Devlet işletmesine çalışan sigortasız çocuk işçiler kamyonla taşınırken can verdi. Bir cümlede bu kadar çok suç olabilir mi? Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çiftliğinde meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre 9 işçi yaşamını yitirdi. Çoğunluğu 15 yaşındaki genç kız ve kadınlardan oluşan ve kamyon kasasına balık istifi doldurulan tarım işçilerinin sigortasız […]
Devlet işletmesine çalışan sigortasız çocuk işçiler kamyonla taşınırken can verdi. Bir cümlede bu kadar çok suç olabilir mi?
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çiftliğinde meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre 9 işçi yaşamını yitirdi.
Çoğunluğu 15 yaşındaki genç kız ve kadınlardan oluşan ve kamyon kasasına balık istifi doldurulan tarım işçilerinin sigortasız çalıştırıldığı öğrenildi. Yevmiyeleri 2-5 milyon arasında değişen işçiler arasında 13 yaşında çocukların da bulunduğu belirtiliyor.
Yaklaşık 2 metre derinlikteki Çırpı Deresi’ne uçan kamyonun üzerinde kurtarılmayı bekleyen 25 kişi için Şanlıurfa Merkez’den çıkarılan kurtarma ekipleri olay yerine ulaştı. Akıntıya kapılan 21 çocuk Şanlıurfa’dan gelen kurtarma ekiplerince kurtarıldı.
Kimi TV haberlerinde, bir devlet işletmesi olan TİGEM’de neden çocuk ve sigortasız işçi çalıştırıldığının özellikle sorgulanmadığı görülüyor. Bu katliam gibi kazayı yine soyut bir yoksulluk kavramına bağlayanlar çoğunlukta. Ancak gerçek katil tüm çıplaklığıyla karşımızda: Kar etmek için sigortasız ve insanlık dışı koşullarda kadın ve çocuk işçi çalıştıran sermaye zihniyeti ve bu zihniyete teslim olan bir devlet işletmesi.
Devlet işletmesinde sigortasız çocuk işçi çalıştırılması ve bunların kamyonla taşınmasına dair Başbakan Tayyip Erdoğan ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’in ne yanıt verecekleri merak konusu. Şu ana kadar sadece müteahitin ifadesine başvurulması ve hükümetin konuyu hiç üstüne alınmaması bu işçi katliamından “hicap duyulmayacağı” izlenimi yaratıyor.