Mersin’de “Sendikal Haklar ve Özgürlükler Konferansı” yapıldı 2 Aralık Cumartesi günü Mersin Barosu Konferans salonunda PSI ( Kamu Hizmetleri Enternasyonali)’ne üye sendikalar tarafından “Sendikal Hak ve Özgürlükler Konferansı” düzenlendi. Tüm Bel-Sen Mersin Şube Başkanı Recep Kara’nın yaptığı açılış konuşmasının ardından tüm devrim ve demokrasi şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından bir […]
Mersin’de “Sendikal Haklar ve Özgürlükler Konferansı” yapıldı
2 Aralık Cumartesi günü Mersin Barosu Konferans salonunda PSI ( Kamu Hizmetleri Enternasyonali)’ne üye sendikalar tarafından “Sendikal Hak ve Özgürlükler Konferansı” düzenlendi.
Tüm Bel-Sen Mersin Şube Başkanı Recep Kara’nın yaptığı açılış konuşmasının ardından tüm devrim ve demokrasi şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Uğur Uğuz konuşmasında sendikal hakların temel hal ve özgürlüklerin ayrılmaz bir parçası olduğuna vurgu yaptı. Uğuz konuşmasında ayrıca sendikal hukukun gelişimi hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra sendikal hak ve özgürlüklerin temel ilkelerini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Daha sonra söz alan Tüm Bel-Sen MYK üyesi Burhan Fosforoğlu konferans basın açıklamasını okudu. Konferansın Türkiye’de 8 ilde PSI üyesi 9 sendika tarafından gerçekleştirildiğini belirten Fosforoğlu konuşmasında ayrıca sendikal alanda sıklıkla gerçekleştirilen hak ihlallerine değindi. Bu ihlallerin hem işçi hem de memur sendikaları için geçerli olduğunu belirten Fosforoğlu, bu ihlallerin arkasında ise sermayenin emek maliyetini düşürme amacı olduğunu ifade etti. Fosforoğlu konuşmasını tüm bu ihlallere ve baskılara rağmen emekçilerin bu engelleri aşacağını belirterek sona erdirdi.
Fosforoğlu’nun ardından PSI Uzmanı İrfan Kaygusuz bir konuşma yaptı. Kaygusuz konuşmasında ILO sözleşmeleri çerçevesinde sendikal haklara değindi. Konuşmasında ILO’nun “örgütlenme ve grev hakkını güvenceye alan” 87 nolu ve “toplu pazarlık hakkını güvenceye alan” 98 nolu sözleşmelerine vurgu yapan Kaygusuz, bu sözleşmeler bağlamında Türkiye’de sendikal hakların durumu ve bu sözleşmelere aykırı yasa maddelerini ifade etti. Kaygusuz konuşmasını bu aykırılıklara karşı çalışanların mücadelelerine Anayasa’nın 90. maddesini referans alabileceklerini belirterek sonlandırdı.
Kaygusuz’un konuşmasının ardından verilen aranın ardından Mersin Barosu avukatlarından Mustafa Erdoğdu söz aldı. Erdoğdu konuşmasında esas olarak çalışanların ILO sözleşmelerinden doğan hakları kullanırken karşılaşılabilecek baskı ve yaptırımlara karşı neler yapılabileceği konusuna değindi. Erdoğdu bu anlamda ulusal düzeydeki mücadelenin küresel düzeydeki mücadele ile birleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yaklaşık 2 saat süren ve 200’e yakın kişinin izlediği Konferans soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Mersin Sendika.Org