Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, SES’i temsilen EPSU Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daimi Komitesi toplantısına katıldı. Toplantıda kısa bir sunum yapan Karacabey, Türkiye’de sağlık emekçilerinin durumunu da aktardı. Karacabey, sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırı üzerinde ve emekliliğe yansıyacak temel ücret ve güvenli ve insan onuruna yakışır bir çalışma rejimi için sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikasında mücadeleyi büyüttüğünü söyledi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, SES’i temsilen EPSU Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daimi Komitesi toplantısına katıldı.
Karacabey, tüm Avrupa’da da temel sorunlardan biri olan, sağlık ve sosyal hizmetlerde fazla mesaiye, Türkiye’de sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin çalışma koşulları ve sonuçlarına dair bir sunum yaptı.
EPSU’nun kamu hizmetlerinde çalışan işçilerin Avrupa’da ve Avrupa Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) içerisinde sesini duyurmak, temsil etmek ve sosyal bir Avrupa’nın yaratılmasına katkı vermek adına çalışma yürüttüğünü ifade eden Karacabey, sendikanın yılın ilk toplantısında fazla çalışmayı gündeminin merkezine almış durumda olduğunu belirtti.
Karacabey, Avrupa sendikalarında sağlık ve sosyal hizmetler emekçilerinin en temel sorunu haline gelen fazla mesainin tükenmişlik, mesleki yabancılaşma ve meslekten kaçış gibi pek çok sorunu beraberinde getirdiğini vurguladı.
Brüksel’de yaptığı sunumda Türkiye’de sağlık emekçilerinin durumu aktaran Karacabey, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için fazla mesainin artık bir çalışma rejimi haline getirildiğini belirtti. Hekime müracaat sayıları çok yüksek olmasına rağmen çalışan sayılarının az olmasından ötürü çalışanların büyük bir iş yükü altında ezildiklerini aktaran Karacabey, sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırı üzerinde ve emekliliğe yansıyacak temel ücret ve güvenli ve insan onuruna yakışır bir çalışma rejimi için sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikasında mücadeleyi büyüttüğünü söyledi.
Karacabey’in sözlerinin tamamı ise şu şekilde:
EPSU işkolları itibariyle Avrupa’da kamu hizmetleri alanında faaliyet gösteren 33 Avrupa (AB üyesi ve aday ülke olmak üzere) ülkesinin sendikalarını çatısı altında toplayan bir uluslararası sendikalar federasyonudur. Amacı, kamu hizmetlerinde çalışan işçilerin Avrupa’da ve Avrupa sendikaları Konfederasyonu (ETUC) içerisinde sesini duyurmak, temsil etmek ve sosyal bir Avrupa’nın yaratılmasına katkı vermektir.
Bu yılın ilk toplantısını gerçekleştiren EPSU Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daimi Komitesi, fazla çalışmayı, gündeminin merkezine almış durumda. Avrupa sendikalarında sağlık ve sosyal hizmetler emekçileri için en temel sorun haline gelen fazla mesai tükenmişlik, mesleki yabancılaşma ve meslekten kaçış gibi pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Çeşitli kemer sıkma politikaları ile ülkelerin çoğu kamusal hizmetlerden ve kamu emekçilerden tasarruf etmeyi tercih ederken sermayenin yanında olduğunu açıkça beyan etmektedir.
Türkiye de sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için fazla mesainin farklı ve emekliliğe yansımayan ücret politikaları ve ekonomik dar boğaz nedeni ile tercih edilmişken artık bir çalışma rejimi haline geldiği dile getirilmiştir. OECD ve AB ülkelerine göre hekime müracaat sayılarının çok yüksek olmasına rağmen hekim hemşire ebe ve eczacı sayılarının bu ülkelerin çok altında yer almasından kaynaklı büyük bir iş yükü altında hizmet üretmeye çalışan sağlık emekçileri yoksulluk sınırı üzerinde ve emekliliğe yansıyacak temel ücret ve güvenli ve insan onuruna yakışır bir çalışma rejimi için sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikasında mücadeleyi büyütüyor.
EPSU Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daimi Komitesi toplantısı-Brüksel
Sendika.Org