Sağlık Bakanlığı tarafından alınan ve transların hormonlara erişimini 21 yaş üstüyle sınırlandıran kararın temel bir insan hakkı olan sağlık hakkının açıkça ihlali olduğunu değerlendiren LGBTİ+ dernekleri sadece tedaviye erişimi değil, transların ve intersesklerim yaşam hakkını da tehdit etmekte olduğunu ifade ederek “Hormon hakkım” kampanyası başlattıklarını duyurdu. LGBTİ+ dernekleri, #HormonHakkım kampanyasıyla birlikte, hem bu kararın geri çekilmesini talep ediyor hem de transların ve intersekslerin sağlık hizmetlerine erişiminin güvence altına alınması için kamuoyuna, sağlık otoritelerine ve ilgili tüm kurumlara açık bir çağrıda bulunuyor
LGBTİ+ Dernekleri, transların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı sistematik hak ihlallerine dikkat çekmek ve hormon tedavisine erişimin önündeki engelleri görünür kılmak amacıyla başlattığımız #HormonHakkım kampanyasını duyurdu.
Kampanyanın açıklamasında şunlar söylendi:
20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde getirilen hormona erişim kısıtlamasının ardından, bu kez de 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü ve Trans Onur Haftası’nın hemen sonrasında, Sağlık Bakanlığı yeni bir adım attı. 2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesine dayandırılan tek sayfalık bir yazıyla interseks ve transların hormon kullanım yaşı 18’den 21’e çıkarıldı.
Hukuken yok hükmünde olan bu kağıt parçası var olan haklarla, anayasayla ve uluslararası sözleşmelerle ters düşüyor. Yasalar, ve uluslararası sözleşmeler çok açık: 18 yaşını dolduran herkes, Türk Medeni Kanunu kapsamında kendi bedeni ve hayatı hakkında tıbbi karar alma hakkına sahip. Bu hak, yalan iddialara dayalı basit bir idari talimatla ortadan kaldırılamaz.
Bu yanlışlara, yalanlara ve hukuksuzluklara daha sonra uzun uzun değineceğiz. Ancak şu an çok daha acil bir gerçeği tekrar hatırlatmak zorundayız:
Bir hormon ilacı, sadece hormon ilacı değildir!
Bir trans ve interseks için kullandığı hormon düzenleyici sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel ve sosyal iyilik halinin temeli ve aynı zamanda sosyal yaşama kaygısız uyumlanmaya yardımcı hayati bir araçtır.
Dünya Sağlık Örgütü dahil uluslararası sağlık kuruluşlarının da belirttiği gibi hormona geç erişmek veya erişememek birçok transın ve interseksin yaşam kalitesini düşürebilir, beden hoşnutsuzluğunun derinleşmesine, psikolojik sağlığın bozulmasına ve sosyal izolasyona yol açabilir.
Hormon kullanımına 21 yaş alt sınırı getirilmesi; genç transların ve intersekslerin sağlıklarına, eğitimlerine, barınma ve istihdam olanaklarına ve dolayısıyla geleceklerine yönelik açık bir saldırıdır!
Bu yüzden diyoruz ki: Hormon sadece bir ilaç değil, yaşamın ve geleceğin teminatıdır! Hormon haktır!
Sadece sağlık hakkıyla ilgili gibi duran bu düzenleme aynı zamanda bazen dolaylı bazen de doğrudan eğitim, barınma, istihdam ve hatta yaşam hakkımıza yönelik de bir saldırıdır.
LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ hak savunucuları olarak Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu saldırıya sessiz kalmayacağız! Zaten sağlık hizmetine erişirken çeşitli zorluklar yaşayan, genç transların ve intersekslerin devlet eliyle merdiven altı sağlık merkezlerine, karaborsadaki ilaç tüccarlarına, yanlış ilaç kullanımına itilmesine seyirci olmayacağız.
Onur ayımızda onurumuzla duyuruyoruz: Bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız! #HormonHakkım kampanyasıyla bu saldırılara ses çıkaracağız. Seni de yanımızda olmaya çağırıyoruz!
İmzacı dernekler şöyle: 17 Mayıs Derneği, 20 Kasım Nefret Suçlarıyla Mücadele Derneği, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER), HEVİ LGBTİ+ Derneği, Kaos GL Derneği, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG), Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Muamma LGBTİ+ Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği, Özgür Renkler Derneği, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), ÜniKuir Derneği, Genç LGBTİ+ Derneği.
Sendika.Org