mücadele döngüsünün başlangıcı olabilir mi?
İzlanda’nın #PanamaBelgeleri protestoları
İzlanda halkı sokaklara geri döndü! Reykjavik’te 10 binden fazla kişi hükümetin istifasını talep etmek için dışarı çıktı.
#PanamaBelgeleri’nin ardından geçtiğimiz hafta kitlesel bir protestonun Başbakan’ı istifayı zorlamasından sonra, geri kalan bakanlar iktidarda kalma ve kabinede değişiklik yapma kararı aldı. Seçimleri yaklaşık 6 ay öne alma sözünün verilmesine rağmen, tüm koalisyonun devrilmesi çağrılarında veya protestolarda hiçbir azalma olmadı.
Protestocu Gissur Gunnarson: “Hepimiz sizlere artık bittiğini bildirmek için buradayız. Biten bizler değiliz. Sizsiniz!”
Fotoğraflar: teleSUR English
#Iceland‘s protest photos look like history. #PanamaPapers (via @GissiSim / https://t.co/1kRtUPtNZS) pic.twitter.com/rpluGqmq0I
— Edward Snowden (@Snowden) 9 Nisan 2016
Fransa’nın #NuitDebout Hareketi
Nuit Debout (Gece Ayakta) ismiyle anılan Avrupa çapındaki işgallerde, çatışmaların yaşandığı Cumartesi günü batı Fransa’da göz yaşartıcı gaz ve polis copları nedeniyle beşi ağır olmak üzere en az 22 kişi yaralandı.
Polisin ayrıca Paris ve Nantes’ta protestocuların havai fişek ve taşlarına tepki olarak göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirildi.
Protestolar Paris’te, protestocuların işletme yanlısı iş reformu yasasına karşı düzenledikleri yürüyüşten sonra eve gitmeme kararı aldıkları geçtiğimiz Perşembe günü başladı. Onuncu gününde, Nuit Debout protestoları Fransa’da ve aynı zamanda İngiltere, Almanya, İspanya, Portekiz, Belçika ve İtalya’da onlarca şehre yayıldı.
Fransa’nın kuzeybatısındaki Rennes şehrinde yerel medya, bir gazetecinin yaralılar arasında olduğunu, bazılarının kafa derilerinin üzerinde açık yaralar olduğunu ve bazılarının ise gözlerinden yaralı olduğunu bildirdi. Aynı zamanda biri ses bombasından olmak üzere iki polis de yaralandı.
Fotoğraflar: teleSUR English
İngiltere’de #PanamaBelgeleri protestoları
İngiltere Başbakanı David Cameron’ın bu haftanın başında Panama Belgeleri sızıntısı ile birlikte ortaya çıkan vergi sorunlarının ifşa edilmesinin ardından binlerce protestocu, Cumartesi günü Downing Caddesi’nde Cameron’ı istifaya çağırarak yürüdü.
‘Onun gitmesi gerek’, ‘gitme zamanı kanka’ ve ‘Eton’ın pisliği’ gibi sloganların yazılı olduğu pankartları taşıyan, birçoğu Panama şapkaları giyen protestocular Downing Caddesi kapılarına hücum ettiler.
Birçoğu Başbakan’a olan öfkelerini Grand Connaught Rooms etkinlik merkezindeki ve de Londra’daki Muhafazakâr Parti Bahar Konferansı’na saldırmaya çalışarak da gösterdi.
Protestolar “Cameron istifa” ve “Vergi deliklerini kapat” sosyal ağ kampanyaları etrafında örgütlendi ve “ispiyoncu” Edward Snowden ve şarkıcı Lily Allen gibi meşhur figürlerin desteğini kazandı.
Fotoğraflar: teleSUR English
Yunanistan’ın mülteci protestoları
Binlerce Yunanlı, AB-Türkiye anlaşması ve kapatılan sınırlara karşı Atina sokaklarında düzenlenen protesto yürüyüşlerinde göçmenler ve sığınmacılara katıldı.
Kalabalığın içindeki birçok kişi ‘Mülteciler hoş geldiniz: Sınırları açın’ ve ‘Sınırdışı edilmeye hayır’ gibi ırkçılık karşıtı sloganlar taşıyan pankartları sallıyordu.
Protestocular, bazılarının oturma eylemi yaptığı, Avrupa Komisyonu’nun Atina’daki ofislerine doğru yürüyüşe geçti.
Yunanistan’da mahsur durumda kalan 53 bin göçmen ve mülteci var.
Fotoğraflar: The TOC
Fotoğraflar: The TOC
Fotoğraflar: @Nasim_Lomani
30 Mart Çarşamba günü, mahsur kalan 1500’den fazla göçmen ve Yunan destekçileri, pazartesi günü tam etkisini göstermeye başlayarak göçmenleri ve mültecileri Türkiye’ye geri sürmeye başlaması planlanan Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan göçmenlik anlaşmasını protesto etmek için Atina’daki Avrupa Komisyonu binasına doğru yürüyüşe geçti.
İzlanda, Fransa ve İngiltere fotoğrafları teleSUR English’in Facebook sayfası’ndan derlenmiştir.
[Roarmag.org sitesindeki İngilizce orijinalinden Diyar Saraçoğlu tarafından Sendika.Org için çevrilmiştir.]
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.