Sosyal medya platformu TikTok’un da içerik denetim işini yapan Telus işçileri, yaşadıkları mobbingi, performans baskısını ve sendika düşmanlığına karşı şirketin İstanbul’daki merkezinin önünde eylemdeydi. Telus’un İzmir’deki çağrı merkezi işçileri sendikalaşmaya başlayınca son bir yılda 15 işçi işten çıkarılmıştı
Kanada menşeli, bilgi teknolojileri ve çağrı merkezi servisleri sağlayan Telus’un İzmir’deki çağrı merkezi işçileri sendikalaşmaya başlayınca son bir yılda 15 işçi işten çıkarıldı. Çağrı-İş sendikası İzmir’deki işyeri önündeki eylemlerinin ardından Telus’un İstanbul’daki merkezinin önünde de eylemdeydi.
Sosyal medya platformu TikTok’un da içerik denetim işini yapan Telus işçileri, yaşadıkları mobbingi, performans baskısını ve sendika düşmanlığını anlattı. Telus’ın Kanada’da sendikalı işçi çalıştırma mecburiyetinde olduğu için bazı işlerini Fas, El Salvador ve Türkiye gibi sendikal hak ihlallerinin yüksek olduğu ülkelere kaydırdığını söyleyen Çağrı-İş sendikası, işçilerin karşılaştıkları kötü çalışma koşullarına karşı sendikalaştıklarını ancak bu sefer de patronun mahkemelerin uzun sürmesine güvenerek yetki itirazında bulunduğunu belirtti.
TikTok’a seslenen işçiler, bu sendika düşmanlığına ortak olmamaları yönünden bir çağrıda bulundu.
İşçiler yaptıkları işi ve maruz kaldıkları uygulamaları şöyle anlattı:
TikTok’un içerik moderatörleri bu mecraya yüklenen video ve görselleri düzenlerken, kimsenin midesinin kaldırmayacağı rahatsız edici içerikleri izleyip bizlerin telefonlarına düşmesini, yansımasını engelliyor. Bu işi Türkiyede yapan TELUS Digital işçileri de bizlerin karşılaşmadığı karşılaşmak istemediği o görselleri düzenlemek için tam 8 saat boyunca ekran başında video izliyorlar. Ekran başında video izlemek ilk başta rahat bir iş gibi görünürken, içeriklerden dolayı ve bu içeriklere sürekli maruz kalmalarından dolayı en ağır işlerden birisine dönüşüyor. Bir çok genç kadın- erkek arkadaşımız yaptıkları bu işten dolayı ağır psikolojik etkilerle yaşamak zorunda kalıyorlar. Beyin emeğinin beden emeğine göre daha yorucu olduğunu da buna ekleyelim.
Kanada menşeli, bilgi teknolojileri ve çağrı merkezi servisleri sağlayan Telus’un İzmir’de bulunan işyerinde Çağrı-İş sendikası çoğunluğu sağlayarak toplu iş sözleşmesi için yetki başvurusu yapmıştı. Patron önce yetkiye itiraz etti, sendikal faaliyette öncü konumda olan işçilere mobbing uygulandı, işten atmakla tehdit edildi. Daha önce bir işçiyi hedef göstererek işten çıkaran şirket, bu ay da sendikal faaliyette öncü konumdaki iki işçiyi “küçülme” bahanesiyle işten çıkardı.
Patronun bu çabasının yanı sıra çağrı merkezi patronlarının derneği olan Müşteri Deneyimi Yönetimi ve Teknolojileri Derneği’nin başvurusuyla Danıştay, çağrı merkezi çalışanlarının işkolunu değiştirdi, iletişim işkolundan büro işkoluna (10 no’lu) çevirdi.
Sendika.Org