ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği hakkında iptal istemiyle açılan davada Ankara 9. İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi kararını verdi. “Sosyal medyadan Üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak” şeklinde tanımlanan ve Cumhurbaşkanına hakaret suçlamalarındaki belirsizliği andıran, “Yurdun çerisinde genel ahlaka aykırı davranışta bulunmak” gibi tanımı belirsiz bir suçlamayı içeren maddeler iptal edildi
2022 Nisan ayında, protestolara katılan öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açacak madde değişikliğiyle gündeme gelen ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği, 21 Ekim 2022’de iptal edildi. Ancak yeni hazırlanan yönetmelikte de pek çok madde korundu. Yönetmelik hakkında iptal istemiyle açılan davada Ankara 9. İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi kararını verdi.
“Sosyal medyadan Üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak” şeklinde tanımlanan ve Cumhurbaşkanına hakaret suçlamalarındaki belirsizliği andıran, “izinsiz afiş asmaya” ceza öngören, “Yurdun çerisinde genel ahlaka aykırı davranışta bulunmak” gibi tanımı belirsiz bir suçlamayı içeren maddeler iptal edildi.
Yönetmeliğin en çok tartışılan maddelerinden biri olan ve masumiyet karinesini hiçe sayan “toplu olarak işlenen suçlarda suçluların ayrı ayrı tespitinin mümkün olmadığı hallerde, topluluğu oluşturan öğrencilerin her birine yetkili amir veya kurulca uygun görülen cezalar verilir” maddesi de iptal edilenler arasında.
Yine çok tartışılan “Yurtlar Yönetim Kurulu yurtta kalmasını uygun görmediği öğrencinin yurtla ilişiğini gerekçeli bir karara dayanarak kesebilir veya yurda alınmasını yasaklayabilir” maddesi için de iptal talebiyle başvuru yapıldıysa da mahkemeler maddede hukuka aykırılık “tespit etmediğinden” iptal talebini reddetti.
ODTÜ’nün internet sitesinde bulunan yönetmelikte, iptal edilen maddelerin bir kısmının hâlâ yer aldığı görüldü.
İptal edilen ve iptal talebi reddedilen maddeler şöyle:
7. madde
(b) Yurtların olağanüstü kapatılması: Yurtta kalan öğrencilerin huzur ve güvenliğini sarsan veya ortadan kaldıran olayların çıkması, yurdun genel düzeninin bozulması, yönetimin veya öğrencilerin çalışma, güven içerisinde barınma olanaklarının ortadan kalkması, sağlık sorunları, salgınlar ve diğer olağanüstü durumlarda Rektör doğrudan doğruya veya Yurtlar Yönetim Kurulunun önerisi üzerine yurtları kapatabilir.
9. madde (Yurtlara kabul)
(f) Affa uğramış olsalar dahi taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymiş veya haklarında idari-adli kovuşturma açılmış bulunan öğrencilerin yurda alınıp alınmayacağı veya yurtta kalmasına izin verilip verilmeyeceği Yurtlar Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanarak Rektörlük Makamı onayına sunulur.
15. madde (Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır)
(a) Ziyaretçilerini bu amaçla ayrılmış yer ve zamanlar dışında kabul etmek.
(b) Yatakhane, kantin, okuma oda ve salonları, koridorlar vb. genel yerlerde gürültü yapmak, yüksek sesle konuşmak veya ses cihazları kullanmak.
(ç) Mazeretsiz yurda geç gelmek, geceyi izinsiz yurdun dışında geçirmek.
(e) Yurt içerisinde yurt yöneticisince belirlenmiş yerlerden başka yerlere izinsiz yazı, afiş, görseller vb. asmak.
(g) Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak.
16. madde (Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır)
(ç) Mutfak dışında yemek pişirmek, elektrikli, ispirtolu, gazlı ve benzer araç gereçler bulundurmak veya kullanmak, bulaşık biriktirmek (sahibi belirlenemediği takdirde odada barınan tüm öğrenciler için bu hüküm uygulanır).
(j) Yurtlar Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve duyurulan kurallara uymamak.
(l) Yurtlarda görevlilere, arkadaşlarına veya başkalarına karşı yazılı veya sözlü küçük düşürücü ifadeler kullanmak.
(n) Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak.
17. madde (Yurttan geçici çıkarma cezasının verilmesini gerektiren fiil ve haller şunlardır)
(a) Disiplin yönünden izleme ve soruşturmayı güçleştirmek, yurt yönetimini yanıltmaya yönelik bilgi vermek veya davranışta bulunmak.
(c) Yurt çalışanlarının çalışmalarını güçleştirici fiil ve davranışlarda bulunmak.
(f) Yurtta yurt yönetiminin izni olmayan toplantı düzenlemek veya toplantıya katılmak
(ı) Yurdun içerisinde genel ahlaka aykırı davranışta bulunmak
(j) Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak.
18. madde (Yurttan kesin çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır)
(a) Yurtlarda hırsızlık yapmak.
(ç) Hangi nedenle olursa olsun yurt görevlilerinin görevlerini yapmasına engel olmak, yurt hizmetlerini güçleştirmek, yurdun bina ve tesislerini amacı dışında kullanmak.
(e) Yurtlarda yasa dışı örgütlere her ne biçimde olursa olsun yarar sağlayıcı etkinliklerde bulunmak veya bu etkinliklere katılmak, yurt binalarının herhangi bir yerine bu faaliyetlerle ilgili yazı yazmak veya asmak.
(f) Üniversite öğrencilerini veya çalışanlarını tehdit etmek, taciz etmek, fiili saldırıda bulunmak, başkalarını toplu olarak imza ve dilekçe vermeye zorlamak.
(g) Üniversitemiz emlakına, kişilere, çevreye zarar verici ve eğitimi engelleyici gösterilere ve eylemlere katılmak, zarar verici eylemlerin faili veya müsebbibi olmak, sosyal medyadan Üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak.
(ğ) Devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelmek, hakaret etmek, saldırıda bulunmak veya silah kullanmak.
(h) Yasalara ve ilgili düzenlemelere aykırı biçimde yurtlarda bayrak asmak, sembol kullanmak, marşlar söylemek, ideolojik resim taşımak veya benzer uğraşlarda bulunmak.
(k) Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak.
19. madde (Disiplin cezası verme yetkisi)
(b) Üniversite Yönetim Kurulu, Yurtlarda kalmasını sakıncalı gördüğü öğrencinin yurtla ilişiğini gerekçeli bir karara dayanarak kesebilir veya yurda alınmasını yasaklayabilir.
(d) Toplu olarak işlenen suçlarda suçluların ayrı ayrı tespitinin mümkün olmadığı hallerde, topluluğu oluşturan öğrencilerin her birine yetkili amir veya kurulca uygun görülen cezalar verilir.
(e) Bu yönetmelikte belirtilen suçların işlenmesinde başkalarını zorlayan, teşvik eden veya göz yumanlara da suçu işleyenlere verilen ceza verilir.
12. madde (Yurtlardan ilişiğin kesilmesi koşulları)
(ç) Yurtlar Yönetim Kurulu yurtta kalmasını uygun görmediği öğrencinin yurtla ilişiğini gerekçeli bir karara dayanarak kesebilir veya yurda alınmasını yasaklayabilir.
Sendika.Org